Site icon İnternet Haberler Köşe Yazıları Yorumlar Siyaset Ekonomi Spor

Hindistan açıklarında İsrail bağlantılı tanker vuruldu: Kızıldeniz’den bu kadar uzakta gerçekleşen ilk saldırı

Hindistan açıklarında İsrail bağlantılı tanker vuruldu: Kızıldeniz'den bu kadar uzakta gerçekleşen ilk saldırı


– Bugün Hindistan açıklarında İsrail bağlantılı bir gemiye insansız hava araçlı saldırı düzenlenmesiyle, gözler yeniden İran ile Gazze Savaşı’na misilleme olarak Kızıldeniz’de İsrail bağlantılı gemileri hedef alan Yemen’deki Husilere (Ensarullah Hareketi) çevrildi.

Hindistan’ın Veraval kentinin 200 km güneybatısında, yani batı kıyısındaki Umman Denizi’nde meydana gelen olay, İsrail’in Gazze Savaşı’na başlamasından beri Kızıldeniz’den bu kadar uzakta gerçekleşen ilk saldırı oldu.

SALDIRI SONUCU YANGIN ÇIKTI

Deniz güvenlik firması Ambrey’in olayla ilgili açıklamasında, Liberya bayraklı kimyasal ürün tankerinde saldırı sonucu yangın çıktığı, yangının mürettebat kaybı olmadan söndürüldüğü belirtildi.

GEMİ İSRAİL’LE BAĞLANTILI

Açıklamada “Bazı yapısal hasarlar meydana geldiği ve geminin bir miktar su aldığı rapor edildi. Gemi İsrail’le bağlantılıydı. En son Suudi Arabistan’a demirlemişti ve Hindistan’a yol almaktaydı” denildi.

‘İRAN İNSANSIZ HAVA ARAÇLARININ ARTIRILMIŞ TEHDİT ALANINDA’ GERÇEKLEŞTİ

Ambrey, “bu olayın İran insansız hava araçlarının artırılmış tehdit alanı olarak saptadığı bölge dahilinde gerçekleştiğine” dikkat çekti.

SUUDİ ARABİSTAN’DAN HİNDİSTAN’A PETROL SEVK EDERKEN

Hindistan haber ajansı ANI, tankerin Suudi Arabistan’dan ham petrol taşıyan MV Chem Pluto olduğunu ve tankerde yaklaşık 20 Hintlinin bulunduğunu duyurdu.

Reuters, geminin Hindistan’ın güneyindeki Mangalore Limanı’na doğru gittiğini belirledi.

HİNDİSTAN DONANMASI YARDIM İÇİN GEMİ GÖNDERDİ

Reuters’e konuşan bir Hindistan Donanması yetkilisi, geminin yardım talebine bu sabah yanıt verdiklerini söyledi. Yetkili, “Mürettebatın ve geminin güvenliği sağlandı. Donanma, bölgeye giderek gerekli yardımı sağlaması için bir gemi gönderdi” bilgisini verdi.

TEDARİK ZİNCİRLERİNDE DEPREM

Husilerin bölgedeki saldırıları yüzünden rota değiştirip Afrika’nın güney ucundan dolanan daha uzun rotalar kullanmak zorunda kalan dev deniz nakliyat şirketlerine son olarak BP gibi dev petrol şirketleri de katıldı.

TAM DA ABD PETROL SIKINTISI ÇEKERKEN

Bu, ABD’nin petrol stoklarının son 40 yılın en düşük düzeyinde olduğu bir döneme denk geldi. Çünkü Biden yönetimi, Batı’nın Rusya’ya enerji yaptırımları uygulamasının yol açtığı yakıt fiyatlarındaki artışı dizginlemek için için defalarca ABD’nin Stratejik Petrol Rezervi’ni kullandı. ABD’nin Stratejik Petrol Rezervi’nde halihazırda yaklaşık 352 milyon varil bulunuyor ki, bu, 2010’daki en yüksek seviyenin yarısından az. Bunu olabildiğince hızlı şekilde yeniden doldurmaya çabalayan Biden yönetimi, rezerve ne kadar ham petrol aktarılabileceği konusunda sınırlamalarla da karşı karşıya.

İSRAİL’İN EİLAT LİMANI’NIN FAALİYETLERİ DURMA NOKTASINDA

Gazze Savaşı’nın maliyeti altında zaten zorlanan İsrail için de Kızıldeniz’den geçiş ve Süveyş Kanalı’ndan giriş durduğundan gelen giden malların sevkiyatının kat be kat pahalanması sorunu hasıl oldu. En somut gelişme, İsrail’in güneyindeki Eilat Limanı’nın faaliyetlerinin yüzde 85 azalması oldu.

Reuters’a konuşan Eilat Limanı Genel Müdürü Gideon Golber, Yemen’deki Husilerin Kızıldeniz’de kendileriyle bağlantılı veya işbirliği içinde olan gemilere yönelik saldırılarının başlamasından beri limanın faaliyetinin yüzde 85 azaldığını açıkladı.

‘ANA NAKLİYE ARTERİ KAPANMIŞ OLDU’

İsrail’in Akdeniz’deki Hayfa ve Aşdod limanlarıyla kıyaslandığında oldukça küçük olmasına rağmen İsrail’e Süveyş Kanalı’na gitmeye gerek kalmadan Doğu’ya açılan bir kapı sunan Eilat Limanı, Husilerin saldırıları sonrası nakliye gemilerinin yönünü değiştirmesinden ilk etkilenen limanlardan biri oldu.

Husilerin en çok saldırı düzenlediği bölge olan Babül Mendeb Boğazı’nın devredışı kalmasının “Eilat Limanı’na giden ana nakliye arterinin kapanması anlamına geldiğini belirten Golber, “Bu nedenle de toplam faaliyetlerimizin yüzde 85’ini kaybettik” dedi.

REFAH MUHAFIZI OPERASYONU NE İŞE YARAYACAK?

Öte yandan ABD’nin Husilere karşı kurduğu, Seyşelleri kattığı, ama Suudi Arabistan, Emirlikler ve Mısır gibi bölgesel güçleri ikna edemediği Refah Muhafızı Operasyonu ile ilgili açıklama yapan Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, bu gücün “sadece savunma ve devriye amaçlı olacağını” söyledi. (Reuters, Sputnikglobe, Dış Haberler)

***Mutluluk, adalet, özgürlük, hukuk, insanlık ve sevgi paylaştıkça artar***

Exit mobile version