Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İtalya’da sağcı hükümetin ‘kültür savaşları’ eğitime sıçradı: Noel tasarısına ‘din istismarı’ tepkisi

İtalya'da sağcı hükümetin 'kültür savaşları' eğitime sıçradı: Noel tasarısına 'din istismarı' tepkisi


İtalya’da iktidardaki sağcı İtalya’nın Kardeşleri Partisi, Noel öncesinde ibadet özgürlüğü ve kültür politikaları açısından tartışmalı bir adıma imza attı. Parti, ülkenin “kültürel köklerinin” ve “Hristiyan geleneklerinin” muhafaza edilmesi gerekçesiyle okullarda kapsayıcılık adına “modifiye” edilen Noel kutlamalarının yasaklanmasını istiyor.

Başbakan Giorgia Meloni’nin lideri olduğu partinin senatörlerinden Lavinia Mennuni’nin sunduğu yasa tasarısında, ülkede öğrenciler arasında artan etnik, kültürel ve dini çeşitliliği yansıtacak şekilde daha genel Noel kutlamaları gerçekleştiren okullara ceza kesilmesi öngörülüyor. Tasarıda, İsa peygamberin doğumgünü olarak kutlanan Noel’de İsa’nın doğuşunu betimleyen sahnelere yer vermeyen okulların müdürlerine ceza kesilmesi isteniyor.

‘KUTSAL TATİLLER İSİMSİZ BİRER KUTLAMAYA DÖNÜŞTÜRÜLDÜ’

Tasarıyı sunan Senatör Mennuni, bazı okullarda son birkaç yıldır “diğer dinlere inananları rencide etmemek adına Noel kutlamalarının olmayan kış kutlamalarına dönüştürüldüğünü”, “İsa’nın doğuş sahnelerinin yasaklanması yönünde kabul edilemez ve utanç verici kararların alındığını” savundu. Tasarıda, “kutsal Hristiyan tatillerinin bir diğer isimsiz kutlamaya dönüştürülmesine izin verilmesinin, ülkede çoğunluğun mensubu olduğu dine inanan öğrenci ve ailelere karşı ayrımcılık, İtalyan halkının değerlerine ve en derin geleneklerine karşı da saldırı” anlamına geldiği ileri sürüldü.

‘ANAYASAYA AYKIRI, İNANÇ ÖZGÜRLÜĞÜ İLE ÇELİŞİYOR’

Aşırı sağcı hükümetin tasarısı muhalefet partilerinin ve sendikaların tepkisini çekti. Sol eğilimli Daha Fazla Avrupa partisinin genel sekreteri Riccardo Magi, tasarıyı, Meloni’nin partisinin dini siyasi amaçlarla istismar etme girişimlerinin bir yenisi olarak niteledi. “Bir İsviçre saati gibi dakikler; Noel zamanında, İtalyan Hristiyan gelenekleri koruma amaçlı sağcı öneriler geri döndü” dedi.

‘MELONİ’YE GÖRE İSA GÖZALTI MERKEZİNE KAPATILIRDI’

Meloni’nin göçmen karşıtı politikalarına atıf yapan Magi, “İsa peygamberin ailesinin bugün zulümden kaçmış olması halinde bir gözaltı merkezine konulacağını” söylerken, iktidarın teklifinin “ibadet özgürlüğü ile çelişmesi nedeniyle anayasaya aykırı olduğunu ve bütün inançlıları rahatsız etmesi gerektiğini” vurguladı.

‘AMAÇLARI DİKKAT DAĞITMAK’

Yeşil Avrupa Partisi’nden Luana Zanella, iktidarın “ülkeyi nasıl yönetmeyi bilmediğini ve bu tür ‘dikkat dağıtma silahları’na başvurduğu” yorumu yaptı. Ulusal okul müdürleri birliğinin başkanı Attilio Fratta, teklifin “şaka” olduğunu düşündüğünü söyleyerek, “Herhangi birinin bu tür haberlere itibar etmesine şaşırıyorum. İtalyanların dikkatini, okullardaki ve ülkedeki gerçek sorunlardan başka yöne çekmekten başka bir işe yaramayacak adımlarla karşı karşıyayız” dedi.

Eğitim İşçileri Sendikası’nın Başkanı Gianna Fracassi de, okulların otonomisine müdahale anlamına gelen bu tür elemlerin kabul edilemez olduğunu belirterek “Okullarda otonomi ilkesini ve devlet okullarının seküler doğasını her şekilde destekleyeceğiz” çıkışı yaptı.

2019’da iktidara gelmesinden önce de dine ve Hrıstiyan kimliğine sık sık vurgu yapan, “Ben Giorgia’yımç. Bir kadınım. Bir anneyim. İtalyanım. Hrıstiyanım. Kimse bunu benden alamayacak” sözleri ile hatırlanan Meloni’nin partisi, “Katolik dinini koruma” amacıyla daha önce de yasa teklifinde bulunmuştu. Parti geçen yaz, Müslümanların camiler dışında namaz kılmasını yasaklamaya, garaj veya sanayi depolarının cami olarak kullanılmasını engellemeye çalışmıştı.

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version