Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İsrail’in Gazze Savaşı’na ABD’nin desteği: İran, Akdeniz’i kapatmakla tehdit etti

İsrail'in Gazze Savaşı'na ABD'nin desteği: İran, Akdeniz'i kapatmakla tehdit etti


– İran destekli Direniş Ekseni’nin parçası olan ve stratejik öneme haiz Yemen’in büyük bölümünü kontrol eden Husilerin Gazze Savaşı’na misilleme olarak İsrail bağlantılı ticari gemileri Kızıldeniz’de hedef alması, hem İsrail ekonomisini hem de petrol dahil küresel tedarik zincirlerini zora sokuyor. Husi saldırılarına karşı Refah Muhafızı Operasyonu’nu kurduğunu açıklayan ama güce Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır gibi bölgesel güçleri katmayı başaramayan ABD yönetimi “İran’ın Kızıldeniz’deki gemi saldırılarına büyük ölçüde müdahil olduğunu” iddia etti. Refah Muhafızı Operasyonu’na 55 bin kişilik deniz milisleri oluşturup teknelerini 107 milimetrelik roketlerle donattığı açıklamasıyla yanıt veren İran, Washington’ın suçlaması karşısında el yükseltti.

İran Devrim Muhafızları, ABD ile müttefiklerinin Gazze’de “suç” işlemeye devam etmesi halinde Akdeniz’i kapatabileceklerini söyledi, ancak bunu nasıl yapacaklarını açıklamadı.

İran’ın Tasnim haber ajansına göre Devrim Muhafızları Genel Koordinatörü Muhammed Rıza Nakdi, “Dün Basra Körfezi ve Hürmüz Boğazı onlar için bir kabusa dönüştü, bugün ise Kızıldeniz’de kapana kısıldılar” diyerek ekledi:

“Yakında Akdeniz, Cebelitarık Boğazı ve diğer su yollarının kapatılmasını beklesinler.”

İran’ın Akdeniz’e doğrudan erişiminin olmaması ve Devrim Muhafızları’nın denizi nasıl kapatmaya çalışacağının belli olmamasına rağmen, Nakdi, “yeni direniş güçlerinin doğuşundan ve diğer su yollarının kapatılmasından” bahsetti.

İran’ın Akdeniz’de desteklediği gruplar, Lübnan’daki Hizbullah ve Suriye’deki müttefik milisler ki, bunlar da Akdeniz’in Cebelitarık’a en uzak ucunda bulunuyor. (Reuters)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version