Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

6 kentte ‘özgürlük’ eylemi: Önderliğin aramızda olmasını istiyoruz


HABER MERKEZİ – Birçok kentte başlatılan “özgürlük” eylemine destek veren yurttaşlar, mücadele kararlılığını vurguladı. Barış Anneleri, “Önderliğimizin fiziki özgürlüğünü, aramızda olmasını istiyoruz” dedi. 

 

PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü ve Kürt sorununun çözümü talepleriyle tutsak yakınları ve Barış Anneleri tarafından birçok kentte başlatılan açlık grevi eylemleri sürüyor. 

 

ADANA 

 

Akdeniz Adana Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (AATUHAY-DER) tarafından başlatılan Adalet Nöbeti, 58’inci gününde devam ediyor. Barış Anneleri’nin Ankara’da olması nedeniyle bugünkü eylemi DEM Parti Seyhan İlçe Örgütü yöneticileri devraldı. Eylemde, “Bijî berxwedana zindanan” sloganı atılırken, Abdullah Öcalan ve tüm tutsakların özgürlüğü talep edildi.

  

WAN

 

Wan’da, tutsak yakınları ile Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği’nin (TUHAY-DER) başlattığı nöbet eylemi 57’nci gününde Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) İl Örgütü binasında sürdü. Nöbet eylemi, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Wan Milletvekili Gülderen Varlı, Ebex (çaldıran) ilçe yöneticileri, Hacıbekir Mahallesi sakinleri ile Barış Anneleri üyelerinin yanı sıra çok sayıda kişi tarafından ziyaret edildi. 

 

Ziyarette konuşan DEM Parti Ebex İlçe Eşbaşkanı Pınar Demir, tecridin insanlık suçu olduğunu belirterek, “Bu suçu hep birlikte mücadele ederek, yok edeceğiz. Cezaevlerindeki direnişi sonuna kadar destekliyoruz. Bütün yoldaşlarımızı saygıyla selamlıyoruz” dedi. Ardından konuşan Barış Annesi üyesi Ayten Salgır, talepleri yerine gelene kadar mücadele edeceklerini vurgulayarak, şöyle dedi: “Öcalan’a yönelik geliştirilen tecrit politikasının derhal son bulmasını istiyoruz. Sayın Öcalan ile görüşmelerin başlatılmasını istiyoruz. Çocuklarımızın cezaevlerinde yaşamını yitirmesini istemiyoruz. Kürt halkının bu direnişe sahip çıkması gerekiyor. Hep birlikte ayağa kalkıp bu direnişi sahiplenelim. Cezaevlerinden tabutların çıkmasını istemiyoruz. AKP-MHP iktidarına sesleniyoruz; bir an önce tutsakların taleplerini yerine getirilsin.”

 

Nöbet, “Bijî berxwedana zindanan” sloganıyla devam etti. 

 

AMED 

 

Amed’de tutsak yakınları tarafından başlatılan Adalet Nöbeti eylemi 57’nci gününde sürdü. Halkların DEM Parti Rezan (Bağlar) İlçe Örgütü binasında salonda sürdürülen nöbette Kürtçe “Kahramanların annelerinden zindanlara bin selam. Kendi gücümüzle tecridi kırıp, özgür yaşamı inşa edeceğiz” yazılı pankart asıldı. Nöbette tutsak yakınları üzerinde Kürtçe ve Türkçe “Tecrit insanlık suçudur” yazılı önlük giydi. 

 

Adalet Nöbeti’ni DEM Parti Hênê (Hani) ilçe yöneticileri ve belediye eşbaşkan adayları ziyaret etti. Ziyarette İmralı’daki tecride dikkat çekilerek, Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için herkesin ses çıkarması gerektiği vurgulandı. 

 

Eylem “Bijî berxwêdana zindanan”, “Jin, jîyan, azadî” sloganları ile son buldu. 

 

MERSİN 

 

Mersin’de, Çukurova Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (Çukurova TUAY-DER) tarafından başlatılan nöbet, dernek binasında 58’inci gününe girdi. Halkın katılım gösterdiği eylemi, DEM Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan, DEM Parti Akdeniz Belediyesi Eşbaşkanı adayları Hoşyar Sarıyıldız ve Nuriye Arslan ile partinin il ve ilçe yöneticileri ziyaret etti.

 

Sık sık “Bijî berxwedana zindanan” ve “Jin, jiyan, azadî” sloganlarının atıldığı eylem,  sanatçı Ramazan Eren’in söylediği şarkılarla renklendi.

 

MÊRDÎN 

 

Mêrdîn’de DBP İl Örgütü binasında sürdürülen Adalet Nöbeti’ni, DEM Parti Mêrdîn Milletvekili Beritan Güneş Altın’ın yanı sıra çok sayıda yurttaş ziyaret etti. Şarkılar ve alkışlar eşliğinde sürdürülen Adalet Nöbeti’nde konuşan Güneş, tecridin sadece Kürt halkı üzerinde uygulanmadığını, Türkiye halklarına da dönük olduğunu söyledi. Abdullah Öcalan’a dönük uluslararası komplo gibi bugün komploya karşı direnişin de uluslararası hale geldiğini kaydeden Güneş, “Abdullah Öcalan’ın paradigması tüm dünya için olan bir paradigma. Nasıl Rojava bugün dünya için umut ise, bu paradigma da dünyaya umut oldu. Biz Kürtler ve dostlarımız da bu komploya karşı mücadeleye etmeye devam edeceğiz” dedi. 

 

Adalet Nöbeti eylemcilerinden Barış Annesi Gurbet Tekin ise, cezaevlerinde devam eden açlık grevi eylemlerini selamladıklarını dile getirerek, “Biz de buradan Önderlik üzerindeki tecridin kalması için çocuklarımıza destek veriyoruz. Tecridin kaldırılması bizim için yeterli değil. Bugün her sokakta toplum tecrit altında. Her yere yayılmış durumda. Bu nedenle de biz Önderliğimizin fiziki özgürlüğünü istiyoruz. Aramızda görmek istiyoruz” diye belirtti. 

 

Adalet Nöbeti, alkış ve sloganlar eşliğinde devam etti. 

 

İSTANBUL 

 

İstanbul’da, Marmara Tutuklu ve Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MATUHAY-DER) öncülüğünde başlatılan eylem, DEM Parti Esenyurt İlçe Örgütü binasında 48’inci gününde sürdü. Eylemin gerçekleştiği salona, Kürtçe ve Türkçe, “Özgür yaşamın inşası için tecridi kıralım zindanlara ses olalım” ve “Adalet için tecridi kıralım toplumsal barış için zindanlara ses olalım” pankartları asıldı. Katılımcıların Kürtçe ve Türkçe “Tecrit insanlık suçudur” yazılı beyaz önlükleri giydiği eylemde sık sık, “Jin jiyan azadî”, “Bijî berxwedana zindanan” ve “Bijî Serok Apo”  sloganları atıldı. Eylemi, Anadolu Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ANYAKAYDER) yöneticileri, DEM Parti İstanbul İl Eşbaşkanı Murat Kalmaz, DEM Parti Avcılar ve Gaziosmanpaşa ilçe yöneticileri, Avcılar İlçe Örgütü Hukuk Komisyonu üyeleri ile çok sayıda yurttaş ziyaret etti. 

 

‘ABDULLAH ÖCALAN ÖZGÜR OLMALI’

 

Ziyarette konuşan İl Eşbaşkanı Murat Kalmaz, şunları belirtti: “Kürt sorununun çözülmesi gerekiyor. Çözüm sürecinde Abdullah Öcalan sayesinde bir yol çizilmişti. Bunun için Sayın Öcalan’ın rolünü tekrardan oynaması gerekiyor. Bir an önce Abdullah Öcalan’dan haber alınması ve fiziki özgürlüğünür sağlanması gerekiyor. Anneler öncülüğünde başlatılan bu Adalet Nöbetini sonuna kadar sürdüreceğiz ve amacımıza ulaşana dek mücadele edeceğiz. Tüm halkların bir araya gelerek barışı sağlayacağına inanıyorum. Zafer halkların olacak.” 

 

‘ÖNDERLİK ARAMIZDA OLMALI’

 

Ardından konuşan tutsak yakını Fince Akman, “Devlet sürekli bizi takip ediyor çünkü Kürt halkından korkuyor. Onun için ömrünü Kürt halkına adayan Abdullah Öcalan’a sahip çıkmalıyız. Çocuklarımıza sahip çıkmalıyız. O’nun elinden tutup aramıza getirmemiz gerekiyor. CPT’de gözünü kapatmamalı, bu hukuksuzluğa son vermeli. Devletin Abdullah Öcalan ile görüşmesi gerekiyor. Çünkü çözümün anahtarı İmralı’dadır” ifadelerini kullandı. 

 

DEM Parti Avcılar İlçe Örgütü Hukuk Komisyonu’ndan  avukat Emrah  İlarslan da, İmralı ile diyalog kurulması gerektiğini söyleyerek, “Demokrasi hukuk devleti ile ifade bulur.  Hukuk devleti insan haklarına saygılı hak ve özgürlükleri koruyan ve bunları geliştiren bir sistemdir. Bu sistemin daha güçlü olabilmesi için demokrasi ve hukuk adına bir nebze de olsa Türkiye’nin demokratikleşmesi için herkesin ve özellikle de hükümetin bu sese kulak vermesi gerekiyor. Barıştan yana olan herkesin destek vermesi gerekiyor” diye belirtti. 

 

Eylem, şarkılar eşliğinde zılgıt, alkış ve sloganlarla son bul buldu.

 

 

 

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version