Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Çin nüfusu azalmaya devam ediyor, doğum oranı dibe vurdu

Çin nüfusu azalmaya devam ediyor, doğum oranı dibe vurdu


Çin’in nüfusu iki yıl üst üste azaldı. 1 Milyar 409 milyon olarak açıklanan 2023 yılı sonu nüfüsu geçen yıla göre iki milyondan fazla azaldı. Yaklaşık 60 yıl önce Mao döneminde yaşanan kıtlıkların sebep olduğu kitlesel ölümlerden bu yana Çin nüfusu geçen yıl ilk kez azalmıştı. Çin’de doğum oranı 1.000 kişi başına 6,39’a düşerken nüfustaki bu yılki düşüş geçen yıla göre neredeyse iki katına çıktı. Geçen yılkı doğum oranı ise bin kişide 6,77’ydi.

Tek çocuk politikası kaldırıldı ama çare olmadı

Uzmanlar artan şehirleşmenin ve rekor düzeyde düşük olan doğum oranının etkisiyle populasyondaki azalmanın beklenilen bir şey olduğunu ifade ederken azalmakta olan genç nüfusun zaten ekonomik ve finansal problemler yaşayan Çin’i nasıl etkileyeceği tartışılıyor.

Çin, 1979 yılında nüfusu kontrol altına alabilmek için tek çocuk politikası uygulamaya başlamıştı. 2015 yılında kaldırılan düzenlemeye rağmen doğum oranları düşmeye devam ediyor. 2021 yılında eşlerin 3 çocuk yapmasına da izin veren yönetim ayrıca değişik yardımlarla eşlerin çocuk yapmasını teşvik etmeye çalısıyor. Ancak şehirleşmenin arttığı Çin’de son yıllardaki politikalar istenilen sonucu vermedi. Özellikle Covid salgını sonrası yaşanan fiyat pahalılığı ve ekonomik problemlerin düşük doğum oranları üzerinde çok büyük etkisi olduğu düşünülüyor.

Ekonomik problemler sürüyor

Covid sonrası dönemde ABD ile yaşanan ticaret savaşının da etkisiyle ekonomide 2010’lu yılları mumla arayan Çin ekonomik problemlerle uğraşmaya devam ediyor. Geçtiğimiz aylarda yaşanan büyük emlak krizine ek olarak ülkede tüketicilerin talebinin azalması sebebiyle deflasyon görülüyor. Ayrıca genç nüfustaki yüksek işsizlik oranları da Çin ekonomisi için büyük tehdit oluşturuyor. Genç işsizlik oranı 2023 Haziran ayında %21,3’e ulaştıktan sonra yetkililer aylık verileri açıklamayı durdurmuştu. Aralık ayında yayınlanan verilerde oranın %14,1’e gerilediği bildirildi.

Özellikle genç nüfusun yaşadığı ekonomik problemler ve bunun etkisiyle rekor seviyede düşen doğum oranlarının ileriki yıllarda Çin’in sağlık ve emeklilik sistemi üzerinde de ciddi problemlere sebep olmasından endişeleniliyor. Öyle ki Çin Bilimler Akademisi, mevcut halin devam etmesi durumunda emeklilik sisteminin 2035 yılına kadar parasının tükeneceğini öngörüyor. 2035 yılında Çin’de emeklilik yaşı olan 60’ın üzerindeki insan sayısının yaklaşık 280 milyondan 400 milyona yükselmiş olacağı ifade ediliyor.

Birçok uzman ise Çin’de yaşananların sanayiden hizmet sektörüne hızlı bir şekilde kayan ekonomilerde normal olduğunu ifade ediyor, nüfusun daha eğitimli, vasıflı olduğuna ve şehirleşmenin önemli ölçüde arttığına dikkat çekiyor.

Hindistan geçen yıl Çin’i geçmişti

BM’e göre 2023 yılının ortalarında Hindistan’ın nüfüsu Çin’i geçmiş ve Hindistan, yaklaşık 1 milyar 426 milyon nüfüsu ile dünyanın en çok nüfuslu ülkesi olmuştu. Çin’in nüfusu düşmeye devam ederken Hindistan’da nüfus artışı devam ediyor.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version