Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Depremin yıldönümünde Adıyaman: “Konteyner yaşamından kurtulmak istiyoruz’’


6 Şubat 2023 depremlerinden en çok etkilenen kentlerden Adıyaman’da 30 binden fazla bina yerle bir olurken, resmi rakamlara göre 8 bin 387 kişi hayatını kaybetmişti.

Yıkılan ya da ağır hasar alan evlerde yaşayan 118 bin depremzede, kentin farklı noktalarına kurulan konteyner kentlerde yaşamaya başladı.

Adıyaman Valisi Osman Varol’a göre depremin neden olduğu enkazın yüzde 95’i temizlenirken, evlerini kaybeden vatandaşlar için 50 bin konut inşa ediliyor. Varol, tüm kurumların kentin yeniden ayağa kalması için büyük özveriyle çalıştığını ifade etti.

VOA Türkçe’nin mikrofon uzattığı bölge halkı ise, depremin neden olduğu acılarının halen taze olduğunu söyleyerek, bir an önce konteyner yaşamından kurtulmak istediğini dile getirdi.

Adıyaman’da 6 Şubat depremlerinde resmi rakamlara göre 8 bin 387 kişi hayatını kaybetti.

“Tüm Adıyaman yıkılsaydı bir tane can ölmeseydi’’

Eşi ve çocuğuyla birlikte kaldığı enkazdan 6 buçuk saat sonra çıktığını belirten Mücahit Yaşar, “Depremde benim hem iş yerim hem evim gitti ama çok şükür ki biz sağ kurtulduk. Keşke Adıyaman’ın her yeri yıkılsaydı, yerle bir olsaydı ama bir tane can ölmeseydi. Halen o depremin acısını hissediyoruz “dedi.

Depremin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen acılarının çok taze olduğunu ifade eden ve soyadını vermek istemeyen Müjgan isimli depremzede ise, bir an önce toparlanmak umuduyla yaşadıklarını belirterek, “Depremde birinci dereceden kayıplarımız oldu. Acılar geçti deniliyor ama geçmedi bir türlü. Toparlanmaya çalışıyoruz, düzelmeye çalışıyoruz. Konteynerde yaşam zor, konteynerde çalışmak da zor. Bir taraftan da evlerimiz yapılıyor, inşallah en kısa sürede evlerimize de geçeceğiz. Umudumuz bir an önce toparlanmaktan yana” diye konuştu.

Adıyaman 6 Şubat depremlerinden en çok etkilenen kentlerinden biriydi.

Deprem sonrası çaresizlik duygusunun en çok yoran şeylerden biri olduğuna vurgu yapan Ercan Yağlı ise, “Ülke genelinde 11 ili vuran bir depremdi. Kendi yaşadığım en acı duygulardan biri o anda çaresiz kalmak, hiçbir şey yapamamak. Mağdur olanlar da oldu elbette ama genel anlamda şu anda iyi durumdayız” dedi.

Depremde evini ve iş yerini kaybettiğini ifade eden depremzede Emrah, konteynerde yaşamın zorluğuna dikkat çekerek, “AFAD tarafından verilen konteynerlerde iş faaliyetimizi sürdürüyoruz. Evimiz de ağır hasarlı olduğu için konteyner kentte kalıyorum. Konteynerler küçük, 7 metre uzunluğunda, kalabalık aileler için yaşam biraz zor. Ancak bu durumu yaşayan halimizden anlar biz de idare etmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

“İnsanlarımız ömür boyu uğruna çalıştıkları varlıklarını kaybetti’’

VOA Türkçe’ye konuşan Adıyaman Valisi Dr. Osman Varol, Adıyaman’ın depremden en çok etkilenen şehirlerin başında geldiğine dikkat çekerek, “8 bin 387 vatandaşımızı kaybettik, birçok vatandaşımız yaralandı. İnsanlarımız bir ömür boyu uğruna çalıştıkları varlıklarını kaybettiler. Gerçekten çok büyük bir dram ve afetti” dedi.

Adıyaman Valisi Varol, VOA Türkçe’ye konuştu.

13 bini kırsalda 38 bin konteynerin bölge halkına teslim edildiğine vurgu yapan Vali Varol, devletin tüm imkanlarını seferber ettiğine dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Ülkemizin dört bir yanında vatandaşlarımızın gönül birliği yaparak inanılmaz bir dayanışma gösterdi. Uluslararası anlamda dost ve kardeş ülkelerin katkılarıyla çok yoğun bir çalışma başlatıldı. İlk etapta kurulan çadır kentlerin ardından hemen konteyner kentler yapıldı. Yaz ortasında şehir merkezinde 25 binin üzerinde, kırsal bölgelerde 13 binin üzerinde konteyner ve prefabrik ünite yerleştirdik. Adıyaman’da bugün 118 bin vatandaşımız konteyner ve prefabriklerde yaşamına devam ediyor. Burada vatandaşlarımıza her türlü imkânı sağlamaya çalışıyoruz. Sağlık, eğitim ve sosyal hizmetleri buralarda vatandaşlarımıza sunmaya çalışıyoruz. Okullarımız, psikososyal destek merkezlerimiz, kadınlarımız için beceri kurslarımız, kütüphanelerimiz var. Alışveriş alanları var. Vatandaşlarımızın geçici olarak barındıkları bu alanda rahat olarak barınmalarını sağlamaya çalışıyoruz.”

“50 bine yakın konut inşa ediyoruz”

Adıyaman’da hayatın normale dönmesi için çalışmaların devam ettiğini ifade eden Vali Varol, “Depremde zarar gören enkazları kaldırmaya devam ediyoruz. Adıyaman’da enkaz kaldırma çalışmalarında yüzde 95’lik bir ilerleme sağladık. Kalıcı konutların inşası devam ediyoruz. Adıyaman merkezde ve kırsal bölgelerde 50 bine yakın konutun inşa ediyoruz. Çok yakın zamanda kura çekimi ile vatandaşlarımıza evlerini teslim etmeye başlayacağız. Şehrimizde hayat da yavaş yavaş normale dönüyor. Zarar gören esnaflarımız için çarşılar yaptık. Depremde evsiz kalan vatandaşlarımızın işsiz kalmaması için çalıştık’’ şeklinde konuştu.

Adıyaman’da 6 Şubat depremlerinden 30 binden fazla bina yıkıldı.

“Öğretmen sayımız deprem öncesinden daha fazla”

Eğitim anlamında da büyük bir çalışma yaptıklarına dikkat çeken Varol, kentteki turizm faaliyetleri hakkında da bilgi vererek, şu ifadeleri kullandı:

“Depremden önceki yıla göre sadece yüzde 4,5’lik bir öğrenci kaybımız var. Deprem öncesinde 169 bin öğrencimiz vardı, şu an 161 bin öğrenci ile eğitim-öğretim devam ediyor. Atamalarla birlikte öğretmen sayımız da deprem öncesi öğretmen sayımızdan daha fazla oldu. Şehrimiz aynı zamanda büyük bir kültürel değere sahip yapılar var. Yaraların hızla sarılmasıyla birlikte yılın ikinci yarısından itibaren başta Nemrut Dağı olmak üzere ilimize gelen turist sayısı 70 bini geçti. Özelikle deprem zamanında gösterilen ve halen devam eden dayanışma ruhu, vatandaşlarımızın memleketlerine, ata topraklarına sahip çıkması ve devletimizin de bu gayreti sürdürmesiyle çok yakın zamanda el birliği ile ayağa kalkacağımıza inanıyorum.”

Exit mobile version