Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Adalet Nöbeti yoğun ilgi görüyor


HABER MERKEZİ – PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü talebiyle birçok kentte başlatılan Adalet Nöbeti, dayanışma ziyaretleriyle yoğun ilgi görüyor. 

 

“Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa çözüm” kampanyası kapsamında Amed, İstanbul, Mêrdîn, Wan, Adana ve Mersin’de başlatılan Adalet Nöbeti eylemleri sürüyor. 

 

AMED

 

Amed’de Tutuklu Aileleri ile Dayanışma Derneği (TUAY -DER) öncülüğünde “Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa demokratik çözüm” şiarıyla Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (DEM) Rezan İlçe Örgütü binasında başlatılan Adalet Nöbeti, 47’inci gününde devam etti. 

 

“Tecrit insanlık suçudur” yazılı beyaz önlükleri ile nöbette yerini alan annelere, gün boyu dayanışma ziyaretleri sürdü. 

 

Anneler nöbet süresince sık sık “Bijî berxwedana zindana” ve “Jin, jiyan, azadî” sloganları attı. 

 

‘ÖZGÜRLÜK GELENE KADAR DEVAM EDECEĞİZ’

 

Nöbet eylemcilerinden Reşahat Ada, verdiği mesajlarda “47 gündür Adalet Nöbeti’ndeyiz. Bu nöbet kutsal bir nöbettir. Bütün kadınlar, anneler, gelin bizimle birlikte nöbette yer alın. Cezaevinden çocuklarımızın cenazesi çıkmasın. Bu tecrit kırılana kadar nöbete devam edeceğiz. Cumhurbaşkanı ve Adalet Bakanı’na sesleniyorum; Yeter artık, zindanlara adalet gelsin. Zindanlara ve Sayın Öcalan’a adalet gelene kadar nöbete devam edeceğiz. Çocuklarımız kutsal bir yoldalar. Çocuklarımız toprakları, kimlikler için mücadele etti. Hırsızlık yapmadılar. Bir an önce harekete geçsinler ki çocuklarımızın cenazesini çıkarmayalım” dedi. 

 

NÖBETİ SAHİPLENME ÇAĞRISI 

 

Halime Topuz ise, devlet yetkililerine ve kurumlara, “Bir an önce gidip Kürt halk önderi ile görüşsünler. Çocuklarımız bu zulümden kurtulsun. Bütün halkın üzerindeki bu tecrit kaldırılsın. Annelerden bir ricam var, bu nöbete sahip çıksınlar. Bu nöbet kutsaldır. Bizim ve çocuklarımızın hakları var” sözleriyle çağrıda bulundu.

 

Eylemcilerden Kudret Aslan da “İmralı’ya, önderliğimize selamlarımı yolluyorum. Bütün anneler bize bu eylem için destek versin.  Herkes kendi imkanlarına göre birkaç gün bu eyleme destekte bulunsun. Açlık grevleri son bulsun, cezaevinden cenazeler çıkmasın” şeklinde konuştu.

 

WAN 

 

TUHAY-DER öncülüğünde Wan’da başlatılan Adalet Nöbeti, 47’nci gününde devam ediyor. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) il binasındaki nöbeti, DEM Parti Tuşba ilçe yöneticileri, halk oylamasında seçilen belediye eşbaşkan adayları, TJA aktivistleri, Barış Anneleri Meclisi üyelerin yanı sıra birçok yurttaş ziyaret etti.

 

Ziyarette konuşan Fatma Balkan, direnenler sayesinde burada olduklarını belirterek, 

“Başta Sayın Abdullah Öcalan ve tecrit sistemine maruz kalan tüm siyasi tutsakları selamlıyorum. Bu köhne tecrit ancak Kürt halkının birliğiyle lağvedilebilir. Bu tecridi birlik ve beraberlikle ortadan kaldıracağız” dedi.

 

ADANA 

 

Akdeniz Adana Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (AATUHAY-DER) öncülüğündeki eylem, 48’inci gününde. Barış Anneleri öncülüğünde sürdürülen eylemi DEM Parti’nin Adana’daki il ve ilçe yöneticileri ziyaret etti. Barış Annelerinden Türkan Şimşek, Abdullah Öcalan ve tüm tutsaklar için eylemde olduklarını, kendisinin de bir tutsak annesi olduğunu belirterek, bu ülkede tecrit politikalarının son bulması için Abdullah Öcalan’ın özgür olması gerektiğini vurguladı.

 

Eylem boyunca “Bijî berxwedana zindanan” sloganı atıldı. Eylemciler, Abdullah Öcalan ve diğer tutsakların özgürlüğünü talep etti. 

 

MERSİN

 

Çukurova Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (Çukurova TUAY-DER) tarafından başlatılan Adalet Nöbeti 48’inci gününde dernek binasında sürüyor. Bugünkü eyleme Barış Anneleri ile dernek üyesi ve yöneticileri katıldı. Kentte bulunan dengbejler nöbete destek verirken, eylemde “Biji berxwedana zindana” ve “Biji serok Apo” sloganları atıldı. Eylemi, DAD Mersin Şubesi yöneticileri Hülya Ayhan Keskin ve Güler Cırlaz ziyaret etti. Ziyaretçiler, bir an önce bu ülkeye barışın gelmesi için Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kalması gerektiğini vurguladı. Eylemde söz alan Meryem Erbey, ne asker ne de gerilla cenazelerinin gelmemesi için tecride karşı birlik çağrısı yaparak, herkesi barış için mücadeleye etmeye davet etti.

 

Eylem dengbejlerin kilamlarıyla devam etti.

 

MÊRDÎN 

 

Mêrdîn’de Adalet Nöbeti DBP il binasında sürdürülüyor. Adalet Nöbeti, bugün bir grup genç ve yurttaşlar tarafından ziyaret edildi. Bağlamalarıyla gelen gençler nöbettekilerle beraber şarkılar seslendirirken, Dengbej Hacer de kilamlarıyla nöbete destek verdi.  

 

Adalet Nöbeti’ne dair konuşan Barış Annesi Fatma Güneş, yıllardan bu yana mücadele ettiklerini belirterek, mücadele edenleri selamladıklarını dile getirdi. Öcalan’ın özgürlüğünü istediklerini ifade eden Güneş, “Bir an önce. Sadece tecridin kaldırılması değil, özgür olup yanımızda olmalı. Tutsakların üzerindeki baskılara ve cezaevlerinden tabut çıkmasına yeter diyoruz” dedi. 

 

İSTANBUL 

 

Marmara Tutuklu Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (MATUHAYDER) öncülüğünde tutsak yakınlarının başlattığı Adalet Nöbeti eylemi, DEM Parti Sancaktepe ilçe binasında devam etti. Kürtçe ve Türkçe “Özgür yaşamın inşası için tecridi kıralım zindanlara ses olalım” ve “Adalet için tecridi kıralım toplumsal barış için zindanlara ses olalım” pankartları nöbet eyleminin yapıldığı salona asıldı. Tutsak yakınları ve nöbet eylemine destek veren çok sayıda kadın “Tecrit insanlık suçudur” yazılı beyaz önlüklerini giyerek eylemlerine başladı. Nöbette sık sık “Bijî berxwedana zindanan”, “Bijî Serok Apo” ve “Jin jiyan azadî”  sloganları atılırken, tutsak yakınları Kürtçe kilamlar seslendirdi.

 

Nöbeti, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Göç İzleme Derneği (GÖÇİZDER) Anadolu Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ANYAKAY-DER), Dem Parti Maltepe ve Ümraniye ilçe yöneticileri ziyaret etti.

 

‘ANNELER BARIŞIN SEMBOLÜ OLDU’

 

Nöbeti eylemini yarın devir alacak DEM Parti Ümraniye İlçe Eşbaşkanı Halis Yakut, tecrit politikalarının sadece Abdullah Öcalan’a dönük olmadığını, bir bütün olarak Kürt halkına yönelik olduğunu söyledi. Tecrit politikalarının derinleşmesiyle Türkiye toplumunun yoksullaştığını kaydeden Yakut, “Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit tüm topluma sirayet etmiş durumdadır. Biz dışarda bir tecrit ve baskı altındayız. İfade özgürlüğünün engellenmesiyle, eğitim hakkının gasp edilmesi ve ekonomik olarak büyük bir tecrit altındayız. Tüm tecrit politikalarına rağmen halkımız büyük bir inanç ve iradeye sahip. Tarihten beri Kürdistan’da yaşanan savaşlara barışın sembolü olarak beyaz güvercinler uçurulur, bugün ise anneler barışın sembolü oldu. Bütün anneleri duruşlarından kutluyor ve her daim yanlarında olduğumuzu belirtmek istiyorum” dedi.   

 

 Daha sonra anneler kilamlar eşliğinde bugünkü eylemi sonlandırdı.

 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version