Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Washington Post: İsrail, Lübnan saldırısında ABD yapımı beyaz fosfor kullandı

Washington Post: İsrail, Lübnan saldırısında ABD yapımı beyaz fosfor kullandı


ENSAR NUR | TR724 HABER

Washington Post’un Lübnan’ın güneyinde bulunan Dheira köyüne atılan top mermisi parçaları üzerinde yaptığı analize göre İsrail, Ekim ayında ABD tarafından tedarik edilen beyaz fosfor mühimmatını kullandı.

The Washington Post gazetecilerinin bölgede incelediği kalıntılara göre, Israil Lübnan’ın güneyindeki köye Fosfor içerikli bomba kullanmış. Uluslararası Af Örgütü de beyaz fosfor ile alakalı görüntüleri toplayıp bunun bir savaş suçu olduğunu söylemişti.

3 adet 155 milimetrelik top mermisi en az dört evin yanmasına ve en az 9 kişinin yaralanmasına neden oldu. Fosfor içerikli bombalar, cilde yapışarak ölümcül yanıklara veya solunum hasarına neden olabiliyor. Bu bombaların sivil alanların yakınında kullanımı uluslararası insan hakları hukuku kapsamında yasak.

İsrail Savunma Kuvvetleri yaptığı açıklamada, İsrail tarafından fırlatılan beyaz fosforlu mermilerin sivilleri hedef almak ya da yangın çıkarmak için değil, sis perdesi oluşturmak için kullanıldığını savundu.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby, gazetecilerle yaptığı görüşmede Biden yönetiminin İsrail’in Ekim ayında Lübnan’da ABD tarafından tedarik edilen beyaz fosforu yasadışı olarak kullandığına dair haberlerden “kesinlikle endişe duyduğunu” söyledi. Kirby, “Biraz daha fazla bilgi edinmek için sorular soracağız,” dedi.

İnsan hakları hukuku uzmanları, ABD’nin, yardım ettiği müttefiklerinin davranışlarını ABD hukukuna uygunluk açısından takip etme yükümlülüğü altında olduğunu belirtiyor.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version