Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Yasaklarda katledilen sağlıkçıların davaları AİHM’de


ŞIRNEX – Şirnex’te sokağa çıkma yasakları döneminde katledilen sağlıkçılar Abdulaziz Yural, Şeyhmus Dursun ve Eyüp Ergen’in davaları AİHM’de. “Devlet katletti” diyen aileler, yakınları için adalet istiyor. 

 

Şirnex ve ilçelerinde ilan edilen sokağa çıkma yasakları döneminde yaşamını yitiren ambulans şoförü Şeyhmus Dursun, hemşir Eyüp Ergen ile Cizre Devlet Hastanesi sağlık çalışanı Abdulaziz Yural’ın katledilmesinin üzerinden 8 yıl geçti. 3 sağlık çalışanının katledilmesine ilişkin açılan davalar, iç hukuk yolları tüketildikten sonra Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) taşındı. Her üç davada AİHM’de karara bağlanmayı bekliyor. 

 

2 SAAT KİMSE YANINA YAKLAŞTIRILMADI 

 

Cizîr (Cizre) ilçesinin Çemkûrk Mahallesi’nde 27 Ağustos 2015 tarihinde Garnizon Komutanlığı’ndan açılan ateş sonucu yaralanan Cizre Devlet Hastanesi çalışanı Eyüp Ergen, iki saat yaralı bir şekilde aracın içerisinde yarasına müdahale edilmesini bekledi. Olay yerinin yakınlarında konuşlanan keskin nişancılar, Ergen’e müdahale etmek isteyen halk ve sağlık ekiplerine ateş ederek, kimseyi yaklaştırmadı. Ambulansları siper yapan sağlık ekipleri, ulaştıkları Ergen’i hastaneye kaldırdı ancak Ergen yolda yaşamını yitirdi. Aynı olay yerinde 7 yaşındaki Baran Çağlı, 19 yaşındaki Emin Yanaş, elektrik arızası onarımı için bulunan 39 yaşındaki DEDAŞ çalışanı Mesut Sanrı da hayatını kaybetti.

 

YARALILARI ALMAYA GİDERKEN KATLEDİLDİ 

 

Ergen’in katledilmesinin üzerinden 28 gün geçtikten sonra bu kez Elkê (Beytüşşebap) ilçesinde, ambulans şoförü Şeyhmus Dursun katledildi. Yaralıları almak için gittiği sırada polis noktasına yakın bir yerde açılan ateş sonucu hayatını kaybeden Dursun’un ağabeyi, o süreçte yaptığı açıklamada, kardeşinin polisler tarafından hedef alınarak katledildiğini söyledi.

 

CENAZESİ 11 GÜN SONRA AİLESİNE VERİLDİ

 

Sokağa çıkma yasakları sırasında katledilen bir diğer sağlık çalışanı ise Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Cizîr Temsilciliği Yönetim Kurulu Üyesi Abdülaziz Yural oldu. Cizîr ilçesinde 30 Aralık’ta yaralı bir kadına yardım etmek istediği sırada özel harekat polisleri tarafından başından vurulan Yural, hastaneye götürüldüğü sırada yaşamını yitirdi. Yural’ın cenazesi ise 11 gün sonra ailesine teslim edildi.

 

SES, katledilen üç sağlık çalışanının anısına 30 Aralık’ı “30 Aralık SES Barış Şehitleri Günü” olarak ilan etti. Katledilen sağlık çalışanları her yıl 30 Aralık’ta mezarları başında ve çeşitli etkinlikle anılıyor. Yural’ın annesi Menahil Yural ve Ergen’in eşi Hayriye Ergen, yaşanılanlara dair konuştu. 

 

‘DEVLET KATLETTİ’

 

Yural’ın annesi Menahil Yural, oğlunun Cizre Devlet Hastanesi’nde çalıştığını belirterek, “Evi Çemkûrk Mahallesi’nde idi. Yasağın 16’ncı gününde acı haber geldi. Aziz, yaralı bir kadını kurtarmaya gitmişti. Yaralıya doğru giderken vuruldu. Halkına düşkün biriydi. Aradan 8 yıl geçti ama hala fikirleri, düşüncesi yaşıyor. Kimse O’nları unutmaz. O halkın değeri oldu. Yaşadığımız müddetçe unutmayız. Şerefi bize yeter” ifadelerini kullandı. Sorumluların yargılanması için hukuk mücadelelerini sürdüreceklerini söyleyen Yural, “Çatışmanın ortasında kaldı. Devlet onu katletti” diye belirtti.

 

‘NÖBETTEN ÇIKIP EVE GELİYORDU’

 

Cizîr’de, hastanedeki nöbetten döndüğü sırada katledilen Eyüp Ergen’in eşi Hayriye Ergen ise, aradan 8 yıl geçmesine rağmen sorumluların hala yargılanmadığını anımsattı. Eşi katledildiğinde kızının 3 buçuk yaşında, oğlunun da 3 aylık olduğunu aktaran Ergen, olay gününe dair şunları anlattı: “Eşim katledildiği zaman hastaneden dönüyordu. Telefonla arayarak kahvaltı hazırlamamı istedi. Evde onu beklerken bir an da silah sesleri gelmeye başladı. Kapımızı kapatıp beklemeye başladık. Bir süre sonra o kötü haber geldi.” Eşinin bir arkadaşıyla araçla geçtiği sırada açılan ateşin ortasında kaldığını ifade eden Ergen, “Araçları taranmış ve Eyüp yaralanmış. Eyüp’ün ölmesinin sebebi devlettir. Çünkü yaralandıktan sonra iki saat orada bekletildi. Müdahale edilmesine izin verilmedi. Arkadaşları müdahale etmek istediğinde devlet onları da taradı. Ambulansı bile taradılar. Eyüp, iki saate yakın orada yaralı bir şekilde kaldı. Eğer zamanında hastaneye kaldırılsaydı belki de yaşayacaktı. Bütün bunlar dünyanın gözü önünde yaşandı” diye konuştu.

 

‘MÜCADELELERİ DEVAM EDİYOR’

 

Sorumlunun devlet olduğunu vurgulayan Ergen, şöyle devam etti: “İnsanları, halkını çok seven ve yardım etmeyi seven bir insandı. Yaşam dolu biriydi. Herkese yardım etmeye çalışırdı. Tanıyan herkes onu çok severdi. Yolu bir kere bile hastaneye düşen onu mutlaka tanırdı. Evde her şey Eyüp’ün bıraktığı gibi. El yazıları, kitapları hala duruyor. Ben buradayım, oğlu ve kızı burada. Cizîr halkı burada. Bir Eyüp gitti ama milyonlarca Eyüp oldu. Onların mücadelesi devam ediyor.”

 

MA / Ömer Akın

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version