Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Şengal’de kim kazandı kim kaybetti?


HABER MERKEZİ – Şengal’de seçimlerde KDP’nin büyük bir darbe aldığını ve Özerk Yönetim temsilcisinin kazandığını belirten gazeteci İbrahim Êzidî, “Tüm oyunlara rağmen sandıktan Êzidî iradesi çıktı” dedi. 

 

Irak’ta seçmenler, 18 Aralık’ta il genel meclis üyelerini seçmek için sandık başına gitti. Irak Yüksek Seçim Komisyonu, 10 yılın ardından gerçekleşen seçimlerde 15 milyon 108 bin 135 seçmenden 6 milyon 599 bin 668 kişinin oy kullandığını açıkladı. Şii partiler ülkenin güney vilayetlerinde ilk sıralarda yer aldı. Seçimlerde çeşitli parti ve ittifaklardan toplam 5 bin 904 aday 275 sandalye için yarıştı. 275 sandalyeden 70’i kadın kotasına ayrıldı.

 

Seçim sonuçları en çok merak edilen kentlerden biri olan Kerkük’te, Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) seçimlerde birinci parti oldu. Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) ise, 4’ncü sırada yer aldı. Seçimlerin merak edilen bir diğer merkezi ise Şengal’di. Şengalliler, Ninova/Musul meclisi için oylarını kullandı. 

 

Gazeteci İbrahim Êzidî

 

Êzidî Özgürlük ve Demokrasi Partisi (PADÊ), içerisinde YNK’nin de yer aldığı bazı partilerle Ninova Halkları Birliği İttifakı’nı kurmuştu. PADÊ, seçimler kapsamında 4 aday belirlemişti. Adaylardan Qasim Keşko, Ninova vilayetinin il genel meclisi listesinin ikinci sırasında seçildi. 

 

‘KDP DARBE ALDI’

 

Seçim sonuçlarını değerlendiren gazeteci İbrahim Êzidî, tarihte ilk kez bir Êzidî temsilcisinin Musul vilayetinin meclisine girdiğini söyledi. Êzidî, “Çünkü Saddam Hüseyin’den sonra her seçimde Şengal’i KDP alıyordu. Şengallileri her zaman baskı ve tehditlerle kandırdılar. Ancak KDP’nin bu seçilmişleri bu topluma hizmet için tek bir şey yapmadı. KDP, Êzidîleri kendi çıkarları doğrultusunda kullandı ama sonuç olarak başarısızlığa uğradı. KDP’nin tüm oyunlarına rağmen sandıktan Êzidî iradesi çıktı” dedi. 

 

30 bini aşkın Êzidî’nin sandık başına gittiğine dikkati çeken gazeteci Êzidî, Şengal’e dönük 2014 yılında gerçekleşen DAİŞ saldırıları sırasında KDP’nin bölgeyi terk etmesinin de söz konusu sonuçlara ciddi bir etki yaptığını ifade etti. Êzidî, “KDP’nin kamplarında Êzidîlerin 54 bin oyu vardı. Bunlardan sadece 30 bini sandık başına gitti. KDP kamplarda 15 bini aşkın oy alabildi. Ayrıca Şengal’de 5 aday çıkartarak, Şengal’in oylarını dağıttılar” diye kaydetti. 

 

‘DEMOKRATİK ULUS’UN TEMSİLCİSİ KAZANDI’

 

KDP’nin Şengal’de “tarihi bir darbe” aldığını söyleyen Êzidî, ortaya çıkan “başarının” ise Özerk Yönetim’e ait olduğunu vurguladı. Êzidî, “Her zaman Özerk Yönetim gayri meşru bir örgüt olarak nitelendirildi. Ancak Özerk Yönetim aldığı oylarla siyaseten var olduğunu herkese gösterdi. Özerk Yönetim’in temsilcisi Qasim Keşko, tüm kesimlerden oy aldı. Musul’dan Telafer’a kadar oy aldı. Şengal’de kazanan Demokratik Ulus’un temsilcisi oldu” dedi.  

 

Gazeteci Êzidî, seçim sonucunun Şengal’in statüsünün tanınmasında önemli bir rol oynayacağına işaret ederek, “Bu zafer Şengal halkı için önemlidir ve Şengal’de Demokratik Ulus sisteminin resmileşmesi için büyük bir adımdır. Herkesin gözü Şengal’deki seçimlerdeydi. Şengal’de tahmin bile edilemeyen bir sonuç alındı. Şengal’de özel savaş politikalarıyla Özerk Yönetimi parçalamak isteyenler hüsrana uğradı. Halkın iradesi bunu başardı. Özerk Yönetim halka baskı yapmadan, hile yapmadan kazanmayı başardı.”

 

MA / Zeynep Durgut

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version