Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

‘Madenciler kölelik koşullarında çalışıyor’


ANKARA – Dünya Madenciler Günü’nü kutlayan HEDEP Emek Komisyonu, madencilerin kölelik koşullarında çalıştığını belirterek, “Doğayı alabildiğine talan eden bir üretim rejimi ile karşı karşıyız” diye belirtti.

 

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Emek Komisyonu, 4 Aralık Dünya Madenciler Günü’ne dair yazılı açıklama yaptı. 4 Aralık Dünya Madenciler Günü’nü kutlayan HEDEP Emek Komisyonu, madenciliğin doğada onulmaz tahribatlara yol açmayan, evrensel madencilik prensiplerine uygun, tüm üretim süreçlerinde işçilerin de söz ve karar süreçlerine katılımının sağlandığı, işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin eksiksiz uygulandığı koşullarda yapılması gerektiğini belirtti. 

 

‘DOĞAYI TALAN EDEN REJİM İLE KARŞI KARŞIYAYIZ’

 

Açıklamada, Türkiye’deki maden işçilerinin köleliği aratmayan koşullarda ve sefalet ücretleriyle yaşamaya mahkum edildikleri vurgulanarak, “Doğayı alabildiğine talan eden bir üretim rejimi ile karşı karşıyız” denildi.

 

‘EKO KIRIM POLİTİKALARA MÜCADELE ESAS ALINMALI’

 

Kâr hırsı ve üretim zorlamasıyla işçilerin yaşamının hiçe sayıldığı belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi; “Bu yüzden Soma, Ermenek, Kilimli, Elbistan, Küre, Şırnak, Karaman, Mustafakemalpaşa, Kozlu, Bursa ve Amasra’da çok sayıda işçi iş cinayetlerinde katledildi.  Son olarak, Şirvan’daki kaçak madende 3 işçi katledildi Devlet, hem kendi denetim görevini yerine getirmekle hem de işçinin örgütlenmesinin önündeki tüm engelleri kaldırmakla yükümlüdür. Partimiz maden işçilerinin güvenceli yaşam ve çalışma koşulları için mücadele ederken siyasi iktidarın eko kırım politikalarına karşı mücadeleyi de bununla birlikte esas almakta, maden işçilerini bu mücadelenin de ayrılmaz bir parçası saymaktadır. Emeğin ve doğanın sömürülmediği bir yaşamı hep birlikte kuracağız.”

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version