Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Sanıkları yüzlerini görmeden teşhis etti


ANKARA – SES yöneticilerinin yargılandığı davada, mahkeme heyetinin dosya tanığına duruşmaya SEGBİS’le bağlanan sanıkların yüzünü görmeden teşhis yaptırması itirazlara yol açtı.

 

KESK’e bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Genel Kadın Sekreteri Selma Atabey ve önceki dönem Eş Genel Başkanı Gönül Erden’in de olduğu 8 sendika yöneticisi hakkında “örgüt yöneticiliği, üyeliği ve propagandası” iddialarıyla açılan davanın 11’inci duruşması Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. 

 

Haklarında uygulanan adli kontrol tedbirleri kapsamında ev hapsinde tutulan Gönül Erden ile Selma Atabey, görülen duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlanırken, diğer sanıklar avukatlarıyla salonda hazır bulundu.

 

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik ile çok sayıda kişi duruşmayı takip etti.

 

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada, Sincan Cezaevi’nden SEGBİS yoluyla duruşmaya bağlanan tanık Merdan Rüştü Ovalıoğlu’nun beyanları dinlendi. Mahkeme başkanının SES yöneticilerini tanıyıp tanımadığı yönünde soru yönelttiği Ovalıoğlu, sanıkların sadece yüzlerini tanıdığını ama isimlerini bilmediğini söyledi.

 

Ovalıoğlu’nun dinlenmesinin ardından dava avukatları söz aldı. Avukatlar, müvekkillerinin tanığı tanımadıklarını, yalanlardan ibaret olmasından ötürü tanığın beyanlarını kabul etmediklerini belirti.

 

TEŞHİS İŞLEMİNE İTİRAZ ETTİ 

 

Söz verilen sanıklardan Selma Atabey, mahkeme heyetinin tanığa yüzünü görmeden teşhis yaptırmasına tepki gösterdi. Atabey, tanığın yüzünü dahi görmeden hakkında iddialarda bulunduğunu söyledi.

 

‘TEDBİRLER CEZAİ NİTELİĞE DÖNÜŞTÜ’

 

Avukatlardan Levent Kanat da bu şekilde teşhis işlemeni yapılmasına karşı çıktı. Kanat, “Kameradan kameraya teşhis yapmaya çalıştınız. Tanığa nasıl teşhis yaptığını sorduk. Bütün usulleri reddeden, televizyonda akan görüntülerle bir teşhis yapılmış. Tamamen birbiriyle çelişkili, soyut ifadeler veriyor. Hukuken delil niteliğine haiz olmayan bu veriler insanların adeta cezalandırılmasına gerekçe olacak şekilde kullanılıyor” dedi.

Kanat, yine bir kısım sanıklar hakkındaki adli kontrol tedbirlerinin adeta bir ceza niteliğine dönüştüğünü belirterek, kaldırılmasını talep etti.

 

ADLİ KONTROL TEDBİRLERİNİN KALKMASINI TALEP ETTİLER

 

Adli kontrol tedbirleri kapsamında il dışına çıkma yasağı bulunan Selma Atabey, kendisine meme kanseri teşhisi konulmasından dolayı sağlık hakkı açısından bu yasağın kaldırılması talebinde bulundu. Gönül Erden ise hakkındaki ev hapsinin kaldırılmasını talep etti. 

 

TALEPLERİ REDDEDİLDİ

 

Avukatların tanığın beyanlarına karşılık ek süre talebinde bulunmasının ardından ara kararını açıklayan Mahkeme heyeti, Erden ve Atabey’in taleplerinin reddine, haklarındaki adli kontrol kararlarının devamına karar vererek, bir sonraki duruşmayı 18 Nisan 2024 tarihine erteledi.

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version