Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Nijer’de kutlama: Son Fransız askerleri de gitti

Nijer'de kutlama: Son Fransız askerleri de gitti


– Sahel’de İslamcı isyanla mücadeleye yardım gerekçesiyle Nijer’de görevlendirilen Fransız birliklerinin sonuncusu ülkeyi terk etti. Nijer’de görev yapan 1500 askerin tümüyle geri çekilmesiyle Fransa’nın Batı Afrika’daki nüfuzunun tabutuna son çivi de çakıldı.

Fransız askerleri başkent Niamey’deki Fransız askeri üssünü törenle Nijer makamlarına teslim ederken, üsse giden Nijerliler bu gidişi kutladı.

FRANSA’NIN NİJER’LE ASKERİ İLİŞKİSİNİ BİTİREN BELGE İMZALANDI

Reuters’e göre, Fransa’nın Nijer’le askeri ilişkisinin resmi olarak sona erdiğini gösteren bir belgenin dün Niamey’de her iki tarafça imzalanmasının ardından üniformalı ve sırt çantalı son bir Fransız askeri grubu da askeri uçağa binerek ülkeden ayrıldı.

FRANSA BÜYÜKELÇİLİĞİ KAPATILDI

Nijer’de 26 Temmuz darbesinden kısa süre Fransız askeri üssü çevresinde çok sayıda protesto patlak verirken, Fransa Büyükelçiliği’ne de saldırı düzenlendi. Mali ve Burkina Faso cuntalarının stratejisini izleyen Nijer’in askeri liderleri, Fransa’nın Büyükelçisi için sınırdışı kararı verdi.

Fransa’nın Niamey Büyükelçiliği “Nijer makamlarının kısıtlamaları nedeniyle Büyükelçiliğin görevlerini yerine getiremediği” gerekçesiyle 22 Aralık itibarıyla kapatılmış durumda.

FRANSA BÜYÜKELÇİSİ KOVULDU

25 Ağustos’ta ülkeyi terk etmesi için 48 saat süre tanınan Fransa’nın Niamey Büyükelçisi Sylvain Itte, başta emre uymadı, ama istenmeyen kişi ilan edilmesinden yaklaşık bir ay sonra, 27 Eylül’de ülkeden ayrıldı.

MACRON KABULLENMEKTE ZORLANDI

Paris ile askeri işbirliği anlaşmalarını da fesheden Nijer’deki askeri yönetimim Fransız askerlerinin ayrılması talebini başta reddeden Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, eylülde yıl sonuna kadar 1500 askerin Nijer’den çekileceğini açıkladı.

Bu karar, Ağustos 2022’de Mali’den tamamen çekilmenin ve Şubat 2023’te Burkina Faso ile askeri işbirliğinin sona ermesinin ardından geldi.

KADDAFİ’Yİ DEVİRİRKEN SEVİNENLERİN HESAPLARI TUTMADI

Libya’da Muammer Kaddafi yönetiminin 2011’de NATO destekli cihatçılarca devrilmesine önayak olarak pandoranın kutusunu açan Fransa, ardından cihatçı terörle mücadele gerekçesiyle 2014’te Sahel bölgesinde Barkhane Operasyonu’na girişip Mali, Burkina Faso, Çad, Moritanya, Nijer’e binlerce asker konuşlandırmıştı.

NİJER’İN ÖNEMİ

Darbeye kadar Nijer, Fransa ve ABD’nin kilit güvenlik ortağı ve bölgedeki ana üssüydü.

Nijer aynı zamanda dünyanın en büyük yedinci uranyum üreticisi.

Fransa Jeoloji ve Maden Araştırma Bürosu’nun (BRGM) 1957’de Nijer’de keşfettiği uranyum, başkent Niamey’in 900 km kuzeydoğusundaki Arlit ve Akokan kasabalarının yakınında çıkarılıyor.

Nijer’in uranyum yatakları, nükleer enerjide uzmanlaşmış çok uluslu Fransız grubu Areva (artık Orano) tarafından uzun süredir sömürülüyor. Areva (Orano), Nijer’de yılda yaklaşık 3000 ton uranyum çıkarıyor.

Bu uranyum, Fransız nükleer santrallerinin yıllık ihtiyacının üçte birini karşılıyor.

En çok nükleer enerji santraline sahip ülkelerden biri olan Fransa, 56 nükleer reaktörlük filosu sayesinde elektriğinin yüzde 70’inden fazlasını nükleer enerjiden elde ediyor.

DÜMEN RUSYA’YA KIRILDI

Ancak 2020’den beri Sahel’de askeri darbeyle yönetimlerin değiştiği ülkeler, eski sömürge gücü ve tarihi ortak Fransa’dan uzaklaşıp Rusya’ya yaklaştı. (AA, Reuters, Dış Haberler)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version