Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İstanbul’da Adalet Nöbeti startı verildi | YENİLENDİ


İSTANBUL – MATUHAYDER öncülüğünde Adalet Nöbeti’nin startını veren tutsak yakınları, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü sağlanıncaya ve tutsaklar üzerindeki tecrit son bulana dek her gün nöbet eylemini sürdüreceklerini belirtti. 

 

Tutsak yakınları, Marmara Tutuklu Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (MATUHAYDER)  öncülüğünde, “Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununa Çözüm” kampanyası kapsamında tutsakların 27 Kasım’da cezaevlerinde başlattığı dönüşümlü açlık grevi eylemlerine destek amacıyla Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Bağcılar ilçe binasında düzenledikleri basın toplantısı ile Adalet Nöbeti’nin startını verdi.

 

Basın toplantısına çok sayıda tutsak yakını, Adalet Nöbeti tutan anneler, MATUHAYDER ile DEM Parti İstanbul İl Eşbaşkanları Gonca Yangöz ile Murat Kalmaz, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) üyeleri ve çok sayıda kişi katıldı. Toplantı salonuna, “Ji dayikên lehengan hezar silav li zindanan. Emê bi hêza xwe tecridê bişkinin û jiyana azad ava bikin”, “Özgür yaşamın inşası için tecridi kıralım” ve “Adalet için tecridi kıralım, toplumsal barışa için zindanlara ses olalım” pankartları asıldı.

 

‘ÖCALAN’IN FİZİKİ ÖZGÜRLÜĞÜ TEMEL TALEBİMİZ’

 

İlk olarak söz alan DEM Parti İstanbul İl Eşbaşkanı Murat Kalmaz, ana gündemlerinin cezaevlerinde başlatılan açlık grevleri olduğunu belirtti. Kalmaz, “Biz İstanbul’da başlatacağımız nöbet eylemiyle hem destek olmak hem de cezaevlerindeki tutsakların sesini duyurmak ve taleplerinin karşılık bulması için kararlılığımızı ortaya koymak için bir araya geldik” dedi. Kalmaz, “Sayın Öcalan’ın fiziki özgürlüğünün sağlanması temel talebimizdir. Kürt sorununun çözümsüzlüğü, savaş politikalarının ve bu savaş konseptinin bir bütün Sayın Öcalan üzerinde geliştirilen tecritle bağlantılı olduğunu belirtiyoruz. Bu tecrit kırılmadığı sürece savaş da son bulmayacaktır. 2013 yılında Sayın Öcalan ile başlatılan barış ve müzakere süreci, Türkiye’nin demokratikleşmesi açısından büyük bir adım oldu. Bugün de Sayın Öcalan’ın muhatap alınması gerektiği, Türkiye’nin demokratikleşmesi açısından Sayın Öcalan’ın özgürlüğü için herkes hem fikir” ifadelerini kullandı.

 

‘TECRİT KALKMADIĞI SÜRECE NÖBETİMİZ DEVAM EDECEK’

 

Daha sonra tutsak yakını ve Adalet Nöbeti tutan annelerden Fince Akman, AKP-MHP iktidarının tecridi arttırdığını söyledi. Akman, “Bu yüzden Adalet Nöbeti başlattık. Başkanımız üzerindeki tecrit kalkmadığı sürece nöbetimizden, eylemlerimizden vazgeçmeyeceğiz. Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit, cezaevlerinde bulunan çocuklarımıza da yansıyor. Tecrit çok ağır. Tutsaklarımız şehit oluyor. Daha yeni iki şehidimiz zindandan çıktı. Bu yüzden vicdanı olan herkesi buraya davet ediyoruz” dedi. 

 

‘KANIMIZIN SON DAMLASINA KADAR DİRENECEĞİZ!’

 

Adalet Nöbeti eylemcilerinden Kumri Akgül, PKK Lideri ile aile ve avukatlarının görüşmesi gerektiğini vurguladı. Cezaevlerinden cenazelerin çıkmaması gerektiğini dile getiren Akgül, “İktidar, cezaevlerinde tutsaklara karşı baskıyı arttırdı. Onlar da açlık grevi eylemine başladı. 33 aydır Başkandan haber alınamıyor. Geçtiğimiz günlerde Gemlik’te bir deprem oldu. Biz İmralı’daki ailelerinin oradakilerle görüşmesini isterdik” dedi. Akgül, İşkenceyi Önleme Komitesi’ne (CPT) seslenerek, görevini yerine getirmesi çağrısında bulundu. Kumri, “Kanımızın son damlasına kadar direneceğiz. İstanbul’daki herkesi buraya çağırıyorum” sözleriyle seslendi.

 

SORUMLULUK ALMA ÇAĞRISI

 

Adalet Nöbeti eylemcisi Cemile Karakaş da, Abdullah Öcalan ve cezaevlerindeki diğer tutsaklar üzerindeki tecridin son bulması gerektiğinin altını çizerek, herkesi sorumluluk alamaya çağırdı. 

 

33 AYDIR HABER ALINAMIYOR

 

Ardından MATUHAYDER Eşbaşkanı Dilek Demir, basın metnini okudu. Abdullah Öcalan’dan 33 aydır haber alınamadığını belirten Demir, “Kurdistan hapishanelerindeki siyasi mahpuslar, 27 Kasım tarihinden itibaren İmralı Ada Hapishanesi’nde, Sayın Abdullah Öcalan üzerinde uygulanan ağırlaştırılmış mutlak tecridin kaldırılması ve Kürt sorununun demokratik ve barışçıl çözümü talebi ile açlık grevi eylemine başladıklarını duyurmuşlardır. Bilindiği üzere Sayın Abdullah Öcalan üzerinde, uluslararası komplo ile Türkiye’ye getirilmesinden bu yana tecrit uygulanmaktadır. 2015 yılından bu yana ise tecrit daha da derinleştirilmiş ve uygulanan bu mutlak tecrit, AKP-MHP iktidarının Kürt sorununa bakış ve imha politikasının sirayeti olarak sürdürülmektedir” diye belirtti.

 

TECRİT POLİTİKASININ SONLANDIRILMASI ÇAĞRISI

 

İmralı Adası’nda uygulanan ağırlaştırılmış tecridin tüm cezaevlerinde yayıldığının görülen bir gerçek olduğunu vurgulayan Demir, devamla şunları kaydetti: “Türkiye ve Kurdistan hapishanelerine yayılan bu tecridin sonucunda tutsaklar bedenini açlığa yatırmışlardır. Daha önce yine tutsaklar tarafından demokratik ve barışçıl bir çözüm ve Sayın Abdullah Öcalan üzerinde uygulanan ağırlaştırılmış mutlak tecridin kaldırılması için başlatılan açlık grevlerinde birçok mahpusta uzuv kaybı meydana gelmiş ve hatta birçok tutsak hayatını kaybetmiştir. Biz MATUHAYDER olarak tekrar aynı acıları yaşamak istemiyoruz. Bunun için de İmralı Ada Hapishanesi’nde yürütülen ağırlaştırılmış tecrit başta olmak üzere Kurdistan ve Türkiye hapishanelerinde yürütülen tecrit politikasının sonlandırılması gerektiğinin çağrısını yapıyoruz. Tutsakların aynı zamanda Kürt sorununa demokratik ve barışçıl çözüm talebiyle başlatmış olduğu açlık grevinden ağır trajediler meydana gelmesinden endişe duyuyoruz. 

 

TUTSAKLARIN YANINDA OLACAĞIZ

 

Bu topraklarda yüz yıldır görülen acılar son bulsun diye bütün sivil toplum kuruluşlarını, hukuk kurumları ve siyasi partilerin de bu çözümsüzlüğe karşı birlikte hareket etmesini talep ediyoruz. hükümetin de açlık grevinde bulunan tutsakların taleplerini kabul etmesi gerektiği çağrısını yineliyoruz. MATUHAYDER olarak biz de açlık grevleri başlatan tutsakların yanında olduğumuzu göstermek için ağırlaştırılmış mutlak tecridin kaldırılması ve Kürt sorununun demokratik ve barışçıl çözümü için Adalet Nöbeti’ne başladığımızı bütün kamuoyuna duyuruyoruz.”

 

“Bijî berxwedana zindana”, “Be Serok jiyan na be” sloganları ardından alkışlar eşliğinde basın toplantısı son buldu.

 

HER GÜN NÖBET TUTULACAK

 

DEM Parti Bağcılar ilçe binasındaki nöbet eylemi, her gün saat 11.00-17.00 arasında gerçekleştirilecek. Ayrıca her üç günde bir nöbet, farklı adreslerde gerçekleştirilecek.

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version