Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘Bebe Macron’ lakaplı 34 yaşındaki Gabriel Attal, Fransa’nın en genç başbakanı oldu

'Bebe Macron' lakaplı 34 yaşındaki Gabriel Attal, Fransa'nın en genç başbakanı oldu


Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, tartışmalı göç yasası nedeniyle patlak veren krizin sonucunda başbakanlıktan istifa eden Elisabeth Borne’un yerine, Eğitim Bakanı Gabriel Attal’ı atadı. 34 yaşındaki Attal, Fransa’nın hem en genç hem de eşcinsel olduğunu açıkça ifade eden ilk başbakanı oldu.

Attal, başbakanlık görevini Borne’dan teslim aldı.

Attal, hırsı, medyada güçlü bir varlık göstermesi ve merkez sağcı politikaları savunmasıyla Cumhurbaşkanı’na benzetiliyor ve Fransız basınında “bebe Macron”( le bébé Macron) diye anılıyor. Covid-19 pandemisinin hükümet sözcüsü olarak tüm Fransa’nın yakından tanıdığı bir isim. Aynı zamanda Macron’un yakın çevresindeki genç siyasetçiler arasında en tanınmış kişi.

Son anketlere göre ülkenin en popüler siyasetçilerinden biri olduğu ortaya çıkan Attal, beş aylık eğitim bakanlığı döneminde okullarda güçlü otoriteyi ve laikliği savundu; devlet okullarında başörtüsünü yasaklanmasını destekledi.

Geçmişte Sosyalist Parti’nin sağ kanadının parçası olan Attal, 20’li yaşlarında Macron’un “merkezci” projesine katıldı.

Siyaset yorumcuları, 2022’de yeniden cumhurbaşkanı seçilmesi sonrasında parlamentoda mutlak çoğunluğu kaybeden, emeklilik yaşını yükseltmesi ve aşırı sağcıların destek verdiği yeni göçmen yasası nedeniyle sıkıntılı bir dönemden geçen Macron’un, haziran ayındaki Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde güç kazanmaya çalıştığı yorumu yapıyor.

Anketlere göre, Macron’un oy oranları şu an, aşırı sağcı Marine Le Pen’in sekiz ila 10 puan gerisinde.

GÖÇMEN YASASI KRİZİ NASIL ÇIKTI?

Fransa’da hükümet, iş gücü açığı olan sektörlerde çalışan göçmenlerin oturma izni almasının önünü açan ancak yasadışı göçmenlerin sınır dışı edilmesini kolaylaştıran tasarısını parlamentoda kabul ettirebilmek için aşırı sağa taviz vermek zorunda kalmıştı. İlk oylamada kabul edilmeyen tasarı, göçmenlerin sosyal yardıma erişiminin ertelenmesi gibi tavizlerin ardından Le Pen’in da dahil olduğu ırkçı vekillerin desteğiyle kabul edilmişti.

Göç yasasının sertleştirilmesi tepki çekmiş, bir bakan tepki olarak istifa etmişti. Borne’un istifasının da, bu krizin ardından yeni bir ivme arayışında olan Macron’un talebiyle geldiği belirtiliyor. Macron’un kabine değişikliği yapması da bekleniyor. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version