Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İsrail borsasında soruşturma: Yatırımcılar 7 Ekim’i önceden biliyor muydu?

İsrail borsasında soruşturma: Yatırımcılar 7 Ekim'i önceden biliyor muydu?


İsrailli yetkililer, bazı yatırımcıların Hamas’ın 7 Ekim saldırılarını önceden biliyor olabileceği ve bu bilgiyi İsrail tahvillerinden kâr elde etmek amacıyla kullandığı iddiası üzerine soruşturma başlattı.

Söz konusu iddia, ABD’deki New York Üniversitesi’nden Robert Jackson Jr. ve Columbia Üniversitesi’nden Joshua Mitts tarafından ortaya atıldı. İki hukuk profesörü, 7 Ekim öncesinde ciddi sayıda hissenin fiyatların düşeceği beklentisiyle açıktan satıldığını ileri sürdü.

Akademisyenler, 66 sayfalık incelemelerinde “Saldırıdan önceki günlerde traderlar, yaşanacak olayları tahmin etmiş gibiydi” iddiasında bulundu. 2 Ekim verilerine göre İsrail Borsa Yatırım Fonu’nda kısa vadeli faizin “aniden ve ciddi oranda yükseldiğini” belirten Jackson ve Mitts, “Ve saldırıdan hemen önce, Tel Aviv Menkul Kıymetler Borsası’ndaki (TASE) İsrail tahvillerinin açığa satışı dramatik bir biçimde yükseldi” ifadelerini kullandı.

‘3.2 MİLYAR ŞEKEL KÂR VAR’

Jackson ve Mitts’in makalesinde, söz konusu süreçte yapılan açıktan satışın, 2014’teki Gazze savaşı ve pandemi dahil, daha önceki kriz dönemlerinde yapılandan daha fazla olduğuna dikkat çekildi. İncelemede, 14 Eylül-5 Ekim arasında İsrail’in en büyük bankası Leumi’nin 4.43 milyon yeni hissesinin açıktan satıldığı ve 3.2 milyar şekel (862 milyon dolar) kâr getirdiği belirtildi. İki akademisyen, açığa satışlarda “keskin ve sıradışı” artış vurgusu yaparak, “Bulgularımız, yaklaşan saldırı konusunda bilgi sahibi olan traderların bu trajik olaylardan kazanç sağladığına işaret ediyor” dedi.

Tel Aviv Menkul Kıymetler Borsası’nı denetlemekle görevli İsrail Senetler Otoritesi ise Reuters ajansının ilgili sorusuna yanıtında, “Mesele idaremiz tarafından bilinmektedir ve ilgili tüm tarafların soruşturması altındadır” açıklaması yaptı. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version