ENSAR NUR | TR724 HABER
Strazburg’da bulunan Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) görev süresi dolacak olan İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatovic’ten koltuğu devralacak ismi belirledi.
22 Ocak’ta kış oturumu için Strazburg’da toplanan AKPM vekilleri 1 Nisan’da görev süresi sona erecek olan Bosna Hersekli Komiser Mijatovic’in yerini alacak ismi seçti. Avrupa Konseyi’nin yeni İnsan Hakları Komiseri İrlandalı Michael O’Flaherty oldu.
O’Flaherty diğer adaylar Meglena Kuneva ve Manfred Nowak’i ikinci turda geride bıraktı.
Tecrübeli bir insan hakları avukatı olan O’Flaherty 2015 yılından bu yana Viyana’da bulunan Avrupa Birliği’nin insan hakları danışma organı AB Temel Haklar Ajansı’nın başında bulunuyordu.
İnsan Hakları Komiseri 6 yıl için seçiliyor. Dunja Mijatovic, 1 Nisan 2018’de görevi Letonyalı Nils Muiznieks’ten devralmıştı.
İNSAN HAKLARI KOMİSERİ NE İŞ YAPAR?
İnsan Hakları Komiserliği, 1999 yılında Avrupa Konseyi tarafından 46 Avrupa Konseyi üye devletinde insan haklarına ilişkin farkındalığı ve insan haklarına saygıyı teşvik etmek amacıyla bağımsız ve tarafsız, yargı dışı bir kurum olarak kuruldu.
İnsan Hakları Komiseri’nin temel görevleri şunlardır:
• İnsan haklarına etkili bir şekilde uyulmasını teşvik etmek ve üye devletlere Avrupa Konseyi insan hakları standartlarının uygulanmasında yardımcı olmak;
• Avrupa Konseyi’ne üye devletlerde insan hakları konusunda eğitim ve farkındalığı teşvik etmek;
• İnsan haklarına ilişkin yasa ve uygulamadaki olası eksiklikleri tespit etmek;
• Ulusal kamu denetçisi kurumlarının ve diğer insan hakları yapılarının faaliyetlerini kolaylaştırmak; Ve
• Bölge genelinde insan haklarının korunmasına ilişkin tavsiye ve bilgi sağlamak.
Bu nedenle Komiser’in çalışması, insan haklarının geliştirilmesi ve korunması alanında somut iyileşme sağlamak için reform tedbirlerinin teşvik edilmesine odaklanmaktadır. Adli olmayan bir kurum olan Komiserlik, bireysel şikayetler üzerine hareket edemez, ancak Komiser, bireylerin maruz kaldığı insan hakları ihlallerine ilişkin güvenilir bilgilere dayanarak sonuçlar çıkarabilir ve daha geniş girişimlerde bulunabilir.
Komiser, çok çeşitli uluslararası ve ulusal kurumların yanı sıra insan hakları izleme mekanizmalarıyla işbirliği yapmaktadır. Ofisin en önemli hükümetlerarası ortakları arasında Birleşmiş Milletler ve onun uzman ofisleri, Avrupa Birliği ve AGİT bulunmaktadır. Ofis aynı zamanda önde gelen insan hakları STK’ları, üniversiteler ve düşünce kuruluşlarıyla da yakın işbirliği içindedir.
Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇
Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***