Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Mezopotamya Kitap Fuarı kapılarını açtı

Mezopotamya Kitap Fuarı kapılarını açtı


 

 

AMED – Mezopotamya Kitap Fuarı 4 yıl aradana sonda kapılarını yeniden açtı. Yazar Murathan Mungan’ın “Onur Konuğu” olduğu fuar, ilk gününde kitapseverlerden yoğun ilgi gördü.

 

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) ile Eylül Fuarcılık işbirliğinde organize edilen Mezopotamya Kitap Fuarı başladı. 4 yıl aradan sonra düzenlenen fuar 24 Aralık’a kadar devam edecek. Fuarın adresi ise Mezopotamya Fuar ve Kongre Merkezi.

 

Fuar açılışına DTSO Başkanı Mehmet Kaya, Yazar Murathan Mungan, 22’nci dönem TBMM Başkanı Bülent Arınç ve çok sayıda sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.  

 

Açılışta konuşan DTSO Başkanı Mehmet Kaya, sivil toplum kuruluşları olarak kent için çalışmaya devam ettiklerini söyledi.  Kaya, şöyle devam etti: “Kenti bir fuar merkezi yapmak için elimizden geleni yapmaya çalışacağız. Kitap fuarını 4 yıl sonra halkımızla buluşturuyoruz. Bu bizden kaynaklı değil. Ekonomik zorlukların engel olma durumu söz konusuydu.  Bunun ortadan kaldırılması gerekiyor. Fuarımızı Mezopotamya Kitap Fuarı olarak düzenliyoruz ‘Diyarbakır Kitap Fuarı’ diye değil. Bölge fuarı olarak tanımlıyoruz. Bugünkü fuarımıza 120 yayın evi 350 yazar katılacak. Diyarbakır’da fuar kültür şöleni gibi algılanır.” 

 

ARINÇ: BU ŞEHRİN TARHİNİ YOK SAYMAK MÜMKÜN DEĞİL

 

22’nci dönem Meclis Başkanı Bülent Arınç ise, “Burada bulunduğum için çok mutluyum. Bu şehrin insanlarını seviyoruz. Diyarbakır olarak her zaman gündemdesiniz. Aktif siyaseti bırakıp, kitap fuarlarının hastası oldum” dedi.

 

Önceki dönemlerde kente gelişinde bir müze ziyareti sırasında karşılaştığı sikkenin üzerinde “Amid, Amed” isminin yer aldığını paylaşan Arınç, “Birileri ‘Amed diye bir yer yoktur’ diye bağırıyordu. Müzede sikke vardı ve üzerinde ‘Amed’ yazıyordu. Bunun fotoğrafını çektim, Ankara’ya götürmek için.  ‘Amed olsun Amida olsun’ bu şehrin tarihini yok saymak mümkün değil. Çok zengin bir ildeyiz. Kitapla aşina kurmak lazım. Kitaba bir merhaba demenin zamanıdır” diye konuştu. 

 

Konuşmaların ardından fuarın açılış kurdelesi kesildi. 

 

Açılışın ardından fuarın “Onur Konuğu” olan Yazar Murathan Mungan’ın konuk olduğu bir söyleşi gerçekleştirildi. 

 

GÜLTAN KIŞANAK’I SELAMLADI

 

Mezopotamya Kültür Salonu’nda okurlarıyla buluşan Murathan Mungan, “Diyarbakır’a en son uğradığım zaman başkanlık koltuğuna halkın seçtiği kişiler otururdu. 2012 yılında Dersim Katliamı’nı anlatan bir seçki hazırlamıştım. ‘Mutfak’ adlı oyunum ilk kez Diyarbakır’da sahnelendi. Ben izlemedim ama sevgili Gültan Kışanak’ı oyundan sonra topluluğu selamlarken gördüm. Türkiye’nin en şahsiyetli siyasetçilerinden olan Gültan Kışanak’ı buradan uzunca selamlıyorum. Bugün burada onur konuğu olarak ağırlandığım Diyarbakır Kitap Fuarı, umarım sürekli devam eder” dedi. 

 

‘DERNİNLİK YOK GERÇEKLİK KAYBOLUYOR’

 

İçerisinde bulunulan zamanda, insanlarda gerçeklik duygusunun kaybolması üzerinde duran, bu konuda şunları söyledi: “Doğrudan gösteri kültürü ortasına doğan insanların sersemlediği bir çağdayız. Yönünü ve yerini şaşıran nesiller yetişti. Her şey çağın hızına emanet edildiği için derinliğin bir anlamı kalmıyor. Derinleşmiyor maalesef.”

 

‘EGEMEN ULUS KENDİ DİLİNDE OKUDUĞUNU ANLAMIYOR’ 

 

Bir ulusun kültürel zenginliğinin en önemli unsuru olarak dili gösteren Mungan,  “Egemen ulus, kendi dilinde okuduğunu anlamıyor. Ellerinden kan akan Türk milliyetçileri 200-300 kelimeyle yaşıyor. Bir ulusun kültürel zenginliğinin en önemli unsuru dildir. Türkçe en güzel şiirleri yazan Ahmed Arif, Kürt’tür. En güzel Türkçe romanları yazan Yaşar Kemal de Kürt’tür. Ayrıca bu büyük bir paradokstur” ifadelerini kullandı. 

 

24 Aralık’a kadar devam edecek fuarda birçok yazar okuyucularla buluşup kitaplarını imzalayacak. 

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version