Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kuveyt Emiri 86 yaşında öldü, halefi 83 yaşında

Kuveyt Emiri 86 yaşında öldü, halefi 83 yaşında


– Kuveyt devlet televizyonu, Kuveyt Emiri Şeyh Nevvaf el Ahmed el Cabir es Sabah’ın 86 yaşında hayatını kaybettiğini duyurdu. Şeyh Nevvaf, görevi üvey kardeşi Şeyh Sabah el Ahmed es Sabah’tan 3 yıl önce devraldığından beri petrol zengini ülkeye liderlik ediyordu.

Daha önce savunma bakanı ve içişleri bakanı olarak görev yaptıktan sonra 2006 yılında veliaht prens seçildi ve 2020’de emirlik görevini devralan Şeyh Nevvaf’ın vefatı üzerine televizyonlar normal yayını kesip Kuran okunmasını yayımlamaya başladı.

40 gün yas ilan edildiği ve resmi kurumların 3 gün kapalı kalacağı açıklandı.

YENİ EMİR 2021’DEN BERİ FİİLİ LİDER

Şeyh Nevvaf’ın halefi olan Veliaht Prens Şeyh Meşal el Ahmet es Sabah da yeni Kuveyt Emiri ilan edildi. Kuveyt’in eski hükümdarlarından Şeyh Ahmed el Cabir es Sabah’ın 7. oğlu olan Şeyh Meşal, Şeyh Nevvaf’ın sağlık sorunları nedeniyle 2021’de anayasal yetkilerinin çoğunu kendisine vermesinden beri Kuveyt’in de facto lideri konumundaydı.

KUVEYT YÖNETİCİ HANEDANININ EN YAŞLI ÜYELERİNDEN BİRİ

Kuveyt’in güvenlik ve istihbarat sisteminde kariyer yapmış yeni Emir 83 yaşında. Kuveyt yönetici hanedanının en yaşlı üyelerinden biri olan Şeyh Meşal’in Emir atanması, analistler tarafından ülke yöneticilerinin yeni nesil liderlere geçiş gibi önemli değişikliklerden kaçınmak istediklerinin işareti olarak yorumlandı.

MECLİS İLE HANEDAN ARASINDA SIK SIK KRİZ ÇIKIYOR

Kuveyt meclisi, Körfez’deki seçilmiş organlar arasında en fazla yetkiye sahip ve muhalefet milletvekilleri Sabah hanedanlığını açıkça eleştiriyor.

Ancak iktidardaki hanedanlık, kilit konumdaki hükümet ve idari makamlar üzerinde tam kontrole sahip ve siyasi konularda son söz Emir’e ait. Meclisi geçersiz kılma veya feshetme ile seçim çağrısı yapma yetkisi de Emir’de.

Şeyh Nevvaf’ın selefi olan Ahmed es Sabah, Kuveyt’i 2006-2020 arasında yönettikten sonra 91 yaşında ölmüştü.

Ardından Şeyh Nevvaf’ın hükümdarlığı, hükümet ile seçilmiş meclis arasında yoğun kavga gürültü ve gerilimle geçti. Bu da petrol zengini Körfez ülkesindeki önemli yapısal reformları engelledi. Son aylarda hükümet ile meclis arasında uzlaşma sağlandı.

DÜNYANIN YEDİNCİ BÜYÜK PETROL REZERVLERİNE SAHİP

1990’da Irak tarafından işgal edildi ve 1991’de ABD’nin öncülüğünde Körfez Savaşı ile işgalden kurtulan Kuveyt, dünyanın yedinci büyük petrol rezervlerine sahip. Suudi Arabistan ve Irak ile komşu olup Körfez’de İran’a karşıdan bakıyor.

Analistlere göre Şeyh Nevvaf ile Şeyh Meşal, Kuveyt’i bölgesel güç merkezi Suudi Arabistan’a daha yakın bir konuma getirdi. (Reuters, BBC, Dış Haberler)


***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version