Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Ekvador karıştı; hükümet silahlı çetelere savaş açtı

Ekvador karıştı; hükümet silahlı çetelere savaş açtı


Ekvador Devlet Başkanı, bir çete liderinin hapisten kaçması ve sonrasında yaşanan şiddet olaylarının bir televizyon stüdyosunun basılmasına kadar tırmanmasının ardından ülkede ‘iç silahlı çatışma durumu’ ilan etti, çetelerin etkisiz hale getirilmesi emrini verdi.

Ekvador’da Choneros çetesinin patronu Adolfo Macías Villamar (daha çok bilinen adıyla Fito)’nun pazar günü hapisten kaçmasının ardından, pazartesi günü 60 günlük olağanüstü hal ilan edildi. Devlet Başkanı Daniel Noboa, uyuşturucu kaçakçılığı yaptığı iddia edilen 20 çeteyi terörist grup olarak tanımladı ve Ekvador ordusuna bu çeteleri yok etme emrini verdi.

Çete patronunun hapisten kaçması ve Ekvador Devlet Başkanı Noboa’nın bu çetelerle mücadele etmek için aldığı kararların sonrasında bu çetelerin üyeleri Ekvador’u kaosa sürükledi. Patlamalar ve silah sesleri duyulurken birçok yağma olayının yaşandığı rapor edildi. Bazı cezaevlerinde ayaklanmalar oldu. Hapisteki çete üyelerinin polis ve gardiyanları esir almasının ardından salı günü ülkedeki en büyük şehir olan Guayaquil’de bir TV kanalı canlı yayın sırasında silahlı gangsterler tarafından basıldı.

TV kanalının canlı yayında işgal edilmesinin ardından maskeli ve silahlı kişiler, spikerler de dahil olmak üzere TV personeli yere yatırarak şiddet uyguladı. Silahlı ve maskeli gruba operasyon düzenleyen polis; 13 kişiyi tutukladıklarını, silah ve patlayıcılara el koyduklarını ve rehin alınan herkesin güvende olduğunu açıkladı.

Dükkanlar, okullar ve devlet dairelerinin kapalı olduğu Guayaquil’de Belediye Başkanı Aquiles Álvarez, Salı günü yaşanan şiddet olaylarında en az sekiz kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Hükümet yetkilileri yaşanan şiddet ve kaosun Başkan Noboa’nın çete liderleri için yeni bir yüksek güvenlikli hapishane inşa etme planına bir tepki olduğunu iddia ediyorlar. 36 yaşındaki genç başkan Kasım ayının sonlarında göreve başlamıştı.

Komşu ülke Peru, Ekvador sınırı boyunca acil durum ilan ederken bölgedeki Brezilya, Kolombiya ve Şili gibi diğer ülkeler ile ABD, Başkan Noboa’ya desteklerini bildirdiler.

Ekvador son yıllarda uyuşturucu ve suç çeteleriyle bağlantılı artan şiddet olayları ile mücadele ediyor. Son beş yılda cinayet oranının yaklaşık dört katına çıktığı ülkede polis kayıtlarına göre, bir önceki yıl 4 bin 426 olan şiddet içeren ölüm sayısı 2023’te en az 7bin 592 oldu. Uzmanlar 2023’ün Ekvator tarihindeki en çok şiddet olayının yaşandığı yıl olduğunu belirtiyor.

Geçen yıl yaklaşık 8 bin kişi şiddet içeren ölümlerin kurbanı oldu ve bu da 2023’ü Ekvador tarihindeki en şiddet dolu yıllardan biri haline getirdi. Son beş yılda cinayet oranı dört katına çıktı.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version