Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Eski paralimpik yıldız Oscar Pistorius, kız arkadaşını öldürdükten 11 yıl sonra serbest bırakıldı

Eski paralimpik yıldız Oscar Pistorius, kız arkadaşını öldürdükten 11 yıl sonra serbest bırakıldı


– Karbon fiber protez bacakları nedeniyle “Blade Runner” lakabıyla anılan eski paralimpik koşucu Oscar Pistorius’un kadına yönelik şiddeti kanıksamış Güney Afrika’yı bile şok eden şekilde kız arkadaşını öldürmesinden 11 yıl sonra şartlı tahliyeyle serbest kaldı.

SEVGİLİLER GÜNÜ’NDE ÖLDÜRDÜ

Pistorius, 14 Şubat 2013 Sevgililer Günü’nde Pretoria’daki evinin banyo kapısından dört el ateş ederek kız arkadaşı Reeva Steenkamp’ı öldürmüştü.

OLİMPİYAT TARİHİNDEKİ İLK AMPUTE SPORCU OLARAK TÜM DÜNYADA TANINIYORDU

Öncesinde Güney Afrikalı atlet, tarihte eşi benzeri görülmemiş bir başarıya ulaşmıştı. 2 ayağı da olmayan Pistorious ülkesini 2012 Londra Olimpiyatı’nda 4×400 bayrak yarışında temsil ederek olimpiyat oyunları tarihindeki ilk ampute sporcu olma unvanını kazanmıştı.

HIRSIZ SANDIĞI İÇİN ÖLDÜRDÜĞÜNÜ SAVUNDU

Uzun bir yargılama ve temyiz süreci sonucu 2017’de cinayetten suçlu bulunup 13 yıl hapis cezasına çarptırılan Pistorius, ısrarla Steenkamp’ı hırsız sandığı için öldürdüğünü savundu.

STEENKAMP AİLESİ SAVUNMAYI İNANDIRICI BULMADI

Steenkamp ailesi, Pistorius’un bu iddiasına inanmadı. Kızının öldürülmeden önce çığlık attığını söyleyen anne June Steemkamp, eşinin Eylül 2022’de 80 yaşında ölümünü “Kırık bir kalp yüzünden” diye açıkladı.

CEZANIN YARISINI ÇEKİLDİKTEN SONRA ŞARTLI TAHLİYE DEĞERLENDİRMESİ

Güney Afrika’da suçlular, cezalarının yarısını çektikten sonra otomatik olarak şartlı tahliye değerlendirmesine hak kazanıyor. Islah hizmetleri ve toplum üyelerinden oluşan kurul, bir mahkumun hala toplum için tehlike oluşturup oluşturmadığını değerlendiriyor. Söz konusu değerlendirmelerde suçun ciddiyetinin yanısıra hapisteki davranışları da dikkate alınıyor.

AİLEYLE MAĞDUR-FAİL DİYALOĞUNA GİRDİ

Rehabilitasyon kapsamında Pistorius geçen yıl Steenkamp ailesiyle bir araya geldi. “Mağdur-fail diyalogu”, Güney Afrika’nın “onarmaya” odaklanan adalet sisteminin ayrılmaz bir parçası.

37 yaşındaki Pistorius, cinayet suçundan hüküm giymeden önce 7 ay ev hapsinde ve ardından yaklaşık 8.5 yıl hapiste kaldı. Kasımda şartlı tahliye kurulu, cezasının yarısından fazlasını tamamladıktan sonra serbest bırakılabileceğine karar verdi.

ANNE STEENKAMP: GERİDE KALAN ÖMÜR BOYU HAPİS CEZASI ÇEKİYOR

Bugün Pistorius’un serbest bırakılması öncesi Reeva’nın annesi June Steenkamp şu açıklamayı yaptı: “Sevdiğiniz kişi asla geri dönmezse zaten adalet asla olamaz ve geçirilen hiçbir süre Reeva’yı geri getiremez. Geride kalan bizler ömür boyu hapis cezasını çekiyoruz.”

Acılı anne, Pistorius’un şartlı tahliyeyle serbest bırakılmasının ardından tek arzusunun huzur içinde yaşamasına izin verilmesi olduğunu sözlerine ekledi.

ÖFKE YÖNETİMİ TERAPİSİ VE CİNSİYETE DAYALI ŞİDDETLE MÜCADELE EĞİTİMİ ALACAK

Cezası Aralık 2029’da sona erene kadar gözetim altında olacak Pistorius’un iş araması veya yeni bir adrese taşınması durumunda bunu bildirmesi gerekecek. Şartlı tahliye koşullarının parçası olarak öfke yönetimi terapisine devam etmesi ve cinsiyete dayalı şiddetle mücadele oturumlarına katılması da gerecek.

GÜNEY AFRİKALILARDAN KARIŞIK TEPKİ

June Steenkamp, şartlı tahliye kurulunun dayattığı koşulların cinsiyete dayalı şiddetin ciddiye alındığına dair net mesaj vererek kendisinin Güney Afrika adalet sistemine inancını doğruladığını söyledi.

Güney Afrikalılar onun serbest bırakılmasına karışık tepkiler verdi; bazıları onun cezasını çektiğini, diğerleri cezanın çok hafif olduğunu söyledi.

‘BIRAKIN HAYATINI YENİDEN KURSUN’

Bu sabah Pistorius’un yerleşmesi beklenen zengin amcasının villası önünde toplanan gazetecilere, bölge sakinlerinden biri “Bedelini ödedi. Bırakın hayatını yeniden inşa etsin” dedi.

PARALİMPİK YILDIZINDAN HÜKÜMLÜ KATİLE

Bir zamanlar spor dünyasının gözdesi olan Pistorius, engelli sporcular için bir öncüydü; büyük spor etkinliklerinde engellilerin engelsizlerle birlikte yarışmasına izin verilmesi için kampanya yürütüyordu.

Kız arkadaşını vurmadan yalnızca birkaç ay önce Ağustos 2012’de Londra Olimpiyatı’nda yarışan ilk çift ampute sporcu olup 400 metre yarı finaline yükselen Pistorius, Paralimpik Oyunları’nda iki altın madalya kazandı.

BAŞTAKİ CEZA YAKLAŞIK 3 KATINA ÇIKARILDI

Ekim 2014’te kasten adam öldürme suçundan 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Savcıların itiraz etmesinin ardından Aralık 2015’teki temyizde cinayetten suçlu buldu. Ancak savcıların asgari 15 yıl talep etmesine rağmen Temmuz 2016’da yalnızca 6 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bu kararı “şoke edici derecede hoşgörülü” diye niteleyen Yüksek Temyiz Mahkemesi, Kasım 2017’de cezasını iki katından fazla artırarak 13 yıl 5 aya çıkardı. (Reuters, Dış Haberler)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version