Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Avrupa Parlamentosu ilk kez sağcı popülistlerin kontrolüne geçebilir

Avrupa Parlamentosu ilk kez sağcı popülistlerin kontrolüne geçebilir


Avrupa Dış İlişkiler Konseyi (ECFR) isimli düşünce kuruluşu yeni yayınladığı raporda 6-9 Haziran’daki Avrupa seçimleri sonrasında Avrupa Parlamentosunun kontrolünün ilk kez popülist sağcı bir koalisyon tarafından ele geçirilebileğini ortaya koydu.

AB karşıtı aşırı sağcı partilerin son yıllarda birçok AB üyesi ülkede oy oranlarının önemli ölçüde artmasının ardından Avrupa Parlamentosunun kontrolünün bu partilere geçebileceği düşünülüyor. ECFR’nin çalışmasına göre aşırı sağcı partiler Avusturya, Belçika, Fransa ve Hollanda’nın da aralarında bulunduğu 9 AB ülkesinde seçimde ilk sırayı alacak. Almanya, İspanya, Portekiz ve İsveç gibi diğer 9 ülkede ise seçimi ikinci yada üçüncü sırada bitirecekler.

Popülist, AB karşıtı partilerin Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Macaristan, İtalya, Hollanda, Polonya ve Slovakya’da birinci, Bulgaristan, Estonya, Finlandiya, Almanya, Letonya, Portekiz, Romanya, İspanya ve İsveç’te ikinci veya üçüncü olması bekleniyor.

Raporda aşırı sağın yükselişi ile beraber Hıristiyan demokratlar, muhafazakârlar ve radikal aşırı sağdan oluşan bir koalisyonun AP’de kontrolü eline alabileceği belirtiliyor. Şu an merkez partilerin koalisyonunun çoğunluğu sağladığı AP’de olası senaryonun gerçekleşmesi durumunda siyasi görünümünü önemli ölçüde değişebilir.

Aşırı sağ ve diğer sağ partilerin kuracağı koalisyonun AP’de çoğunluğu ele geçirdiği senaryoda iklim değişikliğiyle mücadele ve AB’nin yeşil enerjiye dönüşümü gibi konularda geri adım atılabileceği dile getiriliyor. Raporda ayrıca Ukrayna’ya yapılan askeri ve finansal desteğinde seçim sonuçlarından negatif yönde etkilenebileceği belirtiliyor. AP’deki oluşabilecek yeni düzenin AB’nin genişleme planlarında ve göçmen politikalarında ciddi değişiklere sebep olabileceği dile getiriliyor.

ECFR’nin anketlerine göre, AP’deki aşırı sağcı Identity & Democracy grubu seçimlerde koltuk sayısını ciddi oranda artıracak. AP’de şu an 50 sandelyesi olan grubun haziran ayındaki seçimler sonrasında 98 vekil ile en büyük 3. grup olması bekleniyor. Raporda ayrıca sağcı Avrupa Muhafazakârları ve Reformistleri (ECR) grubunun da vekil sayısını 67’den 85’e çıkaracağı öngürülüyor. Vekil sayısını artırması beklenen son grup ise radikal Sol (The Left). Aşırı sağcı ve sağcı grupların yanısıra Sol grubun da vekil sayısını 6 artırması beklenirken AP’de merkez görüşlü diğer tüm gruplar kan kaybediyor.

AB yanlısı merkez partilerden Avrupa Halk Partisi (EPP), Sosyalistler ve Demokratlar (S&D),Yeşiller ve Renew Europe’un toplamda 40 vekil kaybedeceği tahmini yapılıyor. Oy kaybına rağmen Avrupa Halk Partisi’nin AP’de yine en büyük grup olması beklenirlen ikinci sırada Sosyalistler ve Demokratlar, 3. sırada ise aşırı sağcı Identity & Democracy grubunun olacağı tahmin ediliyor.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version