Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

52 kişinin öldüğü Yonca Sitesi Apartmanı’na dair dava açıldı


OSMANİYE – Yıkılan Yonca Sitesi’nde 52 kişinin yaşamını yitirmesine neden oldukları suçlamasıyla tutuklanan müteahhit ve fenni mesul hakkında 22 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

 

Mereş merkezli depremde Osmaniye’de 6 Şubat 2023’te 9 katlı Yonca Sitesi B Blok Apartmanı’nın yıkılmasına ilişkin soruşturma kapsamında tutuklanan müteahhit Ali K. ile binanın fenni mesulü Ayhan G. hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı. Osmaniye Cumhuriyet Başsavcılığı, müteahhit Ali K. ile binanın fenni mesulü Ayhan G. hakkında “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 22 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası talebiyle iddianame hazırladı. İddianame Osmaniye 1. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilerek dava açıldı.

 

USULSÜZLÜKLER SIRALANDI 

 

İddianamede, apartmanın yıkılmasına ilişkin hazırlanan bilirkişi raporuna da yer verildi. Binanın statik ve etriye hesapları, bindirme boyları, döşeme ve taşıma sisteminin Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik (1998) hükümlerine uygun yapılmadığına yer verilen raporda, şu ifadeler kullanıldı: “Yonca Apartmanı B Blok binasının, projelendirmedeki eksiklikler, malzeme özelliklerindeki yetersizlikler, uygulama ve işçilik hataları, yapı denetimindeki yetersizlik nedeniyle yıkılmış olduğu görüşüne varılmıştır. Mevcut beton mukavemetinin statik projede öngörülen beton sınıfını sağlamaması nedeniyle yapının fenni mesulünün ve yapı müteahhidinin sorumlu olduğu görüş ve kanaatlerine ulaşılmıştır.”

 

Mevzuata ve yapı tekniğine aykırı şekilde çalışma gerçekleştiren müteahhit Ali K. ve fenni mesul Ayhan G.’nin apartmandaki ölüm ve yaralanmalardan sorumlu olduğu belirtilen iddianamede, sanıkların “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan cezalandırılmaları istendi.

 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version