Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Epstein dosyasında tüm belgeler yayınlandı; Sosyal medya dezenformasyon üssü oldu

Epstein dosyasında tüm belgeler yayınlandı; Sosyal medya dezenformasyon üssü oldu


TR724 HABER MERKEZİ | Jeffrey Epstein ile ilgili mahkeme belgelerinin beşinci ve son bölümü yayınlandı. Yüzlerce sayfalık dökümanların ortaya çıkmasıyla birçok ünlü isim hakkında dezenformasyon ve değişik komplo teorileri ortaya atıldı. Epstein 2008 yılında reşit olmayan bir kişiden fuhuş talep etmekten suçlu bulunmuş ve ‘seks ticareti’ suçlamasıyla yargılanmayı beklerken 2019 yılında intihar etmişti.

Belgeler, mağdur Virginia Giuffre tarafından açılan davanın bir parçası olarak yayınlandı. 2015’te açılan dava 2017’de karara bağlanırken Epstein’in eski kız arkadaşı Ghislaine Maxwell de Epstein’ın genç kızları istismar etmesine yardım ettiği gerekçesiyle 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Maxwell mahkeme kararına itiraz etti.

Belgelerin beşinci ve son bölümünün yayınlanmasıyla Açıklanan belgelerde daha önce bilinenler dışında çok az yeni bilgi ve ayrıntının olduğu ifade edilidi.

Epstein sessiz kalmış

Yaklaşık 1400 sayfalık dökümanlarda Jeffrey Epstein ve eski partneri Ghislaine Maxwell’in ifadeleri yer alıyor. Açıklanan son belgelerde Epstein’in kendisine yöneltilen suçlamalara ve sorulara cevap vermeyi reddettiği ve 5 yüz kezden fazla “fifth” yani ‘beşinci’ diyerek ABD Anayasasının 5. maddesine atıf yaptığı görülüyor. ABD Anayasasındaki 5. madde, sanıkları ifade vermeleri halinde kendilerini suçlayabilecekleri durumlarda ifade vermek zorunda kalmaktan koruyor. Jeffrey Epstein’in sorulan sorulara vereceği cevapların kendini suçlayıcı olabileceği endişesiyle sorulara cevap vermediği ve 5. maddeyi öne sürdüğü görülüyor. Epstein’in eski sevgilisi Maxwell’i tanıyıp tanımadığı ile ilgili soruya bile cevap vermeyi reddetmiş.

Mağdur Virginia Giuffre’nin iddiaları ortalığı karıştırdı

Yayınlanan son belgelerde Virginia Giuffre’nin 2016 yılında vermiş olduğu ifadede Prens Andrew’le cinsel ilişki için kendisine 10 bin ile 15 bin Dolar arasında ödeme yapıldığını söylediği görülüyor. Giuffre ayrıca bir medya kuruluşunun iki makale ve kendisini Prens Andrew ile birlikte gösteren bir fotoğraf için 160 bin dolar ödediğini belirtmiş. Giuffre herhangi bir devlet başkanı ile birlikte olmadığını ancak bilinen bir başbakanla cinsel ilişkide bulunmak zorunda bırakıldığını iddia ediyor. İngiltere Prensi Andrew, Giuffre’yi tanımadığını ifade etmiş ve iddiaları birçok kez reddetmişti.

Birlikte olmak zorunda bırakıldığını iddia ettiği başbakan ile ilgili isim veremeyeceğini belirten Giuffre, ifadesinde “Sadece şunu söyleyebilirim ki, şahsen bunun hakkında konuşmak için iyi bir kişi olmadığını biliyorum ve açıkçası ismini söylemeyeceğim.” demiş.

Giuffre, Prens Andrew’un yanı sıra kendisine prens olarak tanıtılan başka bir adamla Fransa’nın güneyinde birlikte olmaya zorlandığını fakat anksiyete önleyici Xanax’ın yanı sıra ecstasy, esrar ve alkol kullandığı için detayları hatırlayamadığını ifade ediyor.

Giuffre birçok ismi suçluyor

Giuffre’nin cinsel ilişkiye zorlandığını söylediği diğer isimler arasında Harvard’da hukuk profesörü Alan Dershowitz, Victoria’s Secret’ın patronu Les Wexner, milyarder yatırımcı Glenn Dubin ve ABD’nin eski barış elçisi George Mitchell yer alıyor. Bu isimlerin hepsi daha önce Giuffre’nin iddialarını reddetmişlerdi. 2022 yılında Virginia Giuffre, hukuk profesörü Alan Dershowitz’e karşı açtığı davadan vazgeçmiş ve Dershowitz’i teşhis ederken hata yapmış olabileceğini söylemişti.

Giuffre ayrıca Amerikalı Marvin Minsky ve Fransız Jean-Luc Brunel’i de suçlamış, Minsky 2016 yılında hayatını kaybederken Brunel ise ‘tecavüz ve seks ticareti’ suçlamalarından yargılanmayı beklerken 2022 yılında Paris’te bir hapishanede intihar etmişti.

Trump, Bill Clinton gibi isimler listede yer almıştı

Açıklanan belgelerde eski ABD başkanları Donald Trump, Bill Clinton ve eski Başkan Yardımcısı Al Gore gibi isimler de yer almış fakat bu siyasiler ve listede adı geçen diğer birçok ünlü isim için herhangi bir suç isnadında bulunulmadı.

Giuffre ayrıca Başkan Bill Clinton ile Epstein’ın Virgin Adaları’ndaki özel adada akşam yemeği yediklerini, ancak Clinton’ın kimseyle birlikte lduğuna tanık olmadığını söyledi. Clinton daha önce adada bulunmadığını iddia etmiş ve Epstein’ın suç teşkil eden faaliyetleri hakkında herhangi bir bilgisi olmadığını söylemişti.

Giuffre ayrıca Clinton’ın eski Başkan Yardımcısı Al Gore ve eşi Tipper’ın da adada misafir olduklarını ancak herhangi bir suça bulaştıklarını görmediğini iddia etti. Sözcüsü, Al Gore’un Epstein’ı tanımadığını ve hiçbir zaman onun mekanlarında bulunmadığını söyledi.

Giuffre, Donald Trump ile ilgili iddialarda da bulundu. Eski başkanla tanıştığını ancak Trump’ın herhangi bir cinsel faaliyete katıldığına tanık olmadığını söyledi. Trump, Giuffre’ye ve yapay zeka tarafından üretilen kendisini Epstein ile birlikte gösteren sahte görüntülere sosyal medyadan cevap verdi. “Bu yapay zeka ve Ülkemiz için çok tehlikeli!” diyen Trump ayrıca hiçbir zaman Epstein’ın uçağında ya da onun ‘aptal’ adasında bulunmadığını belirtti. Yapay zekanın gelecekte büyük ve çok tehlikeli bir sorun hale geleceğini ve gerekli yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini ifade etti.

Çok fazla dezenformasyon ve komplo teorisi üretildi

Jeffrey Epstein ilgili mahkeme kayıtlarının açıklanması ve belgelerde birçok ünlünün isminin geçmesiyle özellikle sosyal medyada birçok komplo teorisi ve dezenformasyon dalgası yayıldı. Yeni açıklanan belgelerin zaten bilinenlerin dışında büyük ifşaatlar ortaya koymadığı görülürken birçok isim bu komplo teorisi ve dezenformasyon dalgasının hedefi olmaktan kurtulamadı.

Listede ismi olmayan bazı kişiler için sosyal medyada yanlış bilgiler dolaşıma sokulurken listede ismi geçen birçok ismin de herhangi bir şekilde sex trafiği ağıyla bir ilgilerinin olmadığı ve kendilerine herhangi bir suçlama yöneltilmediği görüldü.

2018’de hayatını kaybeden fizikçi Stephen Hawking ve TV programı sunucusu Jimmy Kimmel sosyal medyada yayılan dezenformasyon sebebiyle hedef alınan kişilerden oldular.  Stephen Hawking sosyal medyada yayılan sahte bir paylaşım sebebiyle yanlış yere suçlanırken paylaşımı yapan hesap da sonrasında içeriğin gerçek olmadığını kabul etti. Aktör Tom Hanks ve Elon Musk da haklarında dezenformasyon üretilen isimler oldu.

Maxwell’e, Epstein’in Türkiye’den reşit olmayan kızları kaçırdığından haberdar olup olmadığı sorulmuş

Yeni ortaya çıkan mahkeme belgelerine göre eski model Adriana Ross’a Epstein’ın kurbanlarından Virginia Giuffre’nin avukatlarından biri tarafından 2010 yılındaki ifade sırasında milyarderin Türkiye’den reşit olmayan kızları taşıdığından haberdar olup olmadığı sorulmuş.

Adriana Ross’a önce Epstein ve ortağı Ghislaine Maxwell’in o zamanlar 15 yaşında olan Giuffre için onu Palm Beach, New York City, Santa Fe, Los Angeles, San Francisco, St Louis’in yanı sıra Avrupa, Karayipler ve Afrika’ya götürmek üzere pasaport temin edip satın aldıklarından haberdar olup olmadığı sorulmuş. Sonrasında ise bir avukat Ross’a “Epstein’ın Türkiye, Çek Cumhuriyeti, Asya ve diğer ülkelerden başka reşit olmayan kızları da taşıdığını bilip bilmediğini” sormuş.

Eski model Ross ise soruları cevaplamayı reddetmiş. Polonyalı eski model Ross, Epstein’a seks ticaretinde yardımcı olmakla suçlanıyor. Ross hiçbir zaman yargılanmadı ancak Epstein’ın Florida’da azmettirme suçunu kabul ettiği zamanki takipsizlik anlaşmasında suçlanmayan “olası suç ortağı” olduğu düşünülüyor.

Ayrıca 2021 yılında Türkiye doğumlu bir kadın, Epstein ve Maxwell’i sekiz yaşındaki oğlunun önünde kendisine tecavüz etmek ve başka erkeklerle seks yapmaya zorlamakla suçlayan bir dava açtı. Davada olayların 2008 yılında Florida’da gerçekleştiği iddia edildi.

2006’da tutuklanmış sonra serbest bırakılmıştı

Politikacılar, milyarderler ve akademik isimler de dahil olmak üzere birçok ünlü kişiyke kurduğu ilişkilerle tanınan milyoner Jeffrey Epstein, 14 yaşındaki bir kıza seks için para ödemekle suçlanmasının ardından 2005’te Florida’da kendisi hakkında bir soruşturma açılmış ve 2006 yılında tutuklanmıştı.

Reşit olmayan başka birçok kız da Epstein hakkında benzer cinsel istismar iddialarında bulunurken savcılar 2008 yılında tek bir kurbanla ilgili suçlamayı kabul etmesine izin verdi. Epstein, hapishanede yaklaşık 13 ay kaldı. Bazı ünlü isimler cinsel istismar davasından sonra araya mesafe koyarken Epstein hayırseverlik çalışmaları ile uzun süre daha zengin ve ünlülerin arasında yaşamaya devam etti.

Miami Herald tarafından yapılan haberin ardından skandala olan ilgi yeniden canlandı ve New York’taki federal savcılar 2019 yılında Epstein’ı seks kaçakçılığıyla suçladı. Epstein, yargılanmayı beklerken hapishanede intihar etti. Epstein’ın eski kız arkadaşı Ghislaine Maxwell ise 2021 yılında suçlu bulundu ve 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version