Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Nergis Muhammedi duruşmaya çıkmayı reddetti


HABER MERKEZİ – Nobel Barış Ödülü İranlı tutsak aktivist Nergis Muhammedi, hakkında açılan yeni davanın görüldüğü mahkeme için “mezbaha” diyerek duruşmaya çıkmayı reddetti. 

 

Nobel Barış Ödüllü İranlı tutsak aktivist Nergis Muhammedi, hakkında açılan yeni davanın duruşmasına çıkmayı reddetti. Muhammedi’nin davaya ilişkin mesajı, ailesi tarafından yönetilen Instagram hesabında paylaşıldı.

 

‘MAHKEME DEĞİL MEZBAHA’

 

Davanın görüldüğü devrim mahkemesini “mezbaha” olarak nitelendiren Muhammedi, bu mahkemenin birçok genç İranlının idamına karar veren mahkeme olduğunu belirtti. “Bu mezbahaya adımımı atmayacağım” diyen Muhammedi şunları ekledi: “Gizli servislerin emrindeki yargıçlara ve düzmece davalar düzenleyen mahkemelere en ufak bir güvenilirlik ya da yetki vermeyi reddediyorum.”

 

13 KEZ TUTUKLANDI, 31 YIL HAPİS

 

13 kez tutuklanan, beş kez toplam 31 yıl hapis ve 154 kırbaç cezasına çarptırılan ve 2021’den bu yana tekrar hapsedilen Nergis Muhammedi, İran ve Rojhilatê Kurdistan’daki “Jin, jiyan, azadî” ayaklanmasının öne çıkan yüzlerinden biri oldu. 6 Ekim’de kendisine prestijli barış ödülünü veren Nobel Komitesi, “İran’da kadınlara yönelik baskıya karşı mücadelesini, herkes için insan hakları ve özgürlüğü teşvik etme çabasını” övmüştü.

 

TELEFON GÖRÜŞMESİ YAPAMIYOR

 

Paris’te yaşayan eşini ve çocuklarını birkaç yıldır görmeyen Nergis Muhammedi, ailesine göre “29 Kasım’dan bu yana” telefon görüşmesi yapamıyor. Nergis Muhammedi, söz konusu tarihe kadar İran’da yaşayan akrabalarıyla konuşabiliyor ve mesajlarının sanal medya hesapları aracılığıyla hızla dış dünyaya ulaşmasını sağlayabiliyordu.

 

ÖDÜL TÖRENİNDEKİ MESAJI

 

Ailesi 10 Aralık’ta Oslo’da Nobel Barış Ödülünü, Nergis Muhammedi adına kabul etti. Ödül töreninde çocukları tarafından okunan bir metinde, “Ben zalim ve kadın düşmanı bir dini rejimin baskısının kurbanı olan İranlı bir kadınım (…) İran halkı azimle baskı ve otoriterliğin üstesinden gelecektir” mesajını vermişti.

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version