Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kobane Davası: Barış ancak tecridin kırılması ile mümkün olacak


ANKARA– Kobanê Davası’nda yargılanan Kürt Siyasetçi Pervin Oduncu, barışın ancak PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kırılması ile mümkün olacağını söyleyerek, “Tecridi o gün de kabul etmedik, bugün de kabul etmeyeceğiz” dedi.

DAİŞ’in Kobanê’ye yönelik saldırılarına karşılık 6-8 Ekim 2014 tarihinde gerçekleşen protesto eylemleri gerekçe gösterilerek, Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları ve Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında bulunduğu 18’i tutuklu 108 kişi hakkında açılan Kobanê Davası’nın 44’üncü duruşması Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam etti.

Duruşmaya, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Hukuk Komisyonu ve Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatların yanı sıra tutsak yakını aileler ve izleyiciler katıldı.

Duruşma, tutsak Kürt siyasetçi Pervin Oduncu ’unun savunmasıyla devam etti.

‘ÜZERİME ATILI SUÇU KABUL ETMİYORUM’

Oduncu, dünya görüşü olarak kendisini HDP’ye yakın gördüğü için siyasi parti çalışmalarını HDP bünyesinde yaptığını söyledi. Kendi önerisi ile HDP Örgütleme Komisyonu bünyesinde çalışmalarını sürdürdüğünü kaydeden Oduncu, “Örgütleme komisyonunda olduğum için savcı ‘örgüt üyesi’ olduğumu söylüyor. Savcının bu beyanını kabul etmiyorum. Bizim siyasetimizde talimat yoktur. Savcının çirkin iddialarını reddediyorum. Yaptığım tüm çalışmalar legal parti çalışmalarıdır” dedi.

‘KANDİL’E GİTMEK O KADAR KOLAY MI?’

Oduncu, parti çalışmaları kapsamında Irak’a gittiğini ve siyasi çalışmalarda bulunduğunu ancak Irak’a gitmesinin iddianamede ‘Kandil’e gitti’ şeklinde gösterilmeye çalışıldığını belirtti.  Oduncu, “Ayrıca parti çalışmalarımız kapsamında birçok Avrupa ülkesine de gittim. Savcı ısrarla ‘Irak’a gitti’ diyor. Tam bir kumpas davası ile karşı karşıyayız. Habur Sınır Kapısı’nda giriş çıkış yapmak suç konusu oluyor ve Kandil’e bağlanıyor. O kapıda her gün binlerce insan giriş çıkış yapıyor. Bu insanların hepsi örgüt üyesi mi? Kandil’e gitmek bu kadar kolay mı? Savcının bu ithamını kabul etmiyorum” şeklinde ifadeler kullandı.

 ‘TECRİDİ KABUL ETMİYORUZ’

Savunmasında PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerinde sürdürülen tecride dair de konuşan Oduncu, PKK Lider Abdullah Öcalan’a yönelik geliştirilen tecridin devam ettiğini, tecrit devam ettiği müddetçe de barışın ülkeye gelmeyeceğinin altını çizdi. Oduncu, “Bugün Sayın Öcalan’a tecrit uygulanıyor. Tecride karşı cezaevlerinde başlatılan dönüşümlü açlık grevi eylemi de devam ediyor. Tecrit bütün topluma sirayet etmiş durumda. Tecrit kırılırsa barış olur. Barış istemek suç mu? O günde barışı savunuyordum bugün de savunuyorum. Tecridi o günde kabul etmedik bugüne kabul etmiyoruz” dedi.

‘DOSYA GİZLİ VE AÇIK TANIKLAR ÜZERİNDE OLUŞTURLMUŞ’

Hakkındaki gizli tanık ifadelerinin hiçbirini kabul etmediğini, Kobanê Davası’nın da  tanık bilgileri üzerinde açıldığına dikkat çeken Oduncu, “Bu dava da  AHİM’in  Demirtaş hakkında verdiği karar bile uygulanmamıştır. Bu da bu davanın, bu dosyanın başka saiklerle açıldığını gösteriyor. İktidar ve ortakları HDP’nin çalışmalarına sekteye uğratmak için bu davayı açtı ve dava uydurulmuş bir hikâye üzerinde sürdürülüyor. Bakın Ulaş adlı gizli tanık 600 kişi hakkında ifade vermiş. Bu gizli tanık bu kadar insanın ismini nasıl hafızasında tutmuştur. Bilim insanlarının yaptıkları bir incelemede; bir insan en fazla 150 kişiyi tanıyabilir. Bence ortada gizli bir tanık da yok. Belki de emniyet ve istihbarat yapay zeka ile veya raporlarında alıntı yapılarak kişi görünümlü bir gizlik tanık göstermişlerdir. Gizlik tanık benim kadro olduğumu söylüyor. Sadece bu söylem üzerinden mi bana ceza vereceksin? Ben adil yargılanmak istiyorum” diye konuştu.

Duruşma yarın saat 10.00’da devam edecek.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version