Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Tolga Yavaş’ın özel haberi… Çalınan sandukayı geri getirmeye ömrü yetmedi


(Serbest Görüş) – TOLGA YAVAŞ

Şeyh Hacı İbrahim Veli türbesinin işlemeli sandukası 1905 yılından beri Almanya’da. Dedesinin sandukasının türbeye geri getirilmesine ömrünü adayan Erkök Avcıoğlu, geçtiğimiz Eylül ayında 84 yaşında vefat etti. Avcıoğlu, ceviz ağacının gövdesinden, oyma tekniğiyle yapılmış sandukayı Konya’nın Akşehir ilçesine bağlı Alanyurt (Maruf) köyündeki türbede göremeden hayata gözlerini yumdu.

Hacı İbrahim Veli’nin torunlarından Erkök Avcıoğlu, 2006 yılında Akşehir Asliye Hukuk Mahkemesi’nde tespit davası açarak mahkeme kararıyla Almanya’daki sandukanın Akşehir’deki türbeye ait olduğunu tespit ettirmişti. Berlin’de Doğu Asya İslam Sanatları Müzesi’nde (Museum für Ostasiatische Kunst) sergilenen sandukanın ana vatanına dönmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı aracılığı ile girişimlerde bulunan Erkök Avcıoğlu, sandukanın gündeme gelmesi için panel düzenlemişti.

AKŞEHİR’İN MANEVİ MİMARLARINDAN

Hoca Ahmet Yesevi’nin Anadolu’yu aydınlatmak için gönderdiği şeyhlerin torunlarından olan Şeyh Hacı İbrahim Veli, Konya’nın Akşehir ilçesinin manevi mimarlarından biri. Babası Şeyh Hasan Paşa’dan tekkeyi geliştiren Hacı İbrahim Veli, bütün tekkeyi külliye haline getirmiş. Hacı İbrahim Vakfı, yaşayan en eski mülhak (idaresi babadan evlada geçen) vakıf. Vakfın kurucusu Anadolu erenlerinden Şeyh Hacı İbrahim Veli’nin türbesi Alanyurt köyünde bulunuyor. İddialara göre, Konya’da Almanya ticari konsolosluğu görevini yürüten bir arkeolog, sandukanın parçalar halinde türbeden kaçırılmasını sağlamış. Sanduka Berlin’de Doğu Asya İslam Sanatları Müzesi’nde sergileniyor. Müze kayıtlarında ‘Sembolik mezar başlığı’ tanımıyla ve 1.564;21 envanter numarasıyla yer alan sandukanın 1359 tarihinde vefat eden Şeyh Hacı İbrahim Veli’ye ait olduğu müze kayıtlarında da belirtiliyor.

TÜRBENİN HİCRANI NE ZAMAN DİNECEK?

Erkök Avcıoğlu, hayattayken yaptığı açıklamada, 1990’lı yılların ortalarında Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvurarak, sandukanın Almanya’dan istenmesi için girişimde bulunduğunu belirmişti. Bakanlığın defalarca sandukayı istediğini ifade eden Erkök Avcıoğlu, şunları söylemişti: “Alman müze yetkilileri ‘Sanduka bize hayırsever biri tarafından bağışlandı.’ diyor. Bu söz bana çok komik geliyor. Ben nezaketimden dolayı sandukanın aşırıldığını söylemek yerine ‘misafir ediliyor’ diyorum. Bu misafirlik süresi artık çok uzadı. Misafirin ait olduğu topraklara dönme vakti geldi. Sandukanın türbeye geri getirilmesi rüyalarıma giriyor. Türbenin hicranı sandukaya kavuşarak dinecektir.”

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version