Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Rishi Sunak: İki devletli çözümün arkasındayız

Rishi Sunak: İki devletli çözümün arkasındayız


İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, İsrail ve Filistin için iki devletli çözümü desteklemeye devam ettiklerini söyledi. Sunak’ın açıklamaları, İsrail’in İngiltere Büyükelçisi’nin iki devletli çözüm planına ‘kesinlikle hayır’ demesinin ardından geldi.

İngiltere Büyükelçisi Tzipi Hotovely, Çarşamba gecesi Sky News’e verdiği röportajda plana kesinlikle karşı olduklarını ifade etmiş, “Kesinlikle hayır. İsrail bugün biliyor ve dünya da artık bilmeli ki Filistinliler hiçbir zaman İsrail’in yanında bir devlet istemedi.” demişti.

Rishi Sunak, perşembe günü İngiltere medyasına verdiği demeçte İsrail’in kendini savunma hakkını desteklediklerini ancak geçen hafta İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’ya da ilettiği gibi İsrail’in sivilleri koruması gerektiğini söyledi:

“İki devletli çözümün doğru sonuç olduğu yönündeki uzun süredir devam eden görüşümüzü koruyoruz. Daha da önemlisi, olup bitenler son derece endişe verici. Sürekli olarak çok fazla masum insanın hayatını kaybettiğini söyledim. Hiç kimse bu çatışmanın gereğinden bir an bile fazla sürmesini istemiyor.”

‘Aşırılık yanlısı’ İsrailli yerleşimcilere seyahat yasağı geliyor

İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, ‘aşırılık yanlısı’ İsrailli yerleşimcilere seyahat yasağı getireceklerini açıkladı. Cameron, Perşembe günü yaptığı açıklamada İngiltere’nin bu korkutucu eylemleri gerçekleştiren insanlara ev sahipliği yapmayacağını belirtti.

Aşırılık yanlısı yerleşimcilerin Filistinli sivilleri öldürerek hem İsrailliler hem de Filistinliler için güvenlik ve istikrarı bozduğunu dile getiren David Cameron ayrıca “İsrail yerleşimci şiddetini durdurmak ve failleri sorumlu tutmak için daha güçlü adımlar atmalıdır. Biz yerleşimci şiddetinden sorumlu olanların Birleşik Krallık’a girişini yasaklıyoruz” dedi.

Dışişleri Bakanı David Cameron’un bu hamlesi, ABD’nin geçen hafta saldırılara karışan bazı yerleşimcilere seyahat yasağı getirmesi ve Pazartesi günü AB Dışilişkiler Şefi Josep Borrell’in “aşırılık yanlısı” İsrailli yerleşimcilere AB nezdinde yaptırım uygulanmasını önereceğini söylemesinin ardından geldi.

Biden ile Netanyahu’nun da arası açılıyor

Biden yönetimindeki ABD, savaş sonrası Gazze’nin batı destekli Filistin yönetimine bırakılmasını ve bölgede iki devletli çözümü desteklediklerini defalarca ifade etmişlerdi. Netanyahu’nun iki devletli çözüme karşı olduğunu ve Gazze’yi tekrar Filistin yönetimine vermeyi reddettiklerini açıklamasının ardından Biden, haftabaşında Netanyahu hükümeti hakkında pek alışılmadık açıklamalarda bulunmuştu.

Biden, mevcut hükümetin İsrail tarihindeki en tutucu hükümet olduğunu söylemiş ve Netanyahu’ya hükümet üyelerini değiştirmesi tavsiyesinde bulunmuştu. Biden ayrıca İsrail’in ayrım gözetmeksizin yapmış olduğu bombalamalar sebebiyle uluslararası desteği kaybetmeye başladığını dile getirmişti.

BM Komiseri, İsrail’i suçlamıştı

BM’nin Filistinli Mültecilerden Sorumlu Genel Komiseri Philippe Lazzarini, İsrail’i Gazze’yi Filistinlilerden ‘temizlemeye’ çalışmakla suçladı. Los Angeles Times’a yazdığı makalede Lazzerini, “Tanık olduğumuz gelişmeler, ister orada kalsınlar ister başka bir yere yerleştirilsinler, Filistinlileri Mısır’a taşıma girişimlerine işaret ediyor” dedi. Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi de İsrail’in Filistinlileri Gazze’den çıkarmaya kararlı olduklarını belirtmişti.

2,3 milyonluk nüfusunun yaklaşık %90’ı yerlerinden edilmiş durumda olan Gazze’de, BM  kuruluşları hiçbir yerin güvenli olmadığını söylüyor.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version