Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Can Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesi için kritik hafta: Yargıtay kararının Genel Kurul’da okunması bekleniyor


Adalet ve Kalkınma Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi, 14 Mayıs 2023’te Hatay’dan Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekili seçildiği halde Marmara Cezaevi’nden salıverilmeyen ve TBMM’de yemin edemeyen Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi için düğmeye bastı.

NTV yayınına katılan AK Parti TBMM Grup Başkan Vekili Leyla Şahin Usta, bugün ya da en geç bu hafta içinde Yargıtay kararının okunarak Atalay’ın milletvekilliğinin düşürüleceğini söyledi.

“Süreci bugün veya bu hafta tamamlamayı düşünüyoruz. Bir prosedür haline gelmiş durumda. Meclis’in de üzerine düşen vazifeyi yapması gerekiyor. Bu hafta için planımız var” diyen AK Parti Grup Başkan Vekili, “Hukuki tartışmayı sonlandırabilir miyiz” sorusuna ise “Açıkçası ben sonlanacağını düşünmüyorum. Ondan sonraki süreçleri de var belki hukuki yolları devam edecek. Biz de Meclis olarak konuyu yakından takip edeceğiz. Meclis’e düşen bir görev varsa onu yerine getirmeye çalışacağız” yanıtını verdi.

Avukat Deniz Özen: Mecliste okunacağı söylenen karar, hukuk düzeninde olmayan karar, vekillik düşürülürse AYMye başvuracağız”

Can Atalay’ın avukatları, TBMM’de Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin kararının okunarak TİP milletvekilinin, vekilliğinin düşürülmesinin hukuken yok hükmünde olduğunu savunuyor.

Atalay’ın avukatlarından Deniz Özen, “Biz de birkaç gündür böyle bir hazırlık olduğunu biliyorduk. Bugün AKP Grup Başkan Vekili de bunu açıkça söyledi. Biz hazırız, Can Atalay’ın milletvekilliği düşürüldüğü taktirde derhal iki kez ihlal kararı vermiş olan Anayasa Mahkemesi’ne başvuracağız. Çok muhtemel onlar da hızlıca karar verecek ve aynı durum yeniden oluşacak. Burada açık bir hukuksuzluk var. Yargıtay’ın verdiği ve Meclis’te okunacağı söylenen karar hukuk düzeninde olmayan karar. Bu yüzden bizim için de yok hükmünde. Bu kararın okunması hukuka aykırı. Ayrıca Can Atalay 100 bine yakın oyla Hatay milletvekili seçildi. Hatay halkının kararı yok sayılıyor” dedi.

MHP’li Yıldız: Bu kararın iptali için AYMye gidilemez”

Ancak MHP İstanbul milletvekili ve partinin hukuk işlerinden sorumlu genel başkan yardımcısı Fethi Yıldız, Can Atalay’ın avukatlarıyla aynı kanaatte değil.

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Yıldız: “Milletvekilliğinin düşme sebepleri: 1) istifa, 2) kesin hüküm giyme veya kısıtlama, 3) Milletvekili bağdaşmayan bir görev veya hizmeti sürdürmekte ısrar etme, 4) devamsızlık. 1, 3, 4. maddelerde yazılan sebeplerde TBMM milletvekilliği düşme kararı alır. Bu kararın iptali için Anayasa Mahkemesi’ne yedi gün içinde müracaat edilebilir. Ancak ikinci maddede yazılı ‘kesin hüküm’ giyme durumunda TBMM’nin herhangi bir kararı yoktur. Bu nedenle kararın iptali için Anayasa Mahkemesi’ne gidilemez. Başvuru yapılması halinde yetkisizlik sebebiyle reddedilir” dedi.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin Gezi davasındaki kesin hükmü 28 Eylül’de verdiğini hatırlatan Can Atalay’ın avukatları o tarihte Can Atalay’ın 4,5 aylık milletvekili olduğunun altını çizerek Fethi Yıldız’ın görüşünün geçerli olmadığını iddia ediyorlar.

57 Baro Başkanı’ndan TBMM Başkanı’na Yargıtay kararını okutmayın” mektubu: Anayasa Mahkemesi kararları TBMMyi bağlar”

Aralarında İstanbul, Ankara, İzmir, Van ve Hatay baro başkanlarının da yer aldığı 57 baronun başkanı TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’a bir mektup yazarak Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesinin hukuk devletine “darbe” olacağını dile getirdi.

Mektupta, “Sayın Başkan, TBMM’nin kabul ettiği 2709 Sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 153/6 hükmüne göre Anayasa Mahkemesi kararları yasama organı olan TBMM’yi de bağlar. AYM kararına uymayarak Anayasa’yı fiilen işlevsiz kılmayı amaçlayan bir yargı kararının gereğinin TBMM tarafından yerine getirilmesi yukarıda yer verdiğimiz anayasal hükmün açık ihlali olacaktır. Anayasa Mahkemesi kararlarına uyulmaması Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 2. maddesinde sayılan ‘Hukuk Devleti’ niteliğine de büyük bir zarar verecektir” dendi ve Kurtulmuş’tan Yargıtay 3. Ceza Dairesi kararının okutulmaması yönünde bir irade göstermesi istendi.

Kulislerde Numan Kurtulmuş’un yurtdışında olduğu dönemde Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesi üzerinde anlaşıldığı konuşuluyor

Özellikle MHP’nin taleplerine karşı milletvekilliğinin düşürülmesine karşı çıkan Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri seyahati nedeniyle iki gündür yurtdışında bulunuyor.

28 Ekim’de “Anayasa Mahkemesi kararı ortadadır, Meclis gereğini yapacaktır” diyen TBMM Başkanı özellikle MHP lideri Devlet Bahçeli’nin Can Atalay üzerinden Anayasa Mahkemesi’ni hedef alma sürecinde bu konuda adım atmadı.

10 Ocak’ta CHP Meclis Grup Başkan Vekili Gökhan Günaydın’ın AYMnin Yargıtay’ın kararına yönelik iki kez Anayasanın 153. maddesi açıktır ve benim kararımı uygulamak zorundasınız. Can Atalay’ın Silivride olması en çok Meclis Başkanı’nın içini acıtmalıdır1 demesi üzerine Kurtulmuş, “Meclis Başkanlığı’nın siyasi polemik içine çekilmesine müsaade etmem, suhuletle çözülmesi en doğru yol” yorumunda bulundu.

Kurtulmuş bu sözlerinden bir gün sonra Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde, kısa bir süre önce MHP Genel Başkanı ile bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüştü. Kulislerde, o görüşmede Kurtulmuş’un yurtdışında olduğu günlerde Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi için düğmeye basılması konusunda anlaşıldığı konuşuluyor. Bu hafta genel kurulu eski adalet bakanlarından TBMM Başkan Vekili Bekir Bozdağ yönetecek.

Exit mobile version