Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

AB kara para aklamaya savaş açtı

AB kara para aklamaya savaş açtı


Avrupa Konseyi ve Avrupa Parlamentosu kara para aklama ile daha sert mücadele edebilmek için sıkı kurallar üzerinde anlaştı.

Konsey ve Parlamento, AB vatandaşlarını ve AB’nin mali sistemini kara para aklama ve terörün finansmanına karşı korumayı amaçlayan yeni bir yasa paketinin bazı bölümleri üzerinde geçici bir anlaşmaya vardı. Kara para aklamayı önleme yönetmeliği üzerinde varılan geçici anlaşma ile ilk kez AB genelinde kurallar kapsamlı bir şekilde uyumlaştırılacak ve suçluların yasadışı gelirleri aklamak ya da terör faaliyetlerini mali sistem üzerinden finanse etmek için kullandıkları olası boşlukları kapatılacak. Ulusal kara para aklama karşıtı sistemlerin organizasyonu güçlendirilecek.

Kripto sektöründe kontrol artırılacak

Yeni düzenleme ile beraber AB genelinde kara para aklama ile mücadele yönetmeliğinde önemli değişiklikler yapılacak. Yeni kurallar kripto sektörünün de çoğunu kapsayacak ve tüm kripto varlık hizmet sağlayıcılarının müşterileri üzerinde durum tespiti yapması gerekecek. Kripto sektörü, müşterileri hakkında bilgileri doğrulamak ve şüpheli faaliyetleri bildirmek zorunda kalacak. 1000 € veya daha fazla tutarlı işlemler gerçekleştirirken müşteri durum tespiti önlemlerini uygulamaları gerekecek. Ülkeler arası yapılan kripto para transferileri için Konsey ve Parlamento ayrıca geliştirilmiş durum tespit tedbirleri de uygulayacak. Lüks mal ticaretine de kripto sektörüne benzer yeni yükümlülükler getirilecek.

Futbol yüksek risk teşkil ediyor

Geçici anlaşmayla futbol sektörünün yüksek bir risk teşkil ettiği kabul edildi ve yükümlü kuruluşlar listesi profesyonel futbol kulüpleri ve menajerleri de kapsayacak şekilde genişletildi. Bununla birlikte, üye devletler düşük risk teşkil etmeleri halinde bu kuruluşları listeden çıkarma esnekliğine sahip olacaklar.

Nakit ödemeler de görüşüldü

Nakit ödemeler için AB çapında belirlenen 10.000 Avroluk azami sınırın kirli parayı aklamayı zorlaştırılacağı umuluyor. Ek olarak üye devletler bu azami sınırı daha düşük seviyelere indirme hakkına sahip olacak. Yükümlü kuruluşlardan 3.000 ila 10.000 Avro arasında nakit para ile işlem yapan bir kişinin kimliğini tespit etmesi ve doğrulaması gerekecek.

Yüksek riskli üçüncü ülkeler ile yapılacak işlemler de yeni yasas ile düzenlenecek. Yükümlü kuruluşların, yüksek riskli üçüncü ülkelerle gerçekleştirdikleri işlem ve iş ilişkilerinde gelişmiş durum tespiti tedbirlerini uygulamaları gerekecek.

Belçika Maliye Bakanı Vincent Van Peteghem anlaşma ile ilgili, “Bu anlaşma AB’nin yeni kara para aklamayla mücadele sisteminin ayrılmaz bir parçası. Kara para aklama ve terörün finansmanına karşı ulusal sistemlerin düzenlenme ve birlikte çalışma şeklini geliştirecek. Böylece dolandırıcıların, organize suç örgütlerinin ve teröristlerin gelirlerini mali sistem aracılığıyla meşrulaştırabilecekleri hiçbir alan kalmayacak.” dedi.

Yeni düzenleme hayata geçmek için Avrupa Konseyi ve Avrupa Parlamentosu’nun resmen onayını bekliyor.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version