Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

16. Çukurova Kitap Fuarı başladı

16. Çukurova Kitap Fuarı başladı


ADANA – Yılın ilk kitap fuarı olan 16. Çukurova Kitap Fuarı bugün başladı. TÜYAP Adana Fuarcılık tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği’nin işbirliği, Adana Valiliği, Adana Büyükşehir Belediyesi ve Çukurova Fuarcılık A.Ş.’nin desteğiyle düzenlenen fuar TÜYAP Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezinde kapılarını açtı.

300’E YAKIN YAYINEVİ VE 93 ETKİNLİK

Dokuz gün boyunca devam edecek fuarda okur 300’e yakın yayınevi ve sivil toplum örgütüne ulaşacak. Fuar boyunca 93 panel, söyleşi, atölye çalışması, etkinlik ve imza günü düzenlenecek.

‘ÇUKUROVA’NIN DEĞERLERİ’

Fuar kapsamında Tüyap ve Çukurova Edebiyatçılar Derneği tarafından ‘Çukurova’nın Değerleri’ konu başlığında, Mehmet H. Doğan, Dadaloğlu, Karacaoğlan, Turan Altuntaş, Muzaffer İzgü, Demirtaş Ceyhun, Kamuran Şipal ve Şener Şen gib isimlerin hayatı ve eserleri ile ilgili bir dizi söyleşi gerçekleşecek.

TÜRKİYE YAYINCILIKTA DÜNYADA 7’İNCİ SIRADA

Fuarın açılışında konuşan Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, Adana’nın kitap okuma ve satışı açısındanİstanbul ve Ankara’dan sonra Bursa ile birlikte 3 ve 4’üncü sırada olduğunu belirtti. Kocatürk, yayıncılık sektörünün zor zamanlar geçirmesine rağmen ayakta kalmayı başardığını ve yaklaşık 83 bin yeni başlık yayınlandığını anlattı. Uluslararası Yayıncılar Birliği’nin verilerine göre bu rakamla Türkiye’nin dünyada 7’inci sırada yer aldığını ifade eden Kocatürk, bu başarının altında bağımsız yayıncılığın ve okurların katkıları olduğunu vurguladı.

‘PİSA’DA 81 ÜLKE ARASINDA 37’İNCİ SIRADAYIZ’

OECD ülkeleri arasında 15 yaş çocukların PİSA sınavlarında aldıkları puanların iç açıcı olmadığına dikkat çeken Kocatürk, “Milli Eğitim Bakanlığı’nın kendi değerlendirmelerinde 20 yılda bir yol kat edilmediği tespitleri de var. Son PİSA sınavlarının skorlarına baktığımızda 81 ülke arasında bizim çocuklarımız okuduğunu anlamada 37’inci sırada. Burada bir sorun olduğu görülüyor. Milli Eğitim Bakan Müsteşarı ile yaptığımız görüşmelerde de bu sorun olduğu tespit edildi. Sınavlarda da çoktan seçmeli sınavlar değil, paragraf okumaları ve paragraf cevapları ile gözden geçirilmesi gerekiyor şeklinde karar verdiler” diye konuştu.

‘KİTAPLARLA BİR NESİL YETİŞTİRECEĞİZ’

Ekran ve dijital dünya bağımlısı haline getirilmiş çocukların başka bir hayal dünyasına girebilmelerinin yegane yolunun kitap okumak olduğunu vurgulayan Kocatürk, “Sadece dijital dünya ile değil, kitaplarla bir nesil yetiştireceğimiz konusu çok açık” dedi.

‘OKUL KÜTÜPHANELERİ ZENGİNLEŞTİRİLMELİ’

Fuarın 16’ıncısının yapılıyor olmasının şehrin buna sahip çıkması ile mümkün olduğunu dile getiren Kocatürk, Kültür Bakanlığı’nın 100, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 62 kütüphane açmasının, Van Valiliği’nin 3 milyona yakın kitap satın almasının önemli olduğunu dile getirdi. Bu örneklerin arttırılmasını isteyen Kocatürk, “Başka büyükşehir belediyeleri tarafından benzer halk kütüphaneleri açarak çocukları kitapla buluşturması dileğiyle ile beraber Milli Eğitim Bakanlığı’na da çağrı yapmak istiyoruz: Sınıf kitaplıkları ve okul kütüphanelerinin zenginleştirilmesi PİSA sınavlarındaki skorların daha iyi noktaya getirmesi bakımında da önemli” diye konuştu.

‘SADECE ADANA’NIN DEĞİL, BÖLGENİN FUARI’

TÜYAP Yapım A.Ş Genel Müdürü ve Türkiye Fuar Yapımcıları Derneği Başkanı İlhan Ersözlü de “Fuarımız yine yoğun bir katılımla ziyarete açıldı. 15 yıldır 3 milyonun üzerinde ziyaretçi ağırlayan bu fuarımız artık sadece Adana’nın değil, bölgemizin de en önemli platformu haline geldi. Bu fuara sahip çıkmalarından dolayı tüm Adana halkına, bölge halkına, öğrencilerimize teşekkür ediyorum. 323 yayınevi, sivil toplum kuruluşu, meslek örgütü, derneklerimiz bu fuarda şu anda yerini aldı. 500 etkinlik ve 500’ün üzerinde imza günüyle yazarlarımızla okurlarımızı bu 9 günlük süre içerisinde buluşturacağız. Girişlerimizin ücretsiz olduğu bu fuar 21 Ocak tarihine kadar ziyarete açık kalacak” dedi.

‘EN ÇOK ZİYARETÇİ AĞIRLAYAN ÜÇÜNCÜ FUARIZ’

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ise “Bu fuar Adana’ya yakışıyor. Çünkü Adana, Orhan Kemal’in, Yaşar Kemal’in, Yılmaz Güney’in, Abidin Dino’nun ve onun yanı sıra çok değerli sanatçıların yetiştiği bir kent. Biz İstanbul ve İzmir’den sonra kitap fuarına en çok ilgi duyulan, en çok kitap satılan, en çok ziyaretçi ağırlayan üçüncü fuarız. O konumumuzu da sürdüreceğiz. Biz de 16’ncısını yaptığımız fuarda çocuklara çok ciddi sayıda kitap alalım ve dağıtalım. Çünkü okuduğunu anlama, kitap okumaya bağlı. Eğer çocuklar kitap okursa okuduklarını 13-15 saniyede anlıyorlar. Kitap okumayanlar da bunun üç katı sürede anlıyorlar. Dolayısıyla gelişmişliğin bir yolu da kitap okumaktan geçiyor” dedi.

Adana Valisi Yavuz Selim Köşger de fuarın Adana için önemine vurgu yaptı. Konuşmaların ardından açılış kurdelesi kesildi.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version