Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Emekliye yüzde 5’lik zamma tepki: ‘Evinde ölümü bekle’ diyorlar


HABER MERKEZİ – Emekli maaşına yapılan yüzde 5’lik artışa tepki gösteren Tüm Emekli Sen Mersin Şube Başkanı Oktay Canpınar, “İktidar ‘git evinde ölümü bekle’ diyor” dedi. 

 

Milyonlarca emekliyi ilgilendiren ve AKP’li Cumhurbaşkanı Tayip Erdoğan tarafından yüzde 5 artışla “müjde” olarak sunulan emekli maaşları, yeni tartışmaları da beraberinde getirdi. Emekli maaşları, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (TÜRK-İŞ) verilerine göre 47 bin lira olan yoksulluk sınırı ve 14 bin 431 TL olan açlık sınırın altında açıklanırken, en düşük emekli maaşı 10 bin TL oldu. 

 

Emekliler, maaşlarına yapılan zamlara tepki gösterirken, emekli sendikaları ise zam oranını kabul etmeyerek, sokaklarda zam talepleri için eylem yapmaya devam edeceklerini belirtti. 

 

‘BU ÜCRETLE NASIL ÖVÜNÜLÜR?’ 

 

Ankara’da yaşayan emekliler, Erdoğan’ın “müjde” olarak sunduğu zam oranına tepki gösterdi. İşçi emeklisi Bayram Kaya, iktidarın işçi ve emeklilerin gözlerinin içine baka baka açlık sınırının altında maaş belirlediğini kaydederek, iktidarın açlık sınırının altında verdiği maaşlarla övündüğü söyledi. “Bu ücretle nasıl övünülür?” diyen Kaya, “Bazı kişilerin aylık 300 bin maaş aldığı bir ülkede, emeklilere yüzde beş zam artışı yapılıyor. Bu yıl, iktidarın bizi yaşamdan yıldırdığı bir yıl olacak. İnsanca yaşama kaygısıyla her gün uyandığımız bir yıl olacak” diye konuştu. 

 

‘SEÇİMLERDE HADLERİNİ BİLDİRECEĞİZ’

 

İktidarın yıllarca İntibak Yasası’ndan bahsettiğini ancak hayata geçirmediğini belirten Kaya, “Yıllar önce aynı iş kollarında çalışanlar, aynı ücreti alacaktı. Bugünkü hükümet 20 senedir intibakın köşesine bile dokunmuş değil. Özel sektörün vergiden kaçırdığı, bordrodan kaçırdığı ücret üzerinden; bu hükümet emekli ettiği insanları sefalete mahkûm ediyor. Bugüne kadar vergimi ve primlerimi bin 600 santigrat derece sıcaklıkta maden eriterek ödedim. Bu ülkeye 25-30 yıldır çalışan insanlara yapılan bu zulüm, kabul ve affedilemez. Ben de affetmeyeceğim. Gerek yerel seçimlerde gerekse ileride olabilecek genel seçimlerde, bizim yerimize bu maaşa karar verenlere gerçekten haddini bildireceğiz” dedi. 

 

‘CENAZELER ÜZERİNDEN SEFALETİ ÖRTMEYE ÇALIŞIYORLAR’ 

 

Kaya, şöyle devam etti: “Bu durumu son zamanda sınır ötesi çatışmalarda ölen askerlerin tabutlarıyla gizlemeye çalışıyorlar. İnsanların sefaletlerini tabutların içindeki mezarlara koyuyorlar.  O tabutların içerisinde gelen sadece askerler değil, emeklilerde giriyor. O tabutların içerisine biz giriyoruz aslında.” 

 

Memur emeklisi Ziya Özder de, “AKP iktidarını 2002 yılından önceki dönemle karşılaştıracak olursak eğer, 2002 yılından önce bir emekli, emekliye ayrılırken maaşının yüzde 70’i oranında emekli ikramiyesi alırdı. Bu ikramiye bunlar iktidara geldikten sonra önce yüzde 60’a, daha sonra yüzde 50’ye, bugün ise yüzde 40-35’lere düştü. Dolayısıyla bugün emekli olacak olanların alacakları kıdem tazminatı fonuyla, eskiden ev araba alınırken, bugün bırakın ev arabayı, borç bile alınmıyor” şeklinde konuştu. 

 

‘KURTULUŞUN TEK YOLU SOKAK’ 

 

Özder, AKP iktidarı ile emeklilerin yaşam koşullarındaki değişime dikkat çekerek, “Ben emekli olduğumda asgari ücretin yüzde 40 fazlası maaş alıyordum. Ama bugün asgari ücretin yüzde 40 altında maaş alıyorum. Hani diyor ya ‘Biz çalışanı emekliyi enflasyona ezdirmedik” hayır ezdirmediniz; üzerimizden silindir ile geçtiniz. Emeklinin yaşama şansı yok. Peki, ne olacak?  Emekliler olarak birleşeceğiz, toparlanacağız, sendikalaşacağız. Bu iktidardan kurtulmadan bizim kurtuluşumuz yok. Bunun da tek yolu da sokak” şeklinde ifadeler kullandı. 

 

Bir diğer memur emeklisi Hatice Akpınar ise “Bu yıl emekliler yılı” açıklamalarına tepki göstererek şunları söyledi: “Dalga mı geçiyorlar.  Ben 25 yıl bu devlete hizmet etmişim. Devlet memuru emeklisiyim ama benim maaşım yetmiyor. Düşünebiliyor musunuz, bugün kiralar 15-20 arasında. Benim aldığım maaş ise ev kiralarından daha düşük.” 

 

‘GÖZÜMÜZÜN İÇİNE BAKA BAKA YALAN SÖYLEDİLER’ 

 

2017 Tüm Emekliler Sendikası (Tüm Emekli Sen) Mersin Şube Başkanı Oktay Canpınar, iktidarın, emeklilerin yeni yıl için açıkladığı ücreti “müjde” olarak duyurmasına öfkeli olduklarını belirtti. Sendika olarak emekli maaşlarına dikkat çekmek için sık sık eylem yaptıklarını fakat mevcut iktidarın bu taleplere karşı sessiz kaldığını ifade eden Canpınar, “Açıklanan bu zam oranının ne izah edilebilir bir yanı, ne de kabul edilebilir bir yanı var. Bugüne kadar emekliler, açlık ve sefalet arasında sıkışmış vaziyetteydik. AKP’li yetkililerinin, ‘Ben emeklileri enflasyona ezdirmeyeceğim, mağdur etmeyeceğim’ dedikten sonra açıkladığı ücret oranıyla gözlerimizin içine baka baka yalan söylediklerini gösterdi. Emekli enflasyona da ezdirildi, mağdur da edildi” dedi. 

 

‘BU ÜCRETLE YAŞAMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL’ 

 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Enflasyon Araştırma Grubu’nun (ENAG) enflasyon verilerine işaret eden Canpınar, “AKP’li yetkililer açıkladığı zam oranını ödülmüş gibi sundu. Bunun bizim için şöyle bir açıklaması var; ‘Ey emekli git evinde aç bekle, ölümü bekle.’ Biz bu durumu kesinlikle kabul etmeyeceğiz. Biz emekliler olarak demokratik haklarımızı bundan sonra tüm alanlarda kullanacağız.  Çünkü bu ücretle yaşamamız mümkün değil” ifadelerini kullandı. 

 

‘ZAMLAR ERİDİ’ 

 

İktidarın yeni yıl asgari ücrete dair açıkladığı ücretin bugün enflasyon karşısında erimeye başladığını kaydeden Canpınar, emekliler için açıklanan zam ücretinin de kısa süre içerisinde yok olacağını işaret etti. Canpınar, “Ülkenin içine düştüğü durum ortada. Yani enflasyon hız kesmeden devam ediyor. ‘Her türlü indireceğiz’ dedikleri enflasyon artarak devam ediyor. Toplumun büyük bir bölümünün oluşturduğu emekliler yine sefalete maruz bırakıldı. Emekliler AKP’ye yerel seçimlerde gerekli olan cevabı verecektir. Anayasal hakkımızı kullanarak alanlarda zam taleplerimizi dillendirmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version