Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Avrupa kentlerinde eylem: Fransa gerçek failleri açıklasın | YENİLENDİ


HABER MERKEZİ –  Fransa’nın başkenti Paris’te katledilen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez’in anıldığı eylemlerde Fransa devletinin gerçek failleri açıklaması çağrısı yapıldı. 

Sakine Cansız, Fidan Doğan ile Leyla Şaylemez’in katledilişlerinin yıldönümünde gerçek sorumluların açığa çıkarılarak adaletin sağlanması talebiyle Avrupa kentlerinde eylemler düzenlendi. 

 

ZÜRİH

 

Fransa’nın başkenti Paris’te gerçekleştirilen iki katliamın aydınlatılması çağrısıyla İsviçre’nin Zürih kentinde bulunan Fransa konsolosluğu önünde Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez, Emine Kara, Abdurrahman Kızıl ve Mîr Perwer’in posterleri ile katliamların aydınlatılması çağrılarının yer aldığı dövizler taşındı. Zürih Berîtan Kadın Meclisi öncülüğünde düzenlenen eylemde her iki katliamda yaşamlarını yitirenler için 1 dakikalık saygı duruşu sonrası İsviçre Kürt Kadınlar Birliği (YJK-S) adına Nurşen Nergis, konuştu. Fransa devletinin çeşitli gerekçelerle katliamın üstünü kapattığını söyleyen Nergis, tüm bu cezasızlık politikaları sonucu 2’nci Paris katliamının yaşandığını belirtti. Nergis, “Bu katliamlarla Kürt kadınları hedef alınmış. Kürt halkının iradesi kırılmak istenmiş. Başta biz Kürt kadınları olmak üzere Kürt halkı olarak adalet talebimizi haykırmaktan geri durmayarak alanlarda olmayı sürdüreceğiz” dedi. 

 

Bir heyet tarafından Konsolosluk yetkilileriyle yapılan görüşme sonrası konsolosluk yetkilisi eylem alanına gelerek, Kürt halkının adalet taleplerinin yerine getirilmesi için kendilerine sunulan dosyayı Fransa hükümetine ileteceğini ifade etti. Yetkili katliama ilişkin üzüntülerini iletti.  

 

Konsolosluk önüne siyah çelenk bırakan eylemciler eylemlerini adalet taleplerinin dile getirildiği sloganlarla sonlandırdı.

 

BERN 

 

İsviçre’nin Bern kentinde Fransa Büyükelçiliği önünde bir eylem düzenlendi. Eylemde, Bern Demokratik Kürt Toplum Merkezi (CDK-Be) Eşbaşkanı Hınar Dilmeç tarafından Almanca basın metni okundu.  Dilmeç, “Bu katliama karşı öfkemiz canlı ve katillerden hesap sorma sözümüz devam ederken, bundan tam bir yıl önce Kürt kadın hareketinin öncülerinden Evîn Goyî, sanatçı Mir Perwer  ve değerli dostumuz Abdurrahman Kızıl yine aynı yerde katledildi” ifadelerini kullandı. 

 

 

‘FRANSA GERÇEK FAİLLERİ AÇIKLASIN’

 

Kürt kamuoyunun, tüm delilleri Fransız yargısına sunarak, katliamın MİT tarafından organize edildiğini ve failin Türk devleti olduğunu belgeleyerek konuya ışık tuttuğunu dile getiren Dilmeç, “Biz Kürt halkı olarak Fransız devletinden gerçek faillerin açıklanmasını bekliyoruz. 

Ardından İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) adına Kürt siyasetçi Nejdet Atalay, “Bu davayı sonuna kadar götüreceğiz kimsenin bundan şüphesi olmasın katilleri ortadadır herkeste bunu çok iyi biliyor” dedi. Son olarak Demokratik Alevi Kadınları Birliği (YJAD) adına konuşan Songül Çelik, “Onların mücadelelerine sahip çıkmayı her zaman sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı. 

 

Eylemin bitmesine yakın Fransa Büyük Elçiliği önüne çelenk bırakmak isteyen kitle İsviçre polisinin engeline maruz kaldı. Çelenk bırakmaya izin vermeyen İsviçre polisinin kitleye uzaklaştırma çabasında bulunmasına karşı  kitle burada uzun süre slogan attı. 

 

FRANKFURT 

 


 

Almanya’nın Frankfurt şehrindeki Fransız Konsolosluğu önünde miting düzenlendi. TJK-E Hessen tarafından organize edilen mitinge konsolosluk yetkililerine katliamlara dair dosya sunuldu. Mitingde sık sık “Jin, jiyan, azadî” ve “Şehid namirin” sloganları atıldı.

 

STRASBOURG

 

Fransa’nın Strasbourg kentinde anma düzenlendi Zin Kadın İnisiyatifi’nin öncülüğünde Kleber Meydanında gerçekleşen anma, saygı duruşu ile başladı. Anmada katliama dair bildiriler dağıtıldı. 

 

 ATİNA

 

Yunanistan’ın başkenti Atina’da yürüyüşle protesto edildi. Fransa Başkonsolosluğu’na yapılan kitlesel yürüyüşün ardından sloganlar ve zılgıtlar eşliğinde  konsolosluk önünde açıklama yapıldı. Burada konuşan Kürt siyasetçi Erkan Erenci, katliamlara rağmen PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın “Jin jiyan azadî” paradigmasının dünyaya yayıldığını vurguladı. 

 

HANNOVER

 


 

Almanya’nın Hannover şehrindeki Fransız temsilciliği önünde bir araya gelen eylemciler Paris katliamının yıldönümünü protesto etti ve temsilciliğe bir siyah çelenk bıraktı. Eylemde temsilciliğe Fransızca bir dosya sunuldu. Kürt kadınlarının adalet sağlanıncaya kadar Paris katliamı için seslerini yükselteceklerini bildiren heyetin görüşmesinin ardından temsilcilik önünde bulunanlar sloganlar eşliğinde eylemlerini sona erdirdi.

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version