Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Sosyalist Emekçiler Partisi’nden asgari ücret protestosu


ANKARA – Belirlenen asgari ücretin yetersizliğini yürüyüş ile protesto eden Sosyalist Emekçiler Partisi, “Bu sefalet ücretini kabul etmiyoruz. Bu bir tiyatrodan ibarettir” dedi.

Sosyalist Emekçiler Partisi (SEP) asgari ücretin belirlenmesine ilişkin “Asgari değil insanca yaşam istiyoruz” diyerek yürüyüş ve basın açıklaması düzenledi. Yürüyüş Ziya Gökalp Caddesi’nden başlayarak, açıklamanın yapıldığı Sakarya Caddesi Çankaya Belediye binası önüne kadar sürdü. Burada yapılan açıklamada “Asgari değil insanca yaşam” “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz” sloganları atılırken alanda “Asgari yaşam istemiyoruz” yazılı pankart açıldı. Açıklamada SEP Genel Başkanı Güneş Gümüş konuştu.

‘ENFLASYON RAKAMLARI DÜZMECEDEN İBARET’

 Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun tiyatro yaptığına ve Çarşamba günü son tiyatroyu oynadığına değinen Gümüş, “Bir kere asgari ücretin belirlenmesi için veri aldıkları TÜİK’in açıkladığı enflasyon tamamen düzmece rakamlardan oluşuyor. Biz bu tiyatroyu kabul etmiyoruz. Asgari ücreti tespit komisyonu da belirlemiyor asgari ücret sarayın iki dudağının arasında belirleniyor. Tespit komisyonunda işçi temsilcisi diye oturanların işçilerle hiçbir alakası yok, TÜRK-İŞ (Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu) temsilcisi sadece asgari ücrete şerh koyarak masadan kalktı. Komisyon toplantılarının başından beri bir ücret artışı talebini ifade etmedi miktar olarak. İktidara ve patronlara yaranmak için çalışan bir sendikanın işçi temsilcisi olarak çıkardığı asgari ücret, kabul edilemez diyoruz. Milyonlarca emekçi içinde bu tiyatro kabul edilemez” dedi.

‘ÜLKENİN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU SEFALET ÜCRETİ İLE ÇALIŞIYOR’

 “Bizim maaşlarımız açlık sınırının bile altında kalacak” diyen Gümüş,  devamla, “Bu bir azınlık ücreti değil ülkenin bütün çoğunluğu bu ücret ile çalışacak. AKP’li yıllar herkesin asgari ücret ile çalışmak zorunda olduğu yıllar oldu. Özelleştirmeler, taşeron sistemi ve güvencesiz çalışma koşullarıyla bu sağlandı. İster üniversite ister lise mezunu ister işçi ne olursanız olsun asgari ücretten fazlası önerilmiyor. Düşünün asgari ücretin bir tık üstünü bile alanlar çalışan nüfusun üçte ikisi, asgari ücretin sınırlarında çalışıyor. Yani hepimize sefalet ücretini reva görüyorlar. Bu sefalet ücreti ile yaşamamızı bu sefalet ücretine boyun eğmemizi istiyorlar” ifadelerini kullandı.

‘ALDIĞIMIZ SEFALET ÜCRETİ BİLE FAZLA GÖRÜLÜYOR’

Karşılarında patronlar cephesinin çıktığına işaret eden Gümüş, “Bunlara bizim aldığımız kölelik ücreti de yetmiyor. AKP’nin has adamı İTO’nun başkanı çıkıyor, İstanbul’da 17 bin verelim de başka şehirlerde daha düşüğünü mü versek. Bölgesel asgari ücret olsun diyor. Düşünün 17 bin gibi bir sefalet ücreti bile bunlar için fazla geliyor. Ya da MÜSİAD (Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği) başkanı çıkıyor, neden bu enflasyona göre asgari ücreti belirliyoruz biz enflasyonu düşüreceğiz gelecek enflasyona göre belirleyelim diyor. Sanki böyle bir enflasyon düşüşü mümkünmüş gibi. Patronlar sürekli bu iktidarın kazananı olmak istiyor, emekçileri ise yoksulluğa ve sefalete mahkum ediyorlar” diye konuştu.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version