Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

HOLLANDA | Milletvekilleri, Meclis’te yemin ederek görevlerine başladı

HOLLANDA | Milletvekilleri, Meclis’te yemin ederek görevlerine başladı


BASRİ DOĞAN | AMSTERDAM, TR724

Hollanda Temsilciler Meclisini oluşturan 150 milletvekili yemin ederek göreve başladı. Parlamentoda 89 erkek, 61 kadın milletvekili bulunuyor. Liberal Parti’den (VVD) Roelien Kamminga, geçici Parlamento Başkanı seçildi. En fazla sandalyeye sahip olan parti ise 37 koltukla Geert Wilders’in liderliğini yaptığı aşırı sağcı PVV…

Lahey’de Temsilciler Meclisi Milletvekili yemin töreninde iki farklı yemin töreni yapıldı. Bir kısım milletvekilleri sadece, ‘Söz veriyorum’ derken, bir kısmı ise ‘Tanrı (God) adına söz veriyorum’ diyerek yemin etti.

Hollanda’da göreve başlayan 150 milletvekilinin içinde, 80’i ilk defa seçilen vekillerden oluşuyor. Bu, Hollanda’daki siyasi atmosferde yenilik ve çeşitliliğin bir yansıması olarak değerlendiriliyor. Yeni milletvekillerinin, ülkedeki çeşitli konularda etkili ve çözüm odaklı adımlar atması bekleniyor.

Geert Wilders, 37 vekille en fazla koltuğa sahip partinin lideri…

23 vekil göçmen kökenli

Yeni Meclis’te 89 erkek ve 61 kadın milletvekili var. Meclis üyelerinin yaklaşık yarısı 35 ile 49 yaş arasında. Toplam 23 milletvekilinin göçmen kökeni olduğu belirtildi. Güney Hollanda Eyaleti, toplamda 42 milletvekili ile en fazla milletvekilini çıkaran il olarak öne çıkıyor. Politikada deneyimi olan 87 milletvekili bulunurken, 64’ü iş dünyasında çalışmış ve 3’ü kültür veya tarım sektöründe deneyime sahip milletvekillerinden oluşuyor.

Arabulucu Plasterk, çalışmalarını sürdürüyor

Eski sosyal demokrat Bakan Ronald Plasterk, Hollanda’da hükümet kurulması için Özgürlük Partisi PVV lideri Geert Wilders, Liberal Parti Lideri Dilan Yeşilgöz, VVD, Yeni Sözleşme Partisi NSC Lideri Pieter Omzigt ve Çiftçiler Partisi BBB Lideri Caroline Pals ile arabuluculuk kapsamında yeni kabine  çalışmalarını devam ettiriyor.

22 Kasım seçimi sonrası sandalye dağılımı şöyle oluştu:

En az üç partili koalisyon

Hollanda’da 22 Kasım’da yapılan seçimlerde hiç bir parti tek başına hükümeti kurabelecek sandalye sayısı olan 76’ya ulaşamadı. Toplam 150 vekilin bulunduğu Meclis’te koalisyon için en az 76 milletvekili sayısına ulaşmak gerekiyor. Bu ise en az 3 partili bir koalisyonu zorunlu hale getiriyor.

Türkiye’de bu haberi engelsiz paylaşmak için aşağıdaki linki kopyalayınız👇

Kaynak: Tr724
***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version