Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Korkunç şüphe: Prag katili başka cinayetler de işlemiş olabilir

Korkunç şüphe: Prag katili başka cinayetler de işlemiş olabilir


Çekya’nın başkenti Prag’daki Charles Üniversitesinde perşembe günü meydana gelen ve 14 kişinin hayatını kaybettiği silahlı saldırının yankıları sürüyor. Çek cumhuriyeti tarihinin en ölümcül kitlesel silahlı saldırısı olduğu düşünülen olayda 25 kişi de yaralandı. Saldırgan, etrafı polis tarafından sarılınca intihar etti.

Yaralananlar arasında ikisi Birleşik Arap Emirlikleri’nden, biri Hollanda’dan olmak üzere 3 yabancı ülke vatandaşının olduğu belirtilirken saldırgan tarafından öldürülenlerin hepsinin Çekya vatandaşı olduğu açıklandı. Polis saldırganın rastgele ateş ettiğini düşünürken kurbanların çoğunun kadın olması da dikkat çekti. Yaralıların hayati tehlikesinin olmadığı ve hepsinin iyileşmesinin umulduğu belirtildi. Ülkede 23 Aralık Cumartesi günü ulusal yas ilan edildi.

Polis zaman çizelgesi yayınladı

Silahlı saldırganın David Kozak isimli 24 yaşında bir üniversite öğrencisi olduğu belirlendi. Çekyalı yetkililer, saldırganın etrafının polis tarafından sarılmasının ardından kendisini öldürdüğünü doğruladı. Çekya polisi ayrıca ölümcül silahlı saldırıya ilişkin ayrıntılı bir zaman çizelgesi paylaştı.

Dün sabah saat 12.26’da saldırganın bir arkadaşının saldırgandan bir intihar mesajı aldığını polise bildirdiği, bunun üzerine saldırganın evine giden polis ekipleri tarafından saat 12.47’de evde saldırganın babasının cesedinin bulunduğu ve yaklaşık yarım saat sonra saat 13.15’de polisin şüpheliyi ülke çapında aramaya başladığı belirtildi.

Saat 13.49’da saldırganın üniversite kampüslerinden birine gitmiş olabileceğinin belirlenmesi üzerine polisin 14.22’de üniversitede bir kampüsü tahliye etmeye başladığı aktarıldı. Saat 14.59’da boşaltılan kampüsün yakınındaki başka bir binada silah seslerinin duyulduğu, polisin birkaç dakika içinde olay yerine ulaştığı ifade edildi.

Polis ekipleri saat 15.11’de tetikçinin kampüsün çatısına çıktığını, etrafı birçok polis tarafından sarıldıktan sonra saat 15.20’de kendine ait olan tüfekle intihar ettiğini duyurdu.

Başka cinayetlerden de sorumlu olabilir

Yetkililer ayrıca saldırganın geçen hafta cuma günü Klanovice ormanında bir baba ve bebeğinin öldürüldüğü ayrı bir olayla olası bağlantısını da araştırıyor. Polisin yaptığı açıklamada hala resmi balistik test sonuçlarının beklendiği ifade edildi. Ayrıca saldırganın ikisi uzun menzilli olmak üzere sekiz ruhsatlı silahı olduğu ve bunlardan kaçını üniversite binasına getirdiğinin henüz belli olmadığı bildirildi.

İçişleri Bakanı silahlı saldırının ardından saldırganın “uluslararası terörizm” ile arasında bir bağlantı olmadığını söylemiş ve öğrencinin tek başına hareket ettiğini öne sürmüştü.

Saldırgan David Kozák’ın, akademik performansı yüksek bir felsefe bölümü öğrencisi olduğu ve sabıka kaydının temiz olduğu belirtilirken polis şefi, kanlı saldırının yurtdışındaki katliamlardan esinlenmiş gibi göründüğünü söyledi.

Çok daha kötüsü yaşanabilirdi

Çekya İçişleri Bakanı Vít Rakušan, polisin yaşanan saldırıya vermiş olduğu reaksiyonu övdü. Özel kuvvetlerin olay yerine hızlı bir şekilde intikal ettiğini ve Prag’daki hastanelerin yaralıları tedavi etmek için hazırda beklediğini ifade etti.

Bakan saldırganın çok fazla silah ve mühimmata sahip olduğunu, polis ekiplerinin hızlı müdahalesinin facianın büyümesini engellediğini söyledi.

Saldırıdan önce polisin silahlı bir adamın şehir merkezine doğru ilerlediği bilgisine sahip olduğunu hatırlatan gazetecilerin saldırının engellenip engellenemeyeceği ile ilgili sorusuna cevap veren bakan, polisin bir intihar girişimi ihbarı aldığını ve kitlesel bir saldırıya dair bilgisinin olmadığını söyledi.

Prag polis şefi de yaptığı açıklamada yapılan ilk çağrı ile polislerin binaya girişi arasında 4 dakika olduğunu, polisin saldırıya dört dakika içinde karşılık verdiğini söyledi. “Koridorlarda mühimmat yığınları gördüm, inanılmazdı” diye konuşan polis şefi polisin hızla gelmesinin daha fazla kan dökülmesini önlediğini vurguladı.

Kurbanlar için anma töreni düzenlendi

Polis soruşturmanın devam ettiği gerekçesiyle olay yerini kapatırken üniversitenin bazı yerlerinde Cuma sabahı birçok insan kurbanlar için mum yaktı. Silahlı saldırı olayının yaşandığı yeri ziyaret eden Başbakan Petr Fiala, üniversitenin önüne çiçek bıraktı.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version