Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Kamil Aslan yazdı… Türk futbolunda düğme yanlış iliklenince!


(Serbest Görüş) – KAMİL ASLAN 

Türk futbolu son yıllarda patinaj yapıyordu. Ancak 2023 yılında Galatasaray, Beşiktaş, Adana Demirspor ve Fenerbahçe hem iç sahada hem de deplasmanda başarılı sonuçlar aldı. Haliyle alınan puanlar ülke puanına da ciddi katkılar sağladı. Üstüne A Milli Takım’ın Almanya düzenlenecek Euro 2024 finallerine bilet alması, tüm Türkiye’yi sevince boğdu. Ancak futbolda adım adım devrim sesleri geliyor derken, bir anda her şey tuzla buz oldu.

İlk çatırtı sesi Ankara’dan geldi. Ankaragücü ile Rizespor arasında oynanan maçta, hakem hatasını gerekçe gösteren ev sahibi takımın başkanı Faruk Koca, orta hakem Halil Umut Meler’in sahanın ortasında yumrukladı. Ne yumruklama ama… Maçın bitiş düdüğüyle birlikte sessizce yeşil sahaya süzüldü. Sonra kendisini boks ringinde olduğunu düşünerek Meler’e okkalı bir yumruk savurdu. Hakem aldığı darbenin etkisiyle çimlere uzandı. Koca’nın yanında taşıdığı iki fedaisi de Başkan’dan güç almış olmalılar ki, hakeme tekme atarak içlerinde taşıdıkları nefreti kustular. Futbol severler uzun süre izledi bu insanlık dışı uygulamaları.

Sonrasında ne mi oldu? Türkiye Futbol Federasyonu işi daha uzatmamak adına, maçları süresiz erteleme kararı aldı. Ne var ki, bu süre 5 gün sonra kaldırıldı. Ne oldu, hakemlerin güvenliği ile ilgili nasıl önlemler alındı hiçbir açıklama yapılmadı. Sadece günü kurtarmak adına TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, bir televizyon kanalında esti gürledi. Yapılan açıklamalardan sonra bütün kulüp başkanları çok korkmuş olmalılar ki, bir hafta evlerinden dışarı çıkan olmadı! Hatta bazı başkanlar telefonlarını bile kapattı! Başkan çok sertti. Kılıçlarının ucunun çok keskin olduğunu defaten söyledi durdu. Sert önlemlerden bahsetti sürekli. Ama beş gün sonra ne mi oldu?

TFF’nin hak mahrumiyeti cezası verdiği Trabzonspor Başkanı Ertuğrul Doğan, “Sizin kararınız benim umurumda değil” dercesine İstanbulspor maçında sahanın kenarında dolaştı durdu, maç bitimine kadar tribünden maçını doyasıya izledi. Muhtemelen TFF yönetimi de Doğan’ı ekranlardan izledi. Ama şurası açıktı ki, kimsenin kararı kimsenin umurunda değildi. Neden mi? Kulüp yöneticileri artık TFF Başkanı ve yönetimini açıkça istemiyor. Nedenini bilemem. Muhtemelen bir güven bunalımı olduğu aşikâr.

Biz gelelim asıl meseleye. Diyorum ya… Artık TFF yönetimi tabiri caizse ‘Topal Ördek’e dönmüş durumda. Hiçbir yönetim TFF yönetimini istemiyor. Kararını dikkate almıyor. Bunun sonrasını söylemek istemiyorum. Ama sonucu gerçekten ağır olur. Türk futbolu derin bir karanlığa girer. Bir daha da kimse çıkaramaz. Kimse buna müsaade etmesin. Bizden uyarması. Çünkü kuralların olmadığı bir noktada, herkesin kendi kuralları devreye girer. Kimse de sonucunu kestiremez. Bunun ilk fitilini Faruk Koca ateşledi. Hem de çok fena… Türk futboluna atılan yumruğun sesi, Avrupa’da ve dünyada yankı buldu.

TFF’nin palyatif çözümü başka bir kaosa neden oldu. Dedim ya, siz önleminizi almazsanız, hukukunuzu işletmezseniz, hakkaniyetli kararlar almazsanız bu defa yeni kurallar devreye girer. Her başkanın ve yöneticinin kuralı ve tepkisi de farklı olur. Bunun son örneğini de önceki gece yaşadık. İstanbulspor Başkanı Ecmel Faik Sarıalioğlu, ligin 17. haftasında Trabzonspor’u ağırladığı mücadelede yedikleri ikinci gole tepki göstererek takımını sahadan çekti. Yanlış duymadınız, üçüncü dünya ülkesinde yaşanmadı bu olay. Türkiye gibi futbolun faal olduğu ve milyonlarca taraftarı olduğu bir ülkede yaşandı. Başkan futbolcu ve teknik ekibin tepkisine rağmen, geri adım atmadı. Oyuncularını soyunma odasına götürdü. Başkan sonradan yaptığı değerlendirmede de kararının arkasında olduğunu, takımın sahibi olduğu için istediği kararı alacağını söyledi.

Allah aşkına… Sayın Sarıalioğlu’na sorarlar. “O zaman gidin tek başınıza oynayın” diye. Kurallara uymayacaktınız niye oyuna dahil oldunuz. Tabii ki, bu kararın bir cezası olacak, şüphesiz. Öncelik olarak deplasman takımı Trabzonspor’un hanesine 3 puan yazılacak. Bu artık bir kural. Ama İstanbulspor’un alacağı ceza merakla bekleniyor. Kurallara göre; “Bir sezon boyunca müsabaka kıyafeti ile belirlenen ve ilan olunan saatte sahaya gelmeyen, müsabaka sahasına gelmekle beraber müsabakaya çıkmayan veya başlamış bir müsabakayı terk eden takım hakkında hükmen mağlubiyet kararı verilmekle beraber ayrıca mevcut puanlarından galibiyet halinde verilen puan kadar puan silinir. Böyle durumlarda ilgili kulüp, hakemlerin masrafları ile diğer masrafları ve karşı takımın zararlarını karşılamak üzere TFF tarafından takdir edilecek tazminatı ödemek zorundadır.” Bu karar diğer haftalarda da devam ederse, takıma puan silme cezası ve ligden ihraç kararı verilir. Daha ligin 17. haftası oynanıyor. Biz iki haftada hafızalara kazınacak skandal uygulamalara şahit olduk. Bakalım diğer haftalar nelere gebe…

Gelelim son noktaya. TFF yönetimi lütfen başını kuma gömmesin. Yeşil sahalarda ve tarafta arasında hakemlerin adaletsiz yönetimi ile ilgili ciddi şüpheler var. Öncelikli bunlara çözüm üretsin. Üç maymunu oynamak kardan ziyade Türk futboluna ciddi zarar verecek. Bizden bir tavsiye; TFF, bundan sonra hakem atamaları şeffaf bir ortamda yapmalı. VAR kayıtları her hafta maç sonucunda kamuoyuyla paylaşılmalı. Açık hata yapan hakemler birkaç hafta dinlendirilmeli. Devamın halinde süresiz ihraç etmeli. TFF Basın birimi şikayetlere her hafta bir basın toplantısıyla yanıt vermeli. Şayet TFF yönetimi, Türk futbolunu bu karanlıktan çıkarmak istiyorsa işte reçetesi. Yok kaos devam etsin diyorsa hodri meydan. O zaman filmi izlemede kalın. İki haftada yaşananlara neler eklenecek birlikte izleyip göreceğiz.

Bizden uyarması.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version