Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İsrail ‘Gazze’ye yardım’ kararını engelliyor: BM, ‘yerinden etme ve bombardıman yüzünden yardım sağlayamadığını’ duyurdu

İsrail 'Gazze'ye yardım' kararını engelliyor: BM, 'yerinden etme ve bombardıman yüzünden yardım sağlayamadığını' duyurdu


– İsrail’in Gazze Savaşı’nın 79. gününde hava saldırıları ve kara operasyonları aralıksız devam ederken, yerlerinden edilen, yargısız infaz edilen Filistinliler açlıktan ölümle de mücadele ediyor. Ancak 22 Aralık’ta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) Gazze’de genişletilmiş insani yardımların kesintisiz ve güvenli erişimi için “acil adım atılması” talep edilen kararın kabul edilmesine rağmen, İsrail’in engellemeleri ve yoğun saldırıları eşliğinde yardımlar ulaştırılamıyor.

BM: GAZZE’YE ÇOK AZ MALZEMENİN GİRMESİNE İZİN VERİLİYOR

BM Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Kurumu (UNRWA), İsrail’in sürekli bombardımanı altında anlamlı yardım sağlayamadıkları uyarısını yaptı. UNRWA’nın X hesabından yapılan paylaşımda, “Halihazırda Gazze’ye çok az malzemenin girmesine izin veriliyor. İsrail yetkililerinin verdiği tahliye emirleri insanları UNRWA barınaklarının kapasitesinin dolduğu ve hava saldırılarının devam ettiği bölgelere kaydırıyor. Bu koşullar altında, sürekli bombardıman altındayken anlamlı bir yardım sağlayamayız” denildi.

‘BMGK DERHAL ATEŞKES KARARI ALMALI’

Filistin Dışişleri Bakanlığı da İsrail’in Gazze’de Filistinlilere “soykırım” yaptığını bir kez daha vurgulayan açıklamasında, İsrail hükümetinin uluslararası topluma meydan okuduğu ve BMGK’nin 22 Aralık’ta aldığı 2720 sayılı kararın uygulanmasını engellediğine dikkat çekildi.

‘GAZZE TOPLU MEZARA DÖNDÜ’

Gazze Şeridi’nde savaşın sona erdirilmesi ve derhal ateşkes sağlanması için BMGK’de karar alınması yönünde uluslararası çabaların yoğunlaştırılması çağrısı yapan açıklamada, “İsrail’in, Gazze Şeridi’nin tamamını sadece ölüler değil yaşayanlar için de toplu mezara dönüştürmesinin an meselesi olduğu” uyarısında bulunuldu.

ABD ATEŞKESİ VETO EDİYOR

2720 sayılı karar, 15 üyeli BMGK’de 13 “evet” oyu alırken, oylamada ABD ve Rusya “çekimser” kalmıştı. Oylamadan önce, Rusya’nın Gazze’de insani yardımlara kesintisiz ve güvenli erişim sağlanması için çatışmalara acilen ara verilmesini (ateşkes) talep ettiği değişiklik önerisini ABD veto etmişti.

HER GÜN BİR DİZİ AÇLIKTAN ÖLÜM UYARISI

Öncesinde Cenevre merkezli Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi (Euro-Med), Gazze’deki Filistinlilerin yüzde 71’inden fazlasının akut açlık çektiğini duyurmuş, BM kurumları kitlesel açlıktan ölüm uyarısı yapmıştı.

Dün de BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), İsrail’in saldırılarını sürdürdüğü Gazze’de açlığın “acil seviyeye” ulaştığını belirterek, “yarım milyondan fazla kişinin gıda yetersizliği riski, 5 yaşın altındaki 335 bin çocuğun yetersiz beslenmeden dolayı hayatını kaybetme riski altında olduğunu” duyurdu. (AA, Dış Haberler)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version