Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Zelenskiy, selefi Poroşenko’nun yurtdışına çıkışını engelledi: Gerekçe ‘Rusya yanlısı Orban’la görüşme planı’

Zelenskiy, selefi Poroşenko'nun yurtdışına çıkışını engelledi: Gerekçe 'Rusya yanlısı Orban'la görüşme planı'


– Eski Devlet Başkanı Petro Poroşenko’nun ülkeden ayrılmasının engellenmesiyle ilgili açıklama yapan Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU), bunu, “Poroşenko’nun Macaristan Başbakanı Viktor Orban’la planlanan görüşmesinin Rusya tarafından Kiev’in çıkarlarına zarar vermek amacıyla istismar edileceği iddiasıyla” gerekçelendirdi.

ZELENSKİY’İ SUÇLADI

Önceki gün resmi geçiş iznine sahip olmasına rağmen Polonya sınır kapısından geri çevrilen Poroşenko, bunu ‘çalışmalarını aksatmak amacıyla siyasi maksatlı girişim’ diye niteleyerek Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’i suçladı.

SBU’YA SİYASETE BULAŞMAMASI UYARISI

Artık muhalefet milletvekili olan eski devlet başkanının partisi Avrupa Dayanışması, Poroşenko’nun yalnızca Polonya ve ABD’de görüşmeler planladığını söyledi. Açıklamada SBU’ya siyasete bulaşmaması uyarısı yapıldı.

SBU: RUSYA, UKRAYNA’YI İTİBARSIZLAŞTIRMA PROVOKASYONU HAZIRLADI

SBU ise Poroşenko’nun planları içinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le bağlarını sürdüren ve Avrupa Birliği’nin (AB) Ukrayna ile üyelik müzakereleri başlatmasına karşı çıkan Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile görüşmenin yer aldığını öne sürdü.

“Rusya’nın Ukrayna’yı yabancı müttefikleri karşısında itibarsızlaştırmaya yönelik bir dizi provokasyon hazırladığını” ileri süren SBU, “Rusya bu toplantıyı (Rusya yanlısı anlatıları dile getiren ülkelerin temsilcileriyle yapılan diğer ‘çalışma toplantıları’ gibi) Ukrayna’ya yönelik psikolojik operasyonlarda kullanmayı planladı” dedi.

ORBAN-ZELENSKİY ANLAŞMAZLIĞI

Orban’ın sistematik olarak Ukrayna karşıtı bir pozisyon aldığını, Putin’in dostu olduğunu, Ukrayna işgali nedeniyle Moskova’ya uygulanan yaptırımların kaldırılmasını istediğini sıralayan SBU, Orban’la görüşme planı ve Rusya’nın provokasyon hazırlığı iddialarını destekleyecek hiçbir delil sunmadı.

AB’nin Ukrayna’ya üyelik yerine “stratejik ortaklık” sunmasını savunan Orban, sık sık Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’le anlaşmazlığa düşüyor. 2014-19 arası devlet başkanlığı yapan Batı yanlısı Poroşenko’nun partisi ise AB’ye katılım müzakereleri üzerinde veto hakkına sahip olduğu için Orban ile diyalog çağrısında bulundu.

SIKIYÖNETİM UYARINCA YURTDIŞINA SEYAHAT İZİNLE

Ukraynalı yetkililerin sıkıyönetim uyarınca yurtdışına seyahat edebilmeleri için onay almaları gerekiyor. Ukrayna Parlamentosu Yüksek Rada’nın Birinci Başkan Yardımcısı Aleksandr Korniyenko, Poroşenko’nun izninin, hakkında yorum yapamayacağı bir mektup aldıktan sonra iptal edildiğini söyledi.

BARIŞ İSTEMEK, MUHALEFET, SEÇİM YASAK

2019’da çok sert bir kampanyanın ardından Zelenskiy, devlet başkanlığı seçimlerinde Poroşenko’yu ağır yenilgiye uğratmıştı.

Mart 2022’de çoğunluğu solcu 11 muhalefet partisini yasaklayan Zelenskiy, ülkede geniş çaplı çatışmaların yaşandığı gerekçesiyle sıkıyönetim dönemi boyunca siyasi partilerin faaliyetlerini “askıya alma” gerekçesini sunmuştu. Zelenskiy’in “Rus yanlısı” olmakla suçladığı yasaklı partiler, genelde savaş karşıtı tutumlarıyla tanınıyor.

Zelenskiy, normal şartlarda Mart 2024’te yapılması gereken, ama sıkıyönetim gerekçesiyle yasaklanan devlet başkanlığı seçimleri için de geçen ay “Şimdi zamanı değil” dedi.

Son olarak Ukrayna liderinin önde gelen rakibinin yurtdışına çıkışını engellemesi, Batılı müttefiklerinin Rusya’ya verdiği kayıpları tersine çeviremeyen Zelenskiy’den yüz çevirdiği ve yerine geçirecek halef aradığı haberlerinin patlak verdiği dönemde geldi. (Reuters, Dış Haberler)


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version