Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Irak’ta 10 yıl sonra ilk vilayet seçimleri: Sadr boykot ediyor, Kerkük’te de sandık kuruldu

Irak'ta 10 yıl sonra ilk vilayet seçimleri: Sadr boykot ediyor, Kerkük'te de sandık kuruldu


Komşu Irak, 2013 yılından bu yana ilk kez vilayet meclisi seçimleri için sandık başında. Erbil ile Bağdat arasında statüsü tartışmalı olan ve Anayasa’nın 140’ıncı maddesi uyarınca referandum düzenlenmesi gereken petrol zengini Kerkük’te de 2005’ten beri ilk kez sandık kuruldu. Seçimler aynı zamanda, ülkenin en büyük tabanına sahip olan Şii lider Mukteda es Sadr’ın boykot kararının gölgesinde düzenleniyor.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi şehirlerini kapsamayan seçimler, ülkenin 18 vilayetinin 15’inde düzenleniyor. Sandıklar, başkent Bağdat olmak üzere güney kentleriyle, doğudan Diyala ve kuzeyden Salahaddin, Kerkük ve Musul’da kuruldu.

Yaklaşık 16 milyon kişinin oy kullanma hakkı bulunan seçimlerde çeşitli parti ve ittifaklardan toplam 5 bin 904 aday 275 sandalye için yarışıyor. 275 sandalyeden 70’i ise kadın kotasına ayrıldı.

NE SONUÇ BEKLENİYOR?

2021’deki genel seçimleri kazanmasına rağmen hükümet kurması parlamentoda engellenen Sadr’ın boykot kararının gölgesinde, Irak’taki vilayet seçimlerini iktidardaki rakip Şii ittifakı Koordinasyon Çerçevesi’nin kazanması ve çoğu vilayet meclisinde kontrolü ele geçirerek gücünü pekiştirmesi bekleniyor.

İran’a yakın addedilen Koordinasyon Çerçevesi, şu an, Sadr’ın partisinin çekilmesi sonrasında Irak parlamentosundaki en büyük bloku oluşturuyor.

Ancak yaygın yolsuzluk nedeniyle ülkenin yüksek petrol gelirlerinin faydasını görmeyen öfkeli gençler başta olmak üzere seçmen tepkisinin katılıma yansıması öngörülüyor.

KERKÜK’TE DURUM NE?

Kerkük’te önceki seçimlere tek liste ile katılan Kürtler bu defa farklı listelerle yarışacak. Kürt partiler diğer vilayetlerde de farklı ittifaklarla seçime katılıyor. Kerkük’teki bileşenler, toplamda 12 ayrı ittifak ile yarışacak.

Irak’taki vilayet meclisleri, her ilde yasama ve denetleme yetkisine ve anayasayla çelişmeyecek yerel mevzuat çıkarma hakkına sahip. Oy verme işlemi saat 18:00’de sona erecek.

IŞİD’LE SAVAŞ NEDENİYLE ERTELENMİŞTİ

Irak’ta vilayet meclisi seçimlerinin her dört yılda bir yapılması gerekiyor. Ancak 2013 sonrasında düzenlenmesi gereken seçimler, IŞİD’le savaş nedeniyle ertelenmişti. Ülkede eçim bitene kadar güvenlikte “yüksek alarm” seviyesine geçilmiş durumda. (DIŞ HABERLER)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version