Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Türk-İş Başkanı Atalay, asgari ücrette ‘pazarlığa’ açlık sınırından başladı!

Türk-İş Başkanı Atalay: 7 bin 785 lira açlık sınırı, asgari ücret talebimiz değil


Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını 11 Aralık Pazartesi günü yapacak. Milyonlarca çalışanın gözü kulağı, asgari ücrete yapılacak zama çevrildi. Mevcut asgari ücret 11 bin 402 lira. Yeni asgari ücretin ne olacağı konusunda farklı rakamlar var. Kimine göre 15 bin lira civarında olacak, kimine göre 16 bin TL seviyelerinde…

Zam masasında işçileri Türk-İş temsil edecek. Ancak Türk-İş pazarlığı, 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı olarak açıkladığı 14 bin 25 liradan başlatacak! Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, asgari ücretin bu rakamın üzerinde olması gerektiğini söyledi. Bir rakam telaffuz etmeyen Atalay, “Zam devam ettiği için bırakın sene sonunda insan 3 ay bu ücret ile idare edemiyor. Açlık sınırından bir pazarlık olmaz.”dedi.

Ergün Atalay’ın ’14 bin 25 TL’nin üzerinde bir rakam derken neyi düşündü kimse bilmiyor. Örneğin, 14 bin 500 TL Atalay için ‘makul’ bir asgari ücret mi?

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan da 2024 zammı için tek işçinin değil, 4 kişilik bir ailenin masrafının hesaplanması gerektiğini dile getirdi. O da bir rakam vermedi. Arslan, “Yüksek enflasyon ve refah payı, milli gelirden kaybettiklerimizin ilave edildiği büyüme hızının da yansıtıldığı 4 kişilik bir işçi ailesinin asgari ihtiyaçlarını sağlayacak bir asgari ücret bizim için yeterli.” diye konuştu.

Tek zam yapılacak; 16 bin TL’nin altında olması zor

Hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hem de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Balkanı Vedat Işıkhan son iki senenin aksine, önümüzdeki yıl asgari ücrete tek zam yapılacağı mesajını vermişti.

Peki asgari ücret ne kadar olacak?

Son iki sene yılda iki kez güncelleme yapıldı. Ancak bu yıl tek zam yapılacak gibi görünüyor. Dolayısıyla zam oranının yüzde 30’un üzerinde olacağı kesin. 2024 yılı enflasyon hedefinin yüzde 36 olduğu düşünüldüğünde zam oranının da bu civarlarda olması muhtemel. Refah payıyla birlikte yüzde 40 zam yapıldığını varsayarsanız gelecek yıl için belirlenecek asgari ücretin 16 bin lira civarında olması bekleniyor.

‘Tek zam’ yapılacağı için bunun altında bir oranda zam yapılması zor. Kaldı ki bir de yerel seçim var. İktidar, ‘özel sektörü’ ilgilendiren ‘asgari ücret’ konusunda ‘bonkör’ davranacaktır.

 

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version