Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

İmralı tecridi Norveç Parlamentosu gündeminde: CPT raporunu yayınlamalı


ANKARA – Norveç Parlamentosu üyesi Andreas Sjalg Unneland, PKK Lideri Abdullah Öcalan’a dönük uygulanan tecridi parlamento gündemine taşıyarak, CPT’nin son ziyaretine dair raporunu yayınlamasını istedi. 

 

Norveç Sosyalist Sol Parti Milletvekili Andreas Sjalg Unneland, İmralı F Tipi Yüksek Güvenlik Kapalı Cezaevi’nde mutlak tecrit altında tutulan ve 33 aydır kendisinden haber alınamayan PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın durumunu parlamento gündemine taşıdı. Unneland, Dışişleri Bakanlığı’nın yanıtlaması istemiyla soru önergesi sundu.

 

CPT ZİYARETLERİ HATIRLATILDI

 

Önergede, Avrupa Konseyi İşkencenin Önlenmesi Komitesi’nin (CPT) İmralı’da avukat ve aile görüşmelerinin engellenmesine dair raporunun hatırlatıldı. Ayrıca CPT’nin son ziyaretine dair raporunu da yayınlamadığına işaret edildi. Önergede, Norveç Dışişleri Bakanı’nın durumun takipçisi olup olmayacağı soruldu. Önergede, “CPT, ceza infaz yerlerinin ziyaret edilmesi yoluyla işkencenin ve insanlık dışı veya aşağılayıcı muamele ve cezanın önlenmesine yönelik çalışır. Ziyaretlerin ardından CPT ziyaretine dair raporlarını yayınlar. CPT, İmralı Cezaevi’ne yaptığı son ziyaretin ardından, Türkiye ile diplomatik ilişkilerine zarar vermek istemedikleri gerekçesiyle ziyarete ilişkin raporlarını yayınlamayı reddetmişti” ifadelerine yer verildi.

 

‘RAPORU YAYINLAYIN’

 

Önergede, CPT’nin daha önce Abdullah Öcalan’ın yaşam koşullarından endişe duyduğuna dair bildirimde bulunduğu, ancak Türkiye’nin raporun yayınlanmasına itirazlarda bulunması nedeniyle söz konusu bildirimin açıklanmadığı aktarıldı. Önergede, şu ifadelere yer verildi: “Dünya iki buçuk yıldır Abdullah Öcalan’dan haber alamıyor. Öcalan, 1999’dan bu yana, Marmara Denizi’ndeki İmralı Ada Hapishanesi’nde tutuluyor. Öcalan, 24 yıldır giderek kötüleşen bir tecritle birlikte aile ve yasal avukat ziyaretlerin sistematik olarak reddedilmesiyle karşı karşıya kaldı. Bu durum tam bir iletişimsizlik durumuna dönüştü. HEDEP’ten (eski adıyla HDP) insan hakları savunucuları, avukatlar ve politikacılar raporun yayımlanması çağrısında bulundu. Aktivistlerin aylardır süren baskılarına rağmen CPT hala raporu yayınlamadı. CPT’nin raporu yayınlamaması, dış dünyanın Öcalan’ın insan haklarına ne ölçüde saygı gösterildiğini bilmemesine yol açtı. Mahkumların insan haklarının güvence altına alınması ve CPT’nin güvenilirliğinin korunması açısından raporun yayınlanması ve kamuoyu ile paylaşılması önemlidir.”

 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı.
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version