Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

ABD Dışişleri Bakanı, Gazze için bölge turunda: Erdoğan ile görüşen Blinken, Yunanistan’a geçti

ABD Dışişleri Bakanı, Gazze için bölge turunda: Erdoğan ile görüşen Blinken, Yunanistan'a geçti


– İsrail’in Gazze Savaşı’nın başlamasından beri 4. kez Ortadoğu turuna çıkan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bir haftalık gezisinin ilk durağı olan İstanbul’da mevkidaşı Hakan Fidan’ın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüştü. Blinken, Türkiye temaslarını tamamlamasını müteakip Yunanistan’a hareket etti.

Erdoğan’ın ABD Dışişleri Bakanı’nı kabulünde Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın ve ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake de hazır bulundu.

Öncesinde Blinken-Fidan görüşmesiyle ilgili Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan “Gazze’deki savaş ve insani kriz, İsveç’in NATO’ya katılım süreci, ikili ve bölgesel konular ele alındı” açıklaması geldi.

Blinken’la birlikte seyahat eden üst düzey bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Reuters’e “ABD’li yetkililer, uzun süreçten hayal kırıklığına uğrasa da, TBMM’den ilk onayı almasının ardından, İsveç’in üyeliğinin yakında Ankara tarafından onaylanacağından emin” diye konuştu.

İstanbul’dan Yunanistan’a geçen Blinken, Girit Adası’nda Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’le görüşecek.

ABD Kongresi, Türkiye’ye F-16 savaş uçağı satışını, Ankara’nın İsveç’in NATO üyeliğini imzalamasına kadar ertelemiş durumda.

Blinken’ın Türkiye’den sonraki durağı olan NATO üyesi Yunanistan ise F-35 savaş uçağı satışı konusunda ABD Kongresi’nden onay bekliyor. Yunanistan Dışişleri Bakanı Giorgos Gerapetritis, misafirini beklerken, medyaya “Bu konuyu tartışacağız. Olumlu gelişmeler olacağını düşünüyorum” diye konuştu.

Washington, Ankara’nın Rus hava savunma sistemi S-400 satın almasına misilleme olarak, 17 Temmuz 2019’da Türkiye’yi F-35 Müşterek Saldırı Uçağı programından çıkarmıştı.

ABD Dışişleri Bakanı, Türkiye ve Yunanistan’ın ardından, Ürdün, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan, İsrail, Batı Şeria’daki Filistin Yönetimi ve Mısır’ı turlayacak. (AA, Reuters, Dış Haberler)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version