Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

AKP’li Yarka’nın Şirnex’e tek hizmeti anıt dikmek oldu


ŞIRNEX – Taşımalı asker ve polis oylarıyla Şirnex Belediyesi başkanlığına seçilen ve bir kez daha aday gösterilen AKP’li Mehmet Yarka, 5 yıllık süreçte kentin yol ve su sorunlarını çözmek yerine “Cumhuriyet Anıtı” dikmekle yetindi.  

 

Yerel seçimler öncesi polis ve askerleri Kurdistan kentlerine “seçmen” olarka taşıyan AKP, birçok kentte adaylarını açıkladı. 2019 seçimlerinde “taşımalı seçmen” ile Şirnex Belediyesi’ni kazanan AKP, bir kez daha Mehmet Yarka’yı aday olarak açıkladı. 2018 Genel Seçimlerinde 32 bin seçmenin olduğu Şirnex’te, bu sayı 31 Mart 2019 seçimlerine kadar 40 bine çıktı. AKP, kütükleri Çanakkale, Trabzon, Rize ve Osmaniye olan 8 bin kişiyi, “seçmen” olarak kente kaydırdı. “Taşımalı seçmen” sonucunda Halkların Demokratik Partisi’nin 11 bin 194 oy aldığı kentte, AKP 19 bin 718 oy aldı. 

 

Şirnex’te 14 Mart 2016’da ilan edilen sokağa çıkma yasağı sırasında devlet saldırıları sonucunda yok edilen 8 mahallede yapılan TOKİ konutları da 2019’da seçim malzemesi olarak kullanıldı. 2019 seçimlerinde AKP adayı Mehmet Yarka’ya ait MAY isimli firmanın kentte yaptığı TOKİ konutları, tehdit aracına dönüştürüldü. Kentin mülki amirlerinin, seçim öncesi TOKİ konutları üzerinden halkı “Eğer seçimi kaybedersek, evleri size 50 ile 100 bin TL arasında ücretler karşılığında vereceğiz” tehditlerinde bulunduğu iddia edilmişti. Nitekim AKP adayı Yarka’nın talebiyle, yapım ihalesini aldığı TOKİ konutlarının dağıtımının seçim sonrasına ertelendi.

 

5 AYDA 8 BİN 343 ‘SEÇMEN’ TAŞINDI 

 

Yerel seçimler öncesi yine “taşımalı seçmen” ile gündeme gelen Şirnex’te, AKP bir kez daha Mehmet Yarka’yı aday olarak açıkladı. 2019 politikasını bir kez daha uygulayan AKP, 14 Mayıs’tan sonra geçen 5 ayda kente 8 bin 343 “seçmen” taşıdı. Bu seçmenlerden 4 bin 368’i, 23’üncü Jandarma Sınır Tümen Komutanlığı içinde bulunan konutlara kaydedildi. 

 

CEZAEVİ VE TOKİ İHALELERİNİN SAHİBİ

 

AKP’nin ikinci kez aday gösterdiği Mehmet Yarka, ilk olarak 2004 seçimlerinde iktidar partisinden aday oldu. Şirnex’te 2004 yerel seçimlerini kaybeden Yarka, bir yıl sonra ailesiyle birlikte kurduğu Ankara merkezli MAY İnşaat Taahhüt Müşavirlik ve Mühendislik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi (MAY İnşaat) ile devletten ihaleler almaya başladı. Cezaevleri ve TOKİ konutları inşa eden MAY İnşaat, birçok kentte stadyum inşaatı ihalesi de aldı. 1 milyar 297 milyon773 bin TL bedelinde olan İstanbul Ümraniye Hekimbaşı Kentsel Dönüşüm Alanı 1. Etap Yapım İşi’ni almasıyla gündeme gelen MAY İnşaat, son olarak Mereş merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen depremde büyük yıkım yaşayan Hatay’da 1 milyar 672 milyon 973 bin TL bedelle Hatay’da “2’inci Etap Kırsal 500 Deprem Konutu Yapım İşi” ihalesini aldı. 

 

MAY İnşaat, 2011’den bu yana geçen 12 yılda kamudan 18 ihale aldı. En çok TOKİ’den ihale alan şirket, ayrıca Adalet Bakanlığı, Yapı İşleri Genel Müdürlüğü ve Şırnak İl Özel İdaresi’nden çok sayıda ihale aldı. 

 

MAY İnşaat’a verilen bazı kamu ihaleleri şöyle:

 

– Kayseri Ceza İnfaz Kurumu

 

– Afyon Ceza İnfaz Kurumu

 

– Doc’s Vadi Projesi- Ankara

 

– 977 Toplu Konut Projesi – Elazığ

 

– Gaziantep Stadyumu- Gaziantep

 

– Akhisar Stadyumu- Manisa

 

– Hakkari Havalimanı- Colêmêrg

 

– Sarp Sınır Kapısı- Artvin

 

– Şirnak 820 Konut- Şirnex

 

– Şırnak 401 Konut- Şirnex Cizîr ilçesi

 

– Mardin 542 Konut- Mêrdîn

 

HALKA HİZMET YERİNE CUMHURİYET ANITI

 

Kamudan ihaleler alan Yarka, “taşımalı seçmen” ile belediye başkanı seçildiği Şirnex’te, geçen 5 yılda halkın ulaşım ve su sorunlarını gidermedi. Yolların köstebek yuvasına döndüğü kentte, altyapı çökme noktasına geldi. AKP’li Yarka yönetimindeki belediye, jandarma, emniyet ve kentte bulunan diğer resmi kurumların işlerine mesai harcıyor. Ulaşım ve alt yapı sorunlarını çözmeyen Yarka, son olarak Cumhuriyet’in kuruluşunun yüzüncü yılında 950 bin TL ile kente diktiği anıt ile gündeme gelmişti. 

 

BELEDİYE BİNASINDA ARAMA DAYATMASI

 

AKP’li Yarka’nın sicili bir hayli kabarık. Halkın sorunlarını çözmek yerine kutuplaştırıcı politikalar izleyen Yarka, son olarak HDP’li belediye meclis üyelerinin belediye binasına girişinde X-Ray dayatması yaptı. Bu duruma tepki gösteren HDP’li meclis üyelerine, AKP’li meclis üyeleri “Genç bir arkadaşsın sana yazık olur” şeklinde tehditler savurdu.  

 

ULAŞIM SORUNUNA KARŞI ÖĞRENCİLERİN EYLEMİ

 

AKP’li Yarka döneminde, şehir içi ulaşım sorunu da krize dönüştü. Şehir için ulaşımı sağlayan araç sayının eksikliği, ücretlere yapılan zamlar, kent halkı tarafından tepkiyle karşılandı. Kent çıkışında bulunan Şırnak Üniversitesi’ne öğrencileri, yaşadıkları ulaşım sorunlarını protesto etmek amacıyla günlerce üniversite binası önünde eylemler gerçekleştirdi. 

 

BAKANLIK HİBESİYLE SEÇİM ŞOVU YAPTI 

 

Yerel seçimler öncesi harekete geçen AKP, 5 yıl boyunca hizmet üretmeyen Yarka’ya hibe sağlamaya başladı. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, seçim öncesi araç alımı için belediyeye 21 milyon TL aktardı. Yarka’nın aldığı araçlarla seçim şovu yapmasının ardından hibe sağlayan Cumhurbaşkanlığı ve ilgili bakanlık, söz konusu hibenin araç alımı için kullanıldığına dair belge istedi. 

 

MA / Ömer Akın

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version