Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Uluslararası Arap Gazeteciler Federasyonu’ndan Türkiye’nin saldırılarının durdurulması için BM’ye çağrı


HABER MERKEZİ – Uluslararası Arap Gazeteciler Federasyonu, Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırını durdurması için BM başta olmak üzere uluslararası kurumları baskı yapmaya çağırdı.  

 

Uluslararası Arap Gazeteciler Federasyonu, Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırılarına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Saldırılarda yaşamını yitirenlerin isimlerine yer verilen açıklamada, Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırılarının kınandı. Açıklamada, “Türk devletinin bombardımanlarını meşru olmayan saldırılar olarak görüyoruz. Bu saldırılar Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası yasaların ihlalidir. İşgalci Türk devletinin tüm saldırılarını kınıyoruz” denildi.

 

ULUSLARARASI KURUMLARA ÇAĞRI 

 

Açıklamada, Birleşmiş Milletler, Güvenlik Konseyi üyeleri ve insan haklarıyla ilgili tüm uluslararası kurum ve kuruluşlara şu çağrıda bulunuldu: “

 

“* Türk hükümetine Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırılarını durdurması için ciddi bir baskı yapın.

 

* Türk devleti, Suriye’de işgal ettiği bölgelerden geri çekilsin.

 

* Türk işgali, askeri saldırıları ve bu saldırıların sonuçları ve Suriye halkına yönelik savaş suçları teşhir edilmeli.

 

* Hastane, sabit ve gezici sağlık merkezlerine yönelik saldırılar, sağlık çalışanlarını hedef alan saldırılar durdurulmalı. Yaralı ve cenazelere müdahale edilmesine fırsat sunulmalı, enkaz altında yaşamını yitirmiş olanların kurtarılması sağlanmalı.

 

* İşgalci Türk devletinin, savaş uçakları, silahlı insansız hava araçları ve silahlı çetelerle sivillere, kilise ve ibadet yerlerine düzenlediği saldırıları durdurması için baskı yapılmalı.

 

* Bağımsız bir araştırma komitesi kurulmalı. Suriye İnsan Hakları Federasyonu, Suriye’de insan hakları ve kadın haklarını savunan örgütler bu komitede de yer almalı. Bu komitenin görevi Türk devletinin ihlallerini ortaya çıkarmak, yurttaşların katledilmesine ve yaralanmasına neden olan sorumluların yerel ve uluslararası mahkemelerde yargılanmasını sağlamalıdır.

 

* Suriye’deki idari ve hukuki örgütlere, işgalci Türk güçlerinin insanlık dışı suçlarının belgelenmesinde ortaklaşmaları çağrısında bulunuyoruz.

 

* İlgili uluslararası kurum ve kuruluşlara, Kuzey ve Doğu Suriye’de saldırıların hedefi olan kent ve kırsal bölgelerin yaşamsal, ekonomik ve insani ihtiyaçlarını karşılamaları çağrısında bulundu.

 

 * Irkçı işgalci güçlerin eylemlerinin yol açtığı tehditlerin durdurulması ve bu tehditlerin sona erdirilmesi için Kuzey ve Doğu Suriye kentlerinin tüm bileşenlerinin kamusal ve hukuki çalışmalarına ihtiyaç vardır.”

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version