Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Adalet Nöbeti: Eylem tarihsel bir sürecin örgütlenmesi anlamına geliyor


HABER MERKEZİ – Adalet Nöbeti’ne destek veren HDK Eşsözcüsü Cengiz Çiçek, örgütlenmenin önemine dikkat çekerek, eylemin, Kürt halkının özgürlüğünün sağlanması noktasında tarihsel bir sürecin örgütlenmesi anlamına geldiğini belirtti.

Amed, Wan, İstanbul, Mêrdîn, İzmir, Adana ve Mersin’de, “Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa çözüm” kampanyası kapsamında başlatılan Adalet Nöbeti, destek ziyaretleriyle sürüyor.

 

İSTANBUL 

 

Marmara Tutuklu Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (MATUHAYDER) öncülüğünde tutsak yakınlarının başlattığı Adalet Nöbeti eylemi, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Sancaktepe ilçe binasında devam etti. Kürtçe ve Türkçe “Özgür yaşamın inşası için tecridi kıralım zindanlara ses olalım” ve “Adalet için tecridi kıralım toplumsal barış için zindanlara ses olalım” pankartları nöbet eyleminin yapıldığı salona asıldı. Tutsak yakınları ve nöbet eylemine destek veren çok sayıda kadın “Tecrit insanlık suçudur” yazılı beyaz önlüklerini giyerek eylemlerine başladı. Nöbette sık sık “Bijî berxwedana zindanan”, “Bijî Serok Apo” ve “Jin jiyan azadî”  sloganları atılırken, tutsak yakınları Kürtçe kilamlar seslendirdi.

 

36’ncı gününde devam eden nöbet eylemine, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü Cengiz Çiçek, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Şubesi Eşbaşkanı İshak Demirel, DEM Parti Ataşehir ilçe yöneticileri ile çok sayıda yurttaş destek ziyaretinde bulundu. 

 

NÖBET EYLEMİNİN ÖNEMİ

 

Nöbet eyleminde konuşan HDK Eşsözcüsü Cengiz Çiçek, yürütülen Adalet Nöbeti ile cezaevlerindeki açlık grevi eylemlerinin önemine değindi. Yürütülen nöbet eylemlerinin, Kürt halkının özgürlüğünün sağlanması noktasında tarihsel bir sürecin örgütlenmesi anlamına geldiğini belirten Çiçek, “Tam da buradan hareketle bu bağlamda her birimiz özeleştiri pozisyonundayız. Sonuç itibariyle mücadelede yol ve yöntemler zenginleştirilmeli ve daha fazla çaba göstermemiz gerekir. Önümüzdeki günler aslında bunun şahitliği ile geçecek. Birçok eylemi birçok farklı etkinlikleri hayata geçireceğiz. Biz artık cezaevlerinde bedel ödeyen, zindanlarda zulüm gören arkadaşların üzerinden bu sorumluluğu alıp gerçekten bu sorumluluğu üstlenip daha güçlü bir mücadele yollarını aramak zorundayız” dedi. 

 

‘ÖRGÜTLÜ OLDUĞUMUZ SÜRECE HİÇBİR GÜÇ BİZİ YENEMEYECEK’

 

Çiçek, yürütülen eylemlerin tüm toplum tarafından sahiplenmesi gerektiğine işaret ederek, şöyle devam etti: “Elbette ki zindanlardaki arkadaşların direnişlerinin önünde saygıyla eğiliyoruz. Ama fiziksel olarak dışarda olanlar kendi yol yöntemlerini zenginleştirmediği, mücadelesini kararlaştırmadığı sürece biz de bu tekrarı yaşamış olacağız. Bu tekrara bir kez daha son demek için mücadeleyi büyütmenin yollarını arayalım. Ben yıllarca Sayın Abdullah Öcalan’ın avukatlığını yaptım. Kendisini fiziksel özgürlüğü söz konusu olduğunda şunu söylerdi, ‘Benim halkım özgür olmadığında ben kendimi özgür saymayacağım.’ Bizim için bu çok net. Milyonların önderi bir lider, hiç bir zaman kendisini yalnız hissetmezdi. Mesele gerçekten bir halk olduğumuzu bilmek, bunun bilinciyle örgütlenmektir. Unutmayalım ki gerçekten örgütlü bir halk olduğumuz sürece hiç bir güç bizi yenemeyecek.” 

 

ÖHD’Lİ DEMİREL: EYLEM, MORAL VE GÜÇ OLUŞTURUYOR

 

ÖHD İstanbul Şube Eşbaşkanı İshak Demirel ise, Adalet Nöbeti eylemlerinin cezaevlerindeki tutsaklar için moral ve güç kaynağı oluşturduğuna dikkat çekti. Dün farklı kentlerde düzenlenen gözaltı operasyonlarına değinen Demirel, şunları söyledi: “Daha dün kadınlara dönük bir operasyon yapıldı. Kürt kadın hareketini sindirme istiyorlar ama burada görüyoruz, dünden daha fazla anne var. Bunun için de teşekkür ederiz. Anneler bize her zaman yol gösteriyor. Biz de her zaman onların yanındayız.”

 

MÜCADELE VE DAYANIŞMA MESAJI

 

Nöbet eylemine ziyarette bulunan yurttaşlar da, tutsak yakınları ile yaptıkları sohbette, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanması için ve açlık grevindeki tutsakların taleplerinin karşılanması için mücadelenin önemine değindi. Ziyaretçiler, tutsakların taleplerinin kendilerinin de talepleri olduğunu vurgulayarak, bu konuda mücadele edeceklerini ve dayanışmayı büyüteceklerinin mesajını verdi.

 

Nöbet eylemi Kürtçe kılamlar eşliğinde alkış ve sloganlarla devam etti.

  

WAN

 

Tutsak yakınları ile TUHAY-DER’in öncülük ettiği Adalet Nöbeti, 44’üncü gününde devam ediyor. DBP Wan il binasında devam eden nöbeti, TJA, Barış Anneleri Meclisi Üyeleri, DEM Parti milletvekilleri, DBP il eşbaşkanları ve çok sayıda kişi ziyaret etti.

 

Ziyarette konuşan DEM Parti Rêya Armûşê Belediye Eşbaşkan Adayı Canan Uzunay, İmralı’daki tecridinin yansımalarına dikkati çekerek, “PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik tecrit sisteminin yansımaları şu an ülkenin her yerinde. Bu tecrit sistemi kalkmadığı süreci Kürt sorunundaki çözümsüzlük devam edecektir. Tecrit sistemine karşı geliştirilen her bir direnişi saygıyla bir kez daha selamlıyoruz” dedi.

 

Açlık grevi eylemlerine katılan tutsakların ve burada Adalet talebinde bulunan annelerinin taleplerinin yerinde olduğunu dile getiren DEM Parti Rêya Armûşê Belediye Eşbaşkan Adayı Cevdet Altındağ ise, tecrit sisteminin son bulması için mücadele vurgusu yaptı.

 

ADANA

 

Akdeniz Adana Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (AATUHAY-DER) öncülüğünde başlatılan eylem, 45’inci gününde sürüyor.  DEM Parti yöneticilerinin ziyaret ettiği nöbette, “Bijî berxwedana zindanan” sloganı atıldı.

 

MERSİN

 

Çukurova Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (Çukurova TUAY-DER) tarafından başlatılan Adalet Nöbeti 45’inci gününde devam ediyor. Dernek binasında süren eyleme bugün çok sayıda barış annesi ile dernek üyesi ve yöneticileri katıldı. Nöbet eyleminde, sık sık “Jin, jiyan, azadî”, “Beji berxwedana zindana” ve “Tecride hayır, Öcalan’a özgürlük” sloganları atıldı.

 

Nöbet eylemi annelerin seslendirdiği şarkılarla devam etti.

 

İZMİR 

 

İzmir’de Ege Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (EGE TUHAYDER) ve Tevgera Jinên Azad (TJA) öncülüğünde başlatılan Adalet Nöbeti 10’ncu gününde devam ediyor. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Ege Bölge Temsilciliği’nde süren Adalet Nöbeti’nde “Li dijî tecride berxwedan”, “Ji bo edeletê tecrîdê bişkînin”, “Ji bo aşitiya civakî em bibin denge zindanan”, “Adalet için tecridi kaldıralım barış için zindanlara ses olalım”  pankartları asıldı. Sık sık, “Bijî berxwedana zindana” sloganı atıldı.

 

Bugün nöbeti, DEM Parti İzmir il ve Torbalı ilçe örgütü yöneticileri ziyaret etti. İzmir Kırıklar 2 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Fırat Yağmekan’ın annesi Sultan Yağmekan, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünün sağlanmasını talep etti.  Yağmekan, “Devlet sesimizi duymuyor. Sayın Öcalan üzerinde yıllardır devam eden bir tecrit var. Çocuklarımızda bu tecritte karşı Öcalan’ın özgürlüğünün sağlanması için açlık grevine girdi. Bizde aileleri olarak bu mücadeleye destek vereceğiz. Tecrit devam ettikçe biz de mücadelemizi sürdüreceği” diye konuştu.

 

AMED

 

Türkiye cezaevlerinde açlık grevine giren tutsaklarla dayanışma ve PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü talebiyle 44 gündür Adalet Nöbeti eyleminde olan tutsak yakınlarının Amed’deki eylemi Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İlçe binasında devam etti.

 

Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Dayanışma Derneği (TUAY-DER) öncülüğünde DEM Parti Rezan ilçe binasında başlatılan Adalet Nöbeti, 44’üncü gününe girdi. Eyleme, Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED) yöneticileri ve yurttaşlar destek verdi. Eylemciler, üstünde Kürtçe ve Türkçe, “Tecrit insanlık suçudur” yazılı önlük giydi. Tutsak yakınları eylemde mücadele vurgusu yaparak, Abdullah Öcalan özgürlüğüne kavuşana kadar eylemlerini sürdürmekte kararlı olduklarını kaydetti. 

 

Tutsak yakınları eylemini, söyledikleri Kürtçe şarkılar ve “Bijî berxwedana zindana” sloganıyla sürdürdü

 

MÊRDÎN

 

Tutsak yakınlarının Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Mêrdîn il binasında başlattıkları Adalet Nöbeti 11’inci gününde devam etti. Adalet Nöbetini siyasi parti yöneticileri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve çok sayıda yurttaş ziyaret etti. Tutsak yakınları kilamlar eşliğinde “Bîjî berxwedana zindanan” sloganları attı.

 

Burada konuşan Barış Annesi Süreyya Yılmaz, “Adalet için burada oturuyoruz. Hepimiz acılıyız. Önderimiz özgür olana kadar bu eylemimizi devam ettireceğiz. Cezaevlerine sahip çıkılması lazım. Barış ve adalet istiyoruz. Hiçbir anne ağlamasın. Savaşın sona ermesini istiyoruz” dedi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version