Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Papa Francis’den kapsayıcı adım: Katolik rahiplerin eşcinsel çiftleri kutsamasına izin verildi

Papa Francis'den kapsayıcı adım: Katolik rahiplerin eşcinsel çiftleri kutsamasına izin verildi


– Roma Katolik Kilisesi’nin eşcinsellerin cinsel ilişkiye girmesini “günah” saymasına rağmen, Katolik aleminin lideri Papa Francis, rahiplerin eşcinsel çiftleri kutsamasına resmen izin verdi.

Dün 87. yaş gününü kutlayan Arjantinli Papa’nın bu adımı atmasının temelini, bugün Vatikan’ın doktrin ofisinin yayımladığı bir belge döşedi.

Belgede Francis tarafından iki muhafazakar kardinale gönderilen ve ekim ayında yayımlanan bir mektup irdelendi. Bu önyanıtta Papa, kutsama ritüelinin evliliğin kutsallığıyla karıştırılmaması kaydıyla bu tür kutsamaların bazı koşullar altında sunulabileceğini savundu. Bu koşulu tekrarlayan Vatikan doktrin ofisinin belgesi, yaptığı irdelemede evliliğin bir erkek ile bir kadın arasında ömür boyu sürecek bir kutsallık olduğunu yeniden teyit etti. Ve söz konusu kutsamaların doğası gereği ayinle ilgili olmaması, standart ritüeller ve hatta düğüne ait kıyafet ve jestlerle birlikte vererek medeni birliktelik gibi sunulmaması gerektiğini belirtti.

Ancak belge, tanrının sevgisini ve merhametini arayan insanların bunu almak için “kapsamlı ahlaki analize” tabi tutulmaması gerektiğini vurgulayarak Vatikan politikasındaki radikal değişikliğe gitti.

Eşcinsel çiftlere yönelik kutsama taleplerinin tamamen reddedilmemesi gerektiğini belirten belgede, Kutsal Yazılarda “kutsama” teriminin kapsamlı ve geniş bir tanımını sunarak şu vurguyu yaptı:

“Tanrı’yla aşkın bir ilişki arayan, O’nun sevgisini ve merhametini arayan insanların, bunu almanın ön koşulu olarak kapsamlı bir ahlaki analize tabi tutulmamalı.”

Medyaya görüş veren bir kilise yetkilisi, eşcinsel çiftlerin kutsanmasına izin verilmesinin “gerçek bir gelişme olduğunu”, ancak yine de “Katolik Kilisesi’nin evlilikle ilgili geleneksel doktrinini değiştirmediğini” söyledi.

PAPA FRANCİS’DEN İSRAİL’E ‘TERÖR UYGULAMA’ ELEŞTİRİSİ

Papa Francis, dün geleneksel pazar ayininin ardından yaptığı açıklamada da İsrail’in Gazze Savaşı’nı sert dille eleştirmişti. Arjantinli Cizvit Papa, Gazze’de silahsız sivillerin bombalanıp vurulduğunu söyleyerek, “Bazıları, ‘Bu terör, bu savaş.’ diyor. Evet, bu savaş, bu terördür” demişti.

İsrail ordusunun Gazze’de Hristiyanları ve kiliseleri hedef almasından söz ederken “terör” ifadesini kullanması dikkati çeken Papa Franciscus, şöyle konuşmuştu:

“Bir anne ve bir kızı; Nahida Halil Anton ve kızı Samar Kamal Anton, tuvalete gittikleri sırada keskin nişancılar tarafından öldürüldü, çok sayıda kişi de yaralandı. Rahibe Teresa’nın rahibelerinin evi hasar aldı, jeneratör vuruldu. Bazıları, ‘Bu terör, bu savaş.’ diyor. Evet, bu savaş, bu terördür.” (AP, New York Times, AA, Dış Haberler)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version