Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Netanyahu’ya ’10 yıllık savaşa sürüklenme’ uyarısı yapan Macron: İsrail, Filistinlileri öldürerek kalıcı güvenlik sağlayamaz

Netanyahu'ya '10 yıllık savaşa sürüklenme' uyarısı yapan Macron: İsrail, Filistinlileri öldürerek kalıcı güvenlik sağlayamaz


– Benyamin Netanyahu hükümetinin “Hamas’ı yok etme” hedefi için “İsrail on yıllık bir savaşa sürüklenme riskiyle karşı karşıya” uyarısı yapan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “bölgede kalıcı güvenliğin Filistinlilerin hayatları pahasına sağlanamayacağını” söyledi.

‘BUNUN MÜMKÜN OLDUĞUNU DÜŞÜNEN VAR MI’

Macron, İsrail’i, Hamas’la savaşın nihai hedeflerini “daha kesin şekilde tanımlamaya” çağırarak şöyle konuştu:

“İsrailli yetkililerin amaçlarını ve nihai hedeflerini daha net tanımlaması gereken bir dönemdeyiz: Hamas’ın tamamen yok edilmesi; bunun mümkün olduğunu düşünen var mı? Eğer durum böyleyse, savaş 10 yıl sürecek.”

AKLI SELİM ÇAĞRISI

“Eğer İsrail’in güvenliği Filistinlilerin hayatları ve dolayısıyla bölgedeki kamuoyunun öfkesi pahasına sağlanırsa, bölgede İsrail için kalıcı bir güvenlik olamaz” itirazında bulunan Macron, “Gelin hep birlikte aklı selim olalım” çağrısı yaptı.

Fransa liderinin çıkışması, dün İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun Gazze’deki kara saldırısını, “tüm hedefleri yerine getirene, yani kalan rehineleri kurtarana ve Hamas’ı tamamen yok edene kadar sürdüreceğini” söylemesinin ardından geldi.

‘GÖRÜŞMELERİN YENİDEN BAŞLAMASI İÇİN KATAR’A GİDECEĞİM’

Katar’ın arabuluculuğunda Hamas ile İsrail arasındaki bir haftalık geçici ateşkes ve esir takasının önceki gün sona ermesinin ardından, her iki taraf da savaşın yeniden başlamasından birbirini sorumlu tuttu. Dün Netanyahu, “Katar’daki görüşmelerin çıkmaza saplanması” gerekçesiyle Doha’daki Mossad müzakere heyetine İsrail’e dönme emri verdi.

Macron ise Fransa’nın Gazze’de şiddetin yeniden başlaması karşısında çok endişeli olduğunu, kalıcı ateşkes öncesinde yeni bir insani ara başlatılması çabalarına yardımcı olmak için Katar’a gideceğini söyledi. (Reuters, RT, Dış Haberler)


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version