Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Türkiye’nin dört değeri daha UNESCO Kültürel Miras listesinde


(Serbest Görüş) – Türkiye’nin 4 değeri daha ‘UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listeleri’ne girdi. ‘İftar Gelenekleri’, ‘Sedef Kakma Sanatı’, ‘Tezhip Sanatı’ ve ‘Mey/Balaban Zanaatkârlığı ve İcrası’ ile birlikte listedeki toplam ürün sayısı 30’a çıkan Türkiye, listeye en çok unsur kaydeden ülkeler arasında ikinci sıraya yükseldi.

Geleneksel zeytin yetiştiriciliğinin listeye alınması ile ‘UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listeleri’nde kayıtlı unsurlarının sayısı 26’ya çıkan Türkiye’nin dün de 4 değeri daha listeye girdi. Toplam ürün sayısı 30’a çıkan Türkiye, listeye en çok unsur kaydeden ülkeler arasında ikinci sıraya yükseldi. Türkiye’nin ‘İftar Gelenekleri’, ‘Sedef Kakma Sanatı’, ‘Tezhip Sanatı’ ve ‘Mey/Balaban Zanaatkârlığı ve İcrası’ 6 Aralık’ta UNESCO listesine girdi.

Haberi sosyal medya hesabından ‘UNESCO’dan beklenen müjde geldi’ ifadesiyle paylaşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “UNESCO’nun koruma altına aldığı yeni kültürel değerlerimiz hayırlı olsun” dedi. Ersoy, Türkiye aynı zamanda, ‘UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listeleri’nde 30’a ulaşan kültürel değeriyle en çok unsur kaydettiren 2’nci ülke olduğunu kaydetti.

Türkiye, kasım ayında kurucu üyeleri arasında olduğu UNESCO’nun en üst düzey icra organı olan Yürütme Kurulu’na da seçildi. Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen 39’uncu UNESCO Genel Konferansı’nda 134 oyla 58 üyeli kurula seçilen Türkiye, 2017-2021 yılları arasında üçüncü kez görev yapacak. Türkiye, 1983-1989 ve 2013-2017 yılları arasında da UNESCO Dünya Miras Komitesi’nde yer almıştı.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version