Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Deprem mağdurları Kahramanmaraş depreminde yıkıma neden olanların cezalandırılmadığı endişesini taşıyor


Bir ay sonra Türkiye’nin 21. yüzyıl’da yaşadığı en büyük deprem olan Kahramanmaraş merkezli depremlerin sene-i devriyesi olacak.

Aradan geçen bir yıla rağmen depremde yakınlarını kaybedenler adaletin yeterli hızda ilerlememesinden ve buna bağlı olarak davaların sonuçlanmamasından yakınıyor.

“Adalet Peşinde Aileler” platformu altında örgütlenen aileler, bugün Türkiye’nin 14 ilinde basın açıklamaları yaparak tepkilerini dile getirdiler.

Adalet Peşinde Aileler: “Tüm sorumlular adalet karşısında hesap vermelidir”

Kendisi de Adana’da Tutar Yapı Sitesi C Blok’ta sevdiklerini kaybeden bir avukat olan Gülsüm Özdoğru, bugün İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde gerçekleştirilen adalet nöbetinde “Adalet Peşinde Aileler Platformu”nun basın açıklamasını okudu.

Can Atalay’ın avukat arkadaşlarından Kemal Aytaç ile Türkiye İşçi Partisi İstanbul Milletvekili Ahmet Şık’ın da katıldığı eylemde konuşan Özdoğru, “Bugün Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde yakınlarını kaybeden ve adalet arayan ailelerin, eş zamanlı yapılan adalet nöbetinde sorunlarını duyurmak için buradayız. 6 Şubat depremlerinde resmi rakamlara göre, en az 50 bin insan yaşamını yitirdi. Bunun yanı sıra 35 binden fazla bina yıkıldı, 300 bine yakın binada da ağır hasar oluştu. 1,5 milyon insan evsiz kaldı. Kim olursa olsun tüm sorumlular yargılamaya tabi tutulmalıdır. Ülkemizde daha önce meydana gelen depremlerde olduğu gibi yargılamalar sonuçsuz kalmamalı, tüm sorumlular adalet karşısında hesap vermelidir” dedi.

Döne Kaya: “Depremden sonra müteahhitler tutuklandı ama yapı denetim sorumluları, belediye ve bakanlık yetkilileri de sorumlu”

Aynı saatlerde Ankara Adliyesi’nde yapılan adalet nöbetinde ise basın metnini Hatay Antakya Odabaşı Mahallesi Fuat Koku Sitesi’nde annesi, kız kardeşi ve eniştesi ile birlikte 9 aylık yeğenini kaybeden Döne Kaya seslendirdi.

“Adalet Peşinde Aileler Platformu” İstanbul’da Çağlayan Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı.

Kaya, “Aileler olarak adalet arayışı çabalarında, aradan geçen 11 aylık süreçte adil yargılama beklentilerine yanıt alamadık. Depremden hemen sonra toplumun öfkesini azaltmak için bazı binaların müteahhitleri tutuklandı. Sorumlu olan müteahhitlerin tutuklanması yasa gereğidir. Ancak mevzuatın emrettiği gibi yapı denetim sorumlularından, belediye yetkililerine ve ilişkili bakanlık görevlilerine kadar, sorumluların her bina için ayrı ayrı tespit edilmesi ve yargılamaya tabi tutulmaları gerekmektedir. Sorumluluğu bulunan herkesin tespit edilmesi, adil ve etkin bir yargılamaya tabi tutulması esas talebimizdir” dedi.

Altıntaş: “Asıl suçlular müteahhitler değil orayı imara açanlar”

Depremzede Ayşenur Altıntaş, Kahramanmaraş’ta tümüyle yıkılan ve depremin sembol binalarında biri olan Ebrar Sitesi’nde yakınları ölenlerin ailelerini temsilen başkent Ankara’daydı.

Bilirkişi raporu yeni geldiği için gelecek günlerde Ebrar Sitesi Davası’nın başlayacağını kaydeden Altıntaş, VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamada, “Asıl suçlular bizim için müteahhitler değil, orayı imara açanlar. Çünkü Ebrar sitesinin altında aktif bir dere yatağı mevcut ve deprem yakınında da su seviyesinin yükseldiğini, apartmanların asansörlerini bozacak kadar yükseldiğini, ve hatta bunu göre göre izin vermişler oturmalarına. Burada asıl suçlu orayı imara açanlardır. Bizim için sonraki suçlu müteahhitlerdir. Biz orayı imara açanların sorumlu olmasını istiyoruz. Başka da diyecek bir şeyimiz yok. Adaletin tecelli edeceğine de inanıyoruz. Her zaman er ya da geç o adalet de yerini bulacaktır” dedi.

Mehmet Şimşek: “Torunlarımı şehit edenler bize yaşattıklarını yaşamadan ölmesinler”

Polis memuru oğlu Ahmet Şimşek ile torunları Elif ve Berat’ı depremde kaybeden Mehmet Şimşek ise yaşanan felaketin unutturulmak istendiği düşüncesinde.

Ankara’daki eylem sonrasında VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Mehmet Şimşek, “Benim isteğim torunlarımın şehit olmasında sorumlu kim varsa kim ama kim varsa yani A’dan Z’ye bulunup cezalandırmasını istiyorum. Bize yaşattıklarını yaşamadan ölmesinler. Bu dünyada da öbür dünyada da iki elimiz yakalarında olacak. Hakkımızı helal etmiyoruz” ifadelerini kullandı.

Ağırbaş: “Davada hiçbir ilerleme yok çünkü daha bilirkişi raporları bile gelmemiş”

Malatya’daki Kırçuval Otel’in yıkılmasıyla oğlu Mehmet Can Ağırbaş’ı kaybeden Kurtuluş Ağırbaş ise bu felaketin sorumlularının cezalandırılması için elinden geleni ardına koymayacağını dile getirdi.

Depremzede yakını Kurtuluş Ağırbaş

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlarken milli voleybolcu oğlu Mehmet Can ile oğlunun onun gibi Malatya Büyükşehir Belediyesi voleybol takımı sporcusu olan yakın arkadaşı Murat’ın resmini gösteren Ağırbaş, “Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin oyuncuları olarak voleybol oynuyorlardı. Orada hepsi vefat etti. Otelin önceden Elazığ depreminde (2020 yılında 6,8 büyüklüğünde) ağır hasarlı olduğu biliniyor. Sonradan tekrar hafif hasarlı raporu aldığını tekrar işletilmesine devam ettiğini öğrendik. Otelin sahibi Zafer Kurtul. Malatya Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı. Davada hiçbir ilerleme yok çünkü daha bilirkişi raporları bile gelmemiş. Kimin ne suçu varsa bu olayla ilgili cezasını çekmesini talep ediyoruz” dedi.

Exit mobile version